Kruh bez kvasca: Idealan je za one s osjetljivom probavom! Imamo dva recepta koje ćete pripremiti brže od standardnog kruha
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Beskvasni kruh može imati sve sastojke kao i standardni kruh – osim kvasca (koji se koristi kako bi se pri izradi kruh podignuo i narastao u volumenu). Kruh bez kvasca vrsta je kruha koji se radi bez podizanja. Ovakav kruh je gušći, a često i teži od drugih vrsta.
Zašto jesti kruh bez kvasca?
Kruh bez kvasca smatra se zdravijim od klasično pripremljenog kruha. Neke od prednosti biranja beskvasnog kruha su sljedeće:
- manje nadima
- lakše se probavlja
- stvara manje plinova
- pomaže kontroliranju glukoze u krvi
- bolji je odabir za osobe koje se bore s kandidom (za koju se preporučuje izbjegavanje namirnica s kvascem)
- bolji je odabir za osobe koje su alergične na kvas.
Kalorije kruha bez kvasca ovise o sastojcima, ali jedna šnita (malo deblja od jednog centimetra) sadrži oko 180 kcal.
Recept za najmekaniji kruh bez kvasca
Iako različite vrste beskvasnog kruha možete kupiti u većim trgovinama, postoje i različite recepture za izradu kruha bez kvasca kod kuće.
U nastavku se nalazi samo jedan o brojnih recepata za kruh bez kvasca koji možete napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 450 g brašna (po mogućnosti nekog zdravijeg kao što je slanutkovo, pirovo, heljdino, zobeno ili pšenično)
- 500 g mineralne vode
- 2 jušne žlice praška za pecivo
- 2 jušne žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 1 jušna žlica soli (ili po želji).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Pomiješajte suhe sastojke.
- Dodajte postupno mokre sastojke suhima i rukom zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još vode (ili izostavite dio).
- Prebacite tijesto u kalup i ostavite ga da se peče 40 – 50 minuta.
U beskvasni kruh možete dodati i različite sjemenke (posuti ili umiješati) i jogurt (ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod kao što je kefir; oko 300 g), na način da ga umijesite u smjesu prije pečenja.
Ako dodajete mliječne proizvode, nemojte koristiti mineralnu vodu. Također, možete premazati kruh prije pečenja maslinovim uljem i dodati sol i ružmarin za okus focaccie.
Recept za veganski kruh bez kvasca i glutena
Ako ste alergični na gluten ili ga samo nastojite što manje konzumirati, ni to nije problem. Donosimo vam jednostavan recept za kruh koji ne sadrži gluten i kvasac. Ovaj je kruh pogodan i za vegane jer ne sadrži životinjske proizvode.
Sastojci:
- 370 g rižinog brašna
- 500 ml kokosovog ili bademovog mlijeka
- 1 jušna žlica praška za pecivo
- 1,5 jušna žlica sode bikarbone
- 5 jušnih žlica mljevenih lanenih sjemenki (ili mljevenih chia sjemenki)
- 1 čajna žličica soli
- 1 jušna žlica limunovog soka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Pomiješajte suhe sastojke.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko i lanene sjemenke. Pustite da mješavina odstoji par minuta.
- Pomiješajte mokre i suhe sastojke.
- Prebacite tijesto u kalup i pustite da se peče 60 – 70 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Beskvasni kruh u religiji
Kruh bez kvasca ima bitnu simboliku u dvije religije – kršćanstvu i judaizmu. U kršćanstvu, tj. u Bibliji se o beskvasnom kruhu govori u dijelu o posljednjoj večeri kada Isus lomi kruh i daje ga drugima. Neki smatraju da kruh s kvascem zapravo simbolizira grijeh. Danas ga pripadnici rimokatoličke crkve konzumiraju u obliku hostije na sakramentu Svete pričesti.
Židovi prema tradiciji konzumiraju beskvasni kruh (Matzo kruh) u ožujku i travnju za vrijeme blagdana Pasha, pa tako ovaj kruh (uz posebna pravila pripreme) spada u košer hranu.
Pročitajte i članke:
- Proteinski kruh: Idealan za sve koji žele smršavjeti ili povećati mišićnu masu! Evo kako napraviti nutritivno bogatiji kruh kod kuće
- Čisti zobeni kruh: Bez glutena, kvasca i mliječnih proizvoda! Imamo jednostavan recept za kruh od zobenog brašna pun proteina
- Cloud bread ili oopsie kruh: Ovaj zdravi kruh postao je instantno viralan na društvenim mrežama! Evo kako ga pripremiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja