Hrana koja izaziva migrenu: Neke namirnice konzumirate svaki dan! Evo što izbjegavati

Nagle promjene u konzumaciji kofeina, bilo povećanje ili iznenadni prekid, mogu dovesti do migrena

Migrene su iscrpljujuće glavobolje koje karakterizira intenzivna pulsirajuća bol, često praćena mučninom, osjetljivošću na svjetlo i zvuk. Iako točan uzrok migrene nije u potpunosti shvaćen, različiti čimbenici, uključujući genetiku, hormonalne promjene i okidače iz okoliša, mogu pridonijeti njihovoj pojavi.

Iznenađujuće, jedan uobičajeni okidač za migrene je hrana koju konzumiramo. Razumijevanje veze između određene hrane i napadaja migrene može osnažiti pojedince da donesu informirane izbore o prehrani i učinkovitije upravljaju svojim migrenama. U nastavku saznajte koja hrana izaziva migrenu.

Koja hrana izaziva migrenu?

Ako vas zanima koja hrana izaziva migrenu, pokušajte obratiti pažnju na sljedeće namirnice i skupine namirnica.

Crno vino, piće bogato tiraminom, povezuje se s migrenama
FOTO: Shutterstock

Hrana bogata tiraminom

Tiramin je prirodni spoj koji se nalazi u određenoj hrani i može izazvati migrene kod osjetljivih osoba. Odležana i fermentirana hrana, poput odležanog sira, dimljene ribe i određenog prerađenog mesa, sadrži više razine tiramina. Crno vino, još jedno piće bogato tiraminom, također se povezuje s migrenama. Za one koji su skloni migrenama umjereni unos ovih namirnica može biti preventivna mjera.

Kofein

Iako je poznato da kofein pruža olakšanje nekim osobama koje pate od migrene, kod drugih može biti i okidač. Nagle promjene u konzumaciji kofeina, bilo povećanje ili iznenadni prekid, mogu dovesti do migrena. Neophodno je da pratite svoj unos kofeina i održavate dosljednu razinu kako biste izbjegli izazivanje glavobolje.

Aspartam

Aspartam, umjetni zaslađivač koji se nalazi u raznim dijetalnim gaziranim pićima, žvakaćim gumama bez šećera i određenim desertima, povezivan je s migrenama kod nekih pojedinaca.

Ova tvar nedavno je proglašena moguće kancerogenom, a više o tome pročitajte u članku “Aspartam (E951): Službeno je proglašen moguće kancerogenim, a nalazi se u hrani, pićima pa i lijekovima! Magistar farmacije donosi sve detalje“.

Mononatrijev glutamat (MSG)

MSG, uobičajeni pojačivač okusa u mnogim prerađenim namirnicama, povezivan je s migrenama kod nekih pojedinaca. Kineska hrana, konzervirane juhe i obrađene grickalice primjeri su hrane koja može sadržavati MSG. Čitanje etiketa na hrani i odabir proizvoda bez MSG-a može pomoći u smanjenju vjerojatnosti izazivanja migrene.

Nitrati, koji se često koriste kao konzervansi u suhomesnatim proizvodima, kao što su slanina, hrenovke i mesne delikatese, mogu izazvati migrene
FOTO: Shutterstock

Hrana koja sadrži nitrate

Nitrati, koji se često koriste kao konzervansi u suhomesnatim proizvodima, kao što su slanina, hrenovke i mesne delikatese, mogu izazvati migrene kod nekih pojedinaca.

Ovi spojevi mogu dovesti do širenja krvnih žila, potencijalno pridonoseći razvoju glavobolje.

Odabir alternativa bez nitrata može biti mudar izbor za one koji su skloni migrenama.

Dnevnik migrene

Prepoznavanje utjecaja određene hrane na napade migrene ključno je za one koji žele učinkovito upravljati svojim stanjem. Iako se okidači razlikuju od osobe do osobe, vođenje dnevnika migrene koji prati unos hrane uz pojavu glavobolje može pomoći u prepoznavanju osobnih okidača.

Bliska suradnja s liječnicima, uključujući neurologe i dijetetičare, može pružiti vrijedne smjernice u razvoju prilagođenog plana prehrane za smanjenje rizika od napadaja migrene. U konačnici svijest i proaktivno upravljanje dijetalnim okidačima mogu igrati značajnu ulogu u poboljšanju ukupne kvalitete života onih koji žive s migrenama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gotter, A. (2023). 10 Foods That Trigger Migraine. Healthline.
  2. Haney, L. i Phillips, Q. (2023). 9 Foods That Can Trigger a Migraine Attack. Everyday Health.
  3. The Ultimate Guide to Foods That Trigger Migraine Attacks. Withcove.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu