Zdravi božićni keksi: Recepti s manje šećera, a više okusa!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Prosinac je mjesec kada nas najviše mame okusi i mirisi sa svih strana i nemoguće ih je izbjeći. Paradoksalno, već od prvog siječnja tražimo način kako da skinemo suvišne kilograme.
No, blagdani mogu proći i bez prejedanja, a za to mogu biti zaslužni čak i zdravi božićni keksi s manje šećera, a s više nutritivno bogatijih sastojaka.
Kada su u pitanju zdravi božićni kolači i recepti, u ovom članku nas zanimaju suhi božićni kolači koji mogu stajati, jer dovoljno je pojesti jedan do dva keksa dnevno uz omiljeni čaj.
Zdravi božićni keksi – recepti
Danas imamo puno veći izbor, čak i nutritivno boljih opcija nego običnih. Većina kolača u klasičnim verzijama svodi se na bijelo brašno, šećer, maslac i ulje. No, za svaki od tih sastojaka postoje barem dvije do tri alternative.
Primjerice, umjesto šećera na izbor imamo brezin ili kokosov šećer, možda čak i javorov sirup. Umjesto bijelog brašna možemo birati što god želimo, od pirovog brašna do brašna od orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica. Umjesto maslaca u kolače možemo dodati čak i maslinovo ulje.
Kada su u pitanju zdravi božićni kolači, recepti u nastavku mogli bi vas oduševiti.

Zdravi speculaas keksi
Speculaas keksi su čarobna priča na blagdanskom stolu jer dolaze u prekrasnim oblicima, a topli začini daju im posebnu aromu.
Sastojci:
- 150 g integralnog pšeničnog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 50 g šećera kokosovog cvijeta
- 50 g otopljenog kokosovog ulja
- 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/4 čajne žličice klinčića
- 1/4 čajne žličice mljevenog đumbira
- prstohvat soli
- 2 – 3 jušne žlice biljnog napitka (prema potrebi).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Pripremite papir za pečenje.
- Pomiješate suhe sastojke uključujući začine, a potom dodajte ulje i miješajte do mrvičaste strukture.
- Dodajte biljno mlijeko kako bi smjesa postala glatka.
- Razvaljajte tijesto debljine pola centimetra i izrežite oblike po želji.
- Pecite oko 10 – 12 minuta dok rubovi ne poprime boju.

Čokoladni keksi s bademima
Spoj badema i čokolade oduvijek je asocirao na luksuz, bogat okus i deliciju. Ovi zdravi božićni keksići su prave energetske bombe pa su idealni za vraćanje energije na skijanju ili nakon šetnje po snijegu.
Sastojci:
- 150 g bademovog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 3 jušne žlice javorovog sirupa
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte sve suhe sastojke.
- Dodajte ulje i javorov sirup te oblikujte tijesto.
- Napravite male kuglice, a potom ih spljoštite.
- Pecite oko 12 – 15 minuta na 180 °C.

Veganski božićni keksi
Većina keksića za Božić automatski postaje veganska jer najčešće maslac zamijenimo kokosovim, a obično mlijeko biljnim. Jaja nisu najčešće sastojak keksića. Ovi keksići su s daškom vanilije.
Sastojci:
- 120 g integralnog brašna
- 30 g kokosovog brašna
- 50 g kokosovog šećera
- 50 ml bademovog napitka
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte suhe sastojke.
- Dodajte preostale sastojke i oblikujte kuglice.
- Kuglice spljoštite i pecite ih na 175 °C oko 10 – 12 minuta.

Veganski keksi s brusnicama
Iako u prvi plan uvijek dolaze cimet, čokolada ili vanilija, brusnice su također dio blagdanskih okusa i mirisa, a ovi keksići su vrlo ukusni te će se svidjeti čak i onima koji nisu toliko ljubitelji suhog voća.
Sastojci:
- 100 g zobenog brašna
- 50 g integralnog brašna
- 50 g suhih brusnica
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- pola čajne žličice cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Najprije pomiješajte brašno, sol i cimet, a zatim dodajte brusnice, ulje i javorov sirup.
- Umijesite tijesto, oblikujte kuglice i spljoštite ih.
- Pecite keksiće na 175 °C oko 12 – 15 minuta.

Zdrave cimet zvjezdice – Zimtsterne
Ako volite one zvjezdice s bijelom glazurom koje viđamo na policama božićnih slatkiša, iste možete napraviti kod kuće u nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema ili bademovog brašna
- 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića
- 50 g kokosovog šećera
- 2 bjelanjka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za glazuru:
- 1 bjelanjak
- 2 jušne žlice javorovog sirupa.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješate bademe ili bademovo brašno, cimet, klinčić, sol i kokosov šećer.
- Potom, umiješajte dva bjelanjka i ekstrakt vanilije dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Po potrebi dodajte malo vode ako je tijesto previše suho.
- Razvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje debljine pola centimetra.
- Izrežite zvjezdice uz pomoć modlica.
- Zatim umutite bjelanjak s javorovim sirupom dok ne dobijete gustu smjesu, a potom istom premažite zvjezdice.
- Zagrijte pećnicu na 150 °C.
- Pecite ih oko 10 – 12 minuta dok rubovi ne dobiju boju.
- Kad su pečene, ohladite zvjezdice ne rešetki kako bi se glazura stvrdnula.
Pročitajte i ove članke:
- 5 recepata za kekse s toplim zimskim začinima bez puno kalorija i šećera
- Božićni keksi s bademima: 5 prhkih i zdravih recepata koji su brzo gotovi
- Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja