Speculaas keksi: Ispecite poznate nizozemske keksiće neodoljivog mirisa ili napravite speculaas namaz koji će vas osvojiti na prvu
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Speculaas, spekulatius, speculoos ili biscoff keksi potječu iz Nizozemske, a tradicionalno se peku za Blagdan svetog Nikole ili Božić, ali možete ih raditi tijekom cijele godine jer su preukusni da bismo ih jeli samo u božićno vrijeme.
Tanki su, svijetlo-smeđe boje i uvijek imaju neki otisnuti motiv s prednje strane.
Izgled i način izrade keksa ovisi o zemlji. Nizozemski speculaas keksi podsjećaju na kolač, belgijski su jako začinjeni, a njemački su poput keksa, ali manje začinjeni.
Kako biste napravili kekse, potreban vam je speculaas začin, odnosno speculaas mješavina začina koja sadrži cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir, ali može sadržavati i papar, kardamom, korijander te sjemenke anisa.
Tradicionalno speculaas keksi sadrže suhe sastojke – pšenično brašno i začine.
Kalupi za speculaas kekse
Za izradu keksa možete koristiti:
- modlice
- pečate za kekse
- kalupe za paprenjake kako biste otisnuli motiv na njih.
Speculaas keksi – recept
Savjetujemo da kekse jedete uz kavu ili čaj ili pak uz vruću čokoladu ili kakao. Osim što ih možete jesti u okrilju vlastitog doma, možete ih pripremiti i spakirati kao poklone za vaše prijatelje ili obitelj. Kada ćete peći kekse, svakako se pripremite na pregršt mirisa i ugodnu atmosferu u kuhinji.
Možete isprobati i speculaas tortu ili speculaas kuglice.
Sastojci:
- 100 g običnog bijelog brašna
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- pola svježe naribanog muškatnog oraščića
- pola čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice soli
- 50 g svijetlog muscovado šećera
- 1 jušna žlica mlijeka
- 75 g maslaca
- 2 jušne žlice kandirane korice naranče
- listići badema za dekoraciju.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a protvan obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sol, muscovado šećer, mlijeko, maslac i kandiranu koricu naranče dok se sve ne poveže.
- Upotrijebite ruke kako biste formirali tijesto.
- Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu i izrolajte na 0,5 cm debljine.
- Koristeći modlicu, pečat ili kalup, izrežite oblike iz tijesta i stavite ih na papir za pečenje.
- Ukrasite gornju stranu keksa listićima badema, ako ih koristite.
- Prebacite kekse u pećnicu i pecite 15 – 18 minuta dok lagano ne posmeđe.
- Kada su speculaas keksi pečeni, ostavite ih sa strane da se ohlade i onda poslužite.
Speculaas keksi – veganski recept
Speculaas kekse možete napraviti i bez mlijeka i maslaca, a ovaj je recept pogodan za osobe alergične na laktozu, kao i na one koji prakticiraju veganski način života. Po okusu je gotovo isti običnom speculaas keksu.
Sastojci:
- 3 šalice bijelog brašna
- 1 jušna žlica cimeta
- 1 + pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica đumbira
- 1/4 čajne žličice kardamoma
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 3/4 šalice kokosovog ulja (u krutom stanju)
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 1 čajna žličica vanilin ekstrakta
- 3/4 šalice bademovog ili sojinog mlijeka.
Priprema
- Kokosovo ulje stavite u hladnjak, dok pripremate ostalo. U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, začine, sol i prašak za pecivo te stavite sa strane.
- Šećer i hladno kokosovo ulje stavite u posebnu zdjelu i miksajte na srednjoj brzini tri minute, a na kraju dodajte vaniliju i pomiješajte.
- Miješajući smjesu mikserom na najmanjoj brzini, dodajte pola šalice brašna u smjesu s kokosovim uljem i malo mlijeka te ponovite dok sve ne potrošite, odnosno dok se brašno i mlijeko nisu povezali i dok se ne počne stvarati tijesto.
- Tijesto podijelite napola i stavite ga u plastičnu prekrivenu posudu u hladnjak na barem dva sata.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C i protvan obložite papirom za pečenje.
- Na pobrašnjenoj površini izrolajte tijesto na debljinu od 0,5 cm i modlicama izrežite kekse. Pecite 12 – 15 minuta dok ne dobiju lagano smeđu boju.
Speculaas namaz
Speculaas namaz možete jesti ujutro uz integralni kruh, kruh od zobenog brašna, integralni tost ili rižine krekere. Ukusan je i zdrav, a u nastavku vam donosimo recept.
Sastojci:
- 100 g indijskih oraščića
- 100 g badema
- 125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
- 2 jušne žlice meda (ili agavinog sirupa)
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 svježe naribanog muškatnog oraščića
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Stavite indijske oraščiće i badem na papir za pečenje i tostirajte ih u pećnici 10-ak minuta dok ne počnu mirisati.
- Nakon tostiranja uklonite bademovu koru tako da ih stavite u ručnik i trljajući skidate istu.
- Stavite indijske oraščiće i bademe u multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu (otprilike pet minuta). Povremeno promiješajte smjesu kako bi otpustila esencijalna ulja.
- Dodajte bademovo mlijeko, med, začine i sol. Blendajte dodatnih dvije minute.
- Namaz možete čuvati u nepropusnoj posudi u hladnjaku tjedan dana.
Pročitajte i članke:
- Jednostavni medenjaci: Starinski recept, recept na čaše i nutritivno bogatiji recept za najtraženije blagdanske kolačiće! Brzo su gotovi, a dom će mirisati danima
- Savršeno prhki linzeri: Što je Božić bez cvjetića i srčeka s marmeladom? Imamo recept za vegansku verziju čiji je okus još bogatiji
- 10 savjeta uz koje će se prhki keksi topiti u ustima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja