Kako izbjeći napadaj migrene prije nego što se dogodi?

oko 39 milijuna Amerikanaca pati od migrene

Prema Zakladi za istraživanje migrene, oko 39 milijuna Amerikanaca pati od migrene. Ako ste među onima koji pate od migrene, vjerojatno ste upoznati s iscrpljujućim simptomima kao što su mučnina, vrtoglavica, povraćanje i osjetljivost na svjetlo, zvuk i mirise.

Prepoznavanjem i izbjegavanjem specifičnih okidača možete smanjiti vjerojatnost pojave migrene.

Kako spriječiti migrenu?

Evo nekoliko savjeta za sprječavanje migrene prije nego što počne.

Izbjegavajte glasnu buku i jaka svjetla

Uobičajeni okidači uključuju glasne zvukove, bljeskajuća svjetla i druge osjetilne podražaje, koji se često susreću tijekom vožnje noću, u kinima, klubovima, prepunim mjestima i od bljeska sunca.

Odmorite se od ekrana i prilagodite razine svjetline kako biste ublažili te okidače.

Pratite izbor hrane

Određena hrana i piće, poput čokolade, crnog vina, prerađenog mesa, zaslađivača i sira, mogu izazvati migrene. Prepoznavanje i izbjegavanje istih može spriječiti epizode. Također je preporučljivo ograničiti unos kofeina i alkohola, osobito crnog vina i šampanjca.

Vodite dnevnik glavobolje

Praćenje prehrane, tjelovježbe, vremenskih uvjeta, emocija, lijekova i pojava glavobolje može pomoći u prepoznavanju obrazaca i okidača, čineći ih lakšim za izbjegavanje.

Budite svjesni hormonalnih promjena

Hormonalne fluktuacije, osobito oko menstruacije, mogu povećati učestalost migrena. Praćenje izbora hrane i navika vježbanja tijekom ovih razdoblja može pomoći. Hormonska kontracepcija i hormonska nadomjesna terapija također mogu utjecati na učestalost i težinu migrene.

Nutrijenti, biljke i minerali, poput magnezija, mogu pomoći u sprječavanju migrena
FOTO: Shutterstock

Uzimajte dodatke prehrani

Nutrijenti, biljke i minerali, poput magnezija, mogu pomoći u sprječavanju migrena. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o dodacima prehrani i lijekovima bez recepta.

Uzmite u obzir vrijeme

Promjene vremena, uključujući visoku vlažnost, vrućinu i kišu, mogu izazvati migrene. Smanjivanje vremena na otvorenom u takvim uvjetima može pomoći.

Održavajte redoviti raspored

Redoviti obroci i odgovarajuća hidratacija su neophodni, jer post ili preskakanje obroka mogu izazvati migrene. Dosljedni obrasci spavanja također su ključni, pri čemu je 7 – 8 sati optimalno za većinu ljudi.

Vježbajte tehnike opuštanja

Upravljanje stresom tehnikama opuštanja poput meditacije, joge i biofeedbacka može smanjiti učestalost migrena.

Odlučite se za vježbe niskog intenziteta

Dok je redovita tjelovježba korisna, intenzivna vježba može izazvati migrene.

Odaberite aktivnosti poput joge, laganog aerobika ili tai chija kako biste potaknuli smanjenje stresa bez naprezanja tijela.

Planirajte unaprijed

Razumijevanje i izbjegavanje vaših specifičnih okidača ključno je za upravljanje migrenama. Rana intervencija može spriječiti teške simptome.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu