Cluster glavobolja: Pogađa oko 0,1 % opće populacije, a kod muškaraca se javlja češće! Evo koji su okidači i simptomi te kako se liječi

Cluster glavobolja

Cluster glavobolja (klaster glavobolja) je neurološki poremećaj karakteriziran ponavljajućim jakim glavoboljama na jednoj strani glave, obično u području oko oka. Ovi simptomi obično traju 15 minuta do tri sata.

Cluster glavobolje stručnjaci svrstavaju u primarne glavobolje koje nastaju zbog odgovora dijela mozga koji komunicira bol. Primarne glavobolje su bolest za sebe, a ne dio većeg problema.

Ova bolest pogađa oko 0,1 % opće populacije u nekom trenutku njihovog života.

Stanje se obično počinje javljati između 20. i 40. godine starosti. Muškarci su pogođeni oko četiri puta češće od žena.

Cluster glavobolje su dobile ime po tome kako se javljaju. Dolaze u tzv. klasterima ili nakupinama, prije nego što privremeno prestanu za većinu ljudi. Svaka glavobolja obično traje 30 – 45 minuta, iako su neke kraće, a neke duže. Može se pojaviti do osam ovih glavobolja u roku od 24 sata.

Napadi se često događaju u skupinama koji obično traju tjednima ili mjesecima, a povremeno i više od godinu dana. Tada glavobolje obično idu u remisiju, iz razloga koji još nisu shvaćeni, mjesecima ili godinama prije povratka. Neki ljudi doživljavaju kronične cluster glavobolje i nemaju nikakvih pauza između tegoba.

Klaster glavobolja
FOTO: Shutterstock

Cluster glavobolja – uzroci

Znanstvenici još uvijek ne znaju puno o cluster glavoboljama, uključujući i ono što ih točno uzrokuje. Donedavno glavna teorija koja je kao glavni uzrok spominjala proširenje krvnih žila u mozgu danas se dovodi u pitanje.

Kad je u pitanju cluster glavobolja, uzrok, odnosno poremećaj uključuje hipotalamus, strukturu mozga autonomnog živčanog sustava i prvu granu trigeminalnog živca. Pogođeni živac odgovoran je za osjećaje poput topline i boli u licu. Blizu je oka, grana se do čela, preko obraza, niz čeljust i iznad uha na istoj strani.

Cluster glavobolja javlja se u nekim obiteljima češće nego kod drugih, odnosno ima genetsku podlogu. Osobe koje imaju rođaka s ovom bolešću imaju oko 30 puta veću šansu da će i sami razviti ovu vrstu glavobolje.

Između razdoblja cluster glavobolja znaju proći tjedni i mjeseci. Kada glavobolje ponovno počnu, početak je često vezan uz promjene godišnjih doba. Sumnja se da se to događa zbog veze između cluster glavobolje i hipotalamusa jer taj dio mozga sadrži “sat” koji reagira na sunčevu svjetlost.

Kada ste u razdoblju cluster glavobolje, bilo koji od ovih okidača može izazvati glavobolju:

Cluster glavobolja - simptomi
FOTO: Shutterstock

Cluster glavobolja – simptomi

Cluster glavobolje imaju vrlo prepoznatljive simptome. Kada se pojave simptomi, obično im treba samo 5 – 10 minuta da dosegnu najtežu razinu. Uobičajeni simptomi uključuju jednostranu bol u glavi i druge simptome koji obuhvaćaju oko, nos i kožu na istoj strani gdje je bol. Čini se da su napadi povezani s cirkadijanim ritmom, 24-satnim satom tijela, te se događaju pravilno, u isto vrijeme svaki dan. 

Kod cluster glavobolja iskustva pokazuju da bol ima nekoliko značajki:

 • često se opisuje kao gorenje ili peckanje
 • traje 15 minuta do tri sata odjednom
 • obično se osjeća na istoj strani glave u trenutnom ciklusu – rijetko se može prebaciti u budućnosti
 • centrirana je iza jednog oka, ali se može proširiti preko čela, sljepoočnice, nosa i desni zahvaćene strane (bolovi u glavi kod sljepoočnice)
 • uzrokuje nemirnost i stajanja na jednom mjestu.

Ostali simptomi cluster glavobolje su:

 • začepljenje ili curenje nosa samo na strani glavobolje (cluster glavobolja – sinusi)
 • problemi s očima – opušteni kapak, bol u očima ili suzenje oka, suženje zjenice
 • promjene lica – znojenje i crvenilo lica na strani glavobolje.
Cluster glavobolja - liječenje
FOTO: Shutterstock

Cluster glavobolja – liječenje

Ne postoji definitivni lijek za cluster glavobolje, ali postoje brojni lijekovi i tretmani koji mogu smanjiti simptome i ublažiti bolove te produljiti mirni period.

Cluster glavobolja – terapija

Kada napad cluster glavobolje počne, koriste se:

 • terapija kisikom (cluster glavobolja – kisik)
 • triptani – u obliku injekcije ili spreja
 • oktreoidi
 • ergotamini
 • lokalni anestetici – lidokain.

Tablete za cluster glavobolju i ostale metode

Za smanjenje aktivnog perioda i produljenje perioda bez glavobolja koriste se:

 • verapamil
 • kortikosteroidi
 • litij
 • topiramat
 • valproat
 • blokada okcipitalnog živca
 • kirurške metode – poput duboke stimulacije mozga i stimulacije okcipitalnog živca.
Cluster glavobolja - prirodni lijek
FOTO: Shutterstock

Cluster glavobolja – prirodni lijek

Povoljan učinak na glavobolju mogu imati vježbe dubokog disanja, izbjegavanje triggera i držanje pravilnog rasporeda spavanja. Naime, periodi cluster glavobolje mogu se pojaviti kada dođe do odstupanja od normalnog ritma spavanja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Cluster Headache. (2023). Mayo Clinic.
 2. Cluster Headaches. (2021). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu