Numularna glavobolja – uzroci, simptomi i liječenje

numularna glavobolja

Glavobolje se dijele prema njihovom uzroku na primarne i sekundarne. Primarne uključuju migrenu, trigeminalnu glavobolju, tenzijsku i druge. Numularna glavobolja uključuje se u ove druge uzroke zbog svoje relativno rjeđe učestalosti. Bol je oštro ograničenog i specifičnog oblika zbog kojeg je i dobila naziv numularna, tj. u obliku kovanice. Za razliku od migrene, ovu vrstu glavobolje ne prate simptomi mučnine i povraćanja, suzenja očiju ili osjetljivosti na svijetlo i zvuk.

Numularna glavobolja – uzroci

Ne zna se točan uzrok numularne glavobolje i to je jedan od ključnih faktora pri postavljanju dijagnoze da se isključe svi mogući uzroci poput tumora mozga, apscesa, meningitisa, sinusitisa ili disfunkcije temporomandibularnog zgloba (zglob čeljusti s lubanjom).

Općenito se numularna glavobolja u populaciji smatra rijetkom pojavom i prema jednom centru svega 0.25% ljudi zatražilo je pregled kod liječnika.

Numularna glavobolja – simptomi

  • glavobolja koja se proteže u obliku kovanice, mala okrugla ili eliptična,
  • područja (2 do 6 cm promjera) kontinuirane boli,
  • povremeni napadaji razdiruće boli koja traje par sekundi,
  • područje boli može biti bez osjeta na dodir,
  • najčešće zahvaća tjemenu regiju.
numularna glavobolja
Foto: Unsplash

Numularna glavobolja – dijagnoza

Početna dijagnostička obrada uključuje kompletni neurološki pregled skalpa, mišića lubanje, živaca i arterija. Uz to slijede i laboratorijski testovi krvi, metaboličkih parametara, jetrenih enzima, hormona štitnjače i drugih autoimunih značajki. Ukoliko postoji sumnja na nešto određeno u mozgu, liječnik će poslati pacijenta na CT ili MR.

Numularna glavobolja – liječenje

Jedino što može donekle pomoći jesu nesteroidni protuupalni lijekovi i analgetici. U slučajevima otpornima na prvu terapiju, moguća je upotreba neuromodulatora kao što su gabapentin, pregabalin i triciklički antidepresivi.

U jednom eksperimentalnom istraživanju pokazano je da injekcija botulinum toksina u područje boli donosi značajno olakšanje nakon par dana čiji učinak traje do 14 tjedana nakon čega je potrebno ponoviti postupak. No zasad, ova terapija još nije ušla u svakodnevnu primjenu.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Janjua MS, Singh P. Nummular Headache. 2019.

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Numularna glavobolja – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.