Numularna glavobolja: Brkaju je s migrenom, ali postoji važna razlika! Evo koji su simptomi, kako se dijagnosticira i liječi

Numularna glavobolja

Glavobolje se dijele prema njihovom uzroku na primarne i sekundarne. Primarne uključuju migrenu, trigeminalnu glavobolju, tenzijsku i dr. Numularna glavobolja uključuje se u ove druge uzroke zbog svoje relativno rjeđe učestalosti.

Bol je oštro ograničenog i specifičnog oblika zbog kojeg je i dobila naziv “numularna”, tj. u obliku kovanice.

Za razliku od migrene, ovu vrstu glavobolje ne prate simptomi mučnine i povraćanja, suzenja očiju ili osjetljivosti na svjetlo i zvuk.

numularna glavobolja - iskustva
FOTO: Shutterstock

Numularna glavobolja – uzroci

Ne zna se točan uzrok numularne glavobolje i to je jedan od ključnih faktora pri postavljanju dijagnoze da se isključe svi mogući uzroci poput tumora mozga, apscesa, meningitisa, sinusitisa ili disfunkcije temporomandibularnog zgloba (zglob čeljusti s lubanjom).

Općenito se numularna glavobolja u populaciji smatra rijetkom pojavom i prema jednom centru svega je 0,25 % ljudi zatražilo pregled kod liječnika.

Numularna glavobolja – simptomi

Kada je u pitanju numularna glavobolja, iskustva pacijenata pokazala su sljedeće simptome:

  • glavobolja koja se proteže u obliku kovanice, mala okrugla ili eliptična
  • područja (2 – 6 cm promjera) kontinuirane boli
  • povremeni napadaji razdiruće boli koja traje nekoliko sekundi
  • područje boli može biti bez osjeta na dodir
  • najčešće zahvaća tjemenu regiju.
Numularna glavobolja - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Numularna glavobolja – dijagnoza

Početna dijagnostička obrada uključuje kompletni neurološki pregled skalpa, mišića lubanje, živaca i arterija. Uz to slijede i laboratorijski testovi krvi, metaboličkih parametara, jetrenih enzima, hormona štitnjače i drugih autoimunih značajki. Ako postoji sumnja na nešto određeno u mozgu, liječnik će poslati pacijenta na CT ili MR.

Numularna glavobolja – liječenje

Jedino što može donekle pomoći jesu nesteroidni protuupalni lijekovi i analgetici. U slučajevima otpornima na prvu terapiju moguća je upotreba neuromodulatora kao što su gabapentin, pregabalin i triciklički antidepresivi.

U jednom eksperimentalnom istraživanju pokazano je da injekcija botulinum toksina u područje boli donosi značajno olakšanje nakon nekoliko dana, a učinak traje do 14 tjedana nakon čega je potrebno ponoviti postupak. No, zasad ova terapija još nije ušla u svakodnevnu primjenu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Salman Janjua, M. i Singh, P. (2023). Nummular Headache. NCBI.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu