Kruh bez kvasca: Idealan je za one s osjetljivom probavom! Imamo dva recepta koje ćete pripremiti brže od standardnog kruha

Kruh bez kvasca

Beskvasni kruh može imati sve sastojke kao i standardni kruh – osim kvasca (koji se koristi kako bi se pri izradi kruh podignuo i narastao u volumenu). Kruh bez kvasca vrsta je kruha koji se radi bez podizanja. Ovakav kruh je gušći, a često i teži od drugih vrsta.

Zašto jesti kruh bez kvasca?

Kruh bez kvasca smatra se zdravijim od klasično pripremljenog kruha. Neke od prednosti biranja beskvasnog kruha su sljedeće:

  • manje nadima
  • lakše se probavlja
  • stvara manje plinova
  • pomaže kontroliranju glukoze u krvi
  • bolji je odabir za osobe koje se bore s kandidom (za koju se preporučuje izbjegavanje namirnica s kvascem)
  • bolji je odabir za osobe koje su alergične na kvas.

Kalorije kruha bez kvasca ovise o sastojcima, ali jedna šnita (malo deblja od jednog centimetra) sadrži oko 180 kcal.

Beskvasni kruh
FOTO: Shutterstock

Recept za najmekaniji kruh bez kvasca

Iako različite vrste beskvasnog kruha možete kupiti u većim trgovinama, postoje i različite recepture za izradu kruha bez kvasca kod kuće.

Zbog izostavljanja kvasca i preskakanja koraka u kojem se kruh ostavlja da se podigne, beskvasni kruh trebao bi vam oduzeti manje vremena u pripremi od standardnog.

U nastavku se nalazi samo jedan o brojnih recepata za kruh bez kvasca koji možete napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 450 g brašna (po mogućnosti nekog zdravijeg kao što je slanutkovo, pirovo, heljdino, zobeno ili pšenično)
  • 500 g mineralne vode
  • 2 jušne žlice praška za pecivo
  • 2 jušne žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 1 jušna žlica soli (ili po želji).

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Pomiješajte suhe sastojke.
  3. Dodajte postupno mokre sastojke suhima i rukom zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još vode (ili izostavite dio).
  4. Prebacite tijesto u kalup i ostavite ga da se peče 40 – 50 minuta.

U beskvasni kruh možete dodati i različite sjemenke (posuti ili umiješati) i jogurt (ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod kao što je kefir; oko 300 g), na način da ga umijesite u smjesu prije pečenja.

Ako dodajete mliječne proizvode, nemojte koristiti mineralnu vodu. Također, možete premazati kruh prije pečenja maslinovim uljem i dodati sol i ružmarin za okus focaccie.

veganski kruh bez kvasca i glutena
FOTO: Shutterstock

Recept za veganski kruh bez kvasca i glutena

Ako ste alergični na gluten ili ga samo nastojite što manje konzumirati, ni to nije problem. Donosimo vam jednostavan recept za kruh koji ne sadrži gluten i kvasac. Ovaj je kruh pogodan i za vegane jer ne sadrži životinjske proizvode. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  2. Pomiješajte suhe sastojke.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko i lanene sjemenke. Pustite da mješavina odstoji par minuta.
  4. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. 
  5. Prebacite tijesto u kalup i pustite da se peče 60 – 70 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. 

Beskvasni kruh u religiji

Kruh bez kvasca ima bitnu simboliku u dvije religije – kršćanstvu i judaizmu. U kršćanstvu, tj. u Bibliji se o beskvasnom kruhu govori u dijelu o posljednjoj večeri kada Isus lomi kruh i daje ga drugima. Neki smatraju da kruh s kvascem zapravo simbolizira grijeh. Danas ga pripadnici rimokatoličke crkve konzumiraju u obliku hostije na sakramentu Svete pričesti.  

Židovi prema tradiciji konzumiraju beskvasni kruh (Matzo kruh) u ožujku i travnju za vrijeme blagdana Pasha, pa tako ovaj kruh (uz posebna pravila pripreme) spada u košer hranu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.89 / 5   37

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kruh bez kvasca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu