8 suplemenata koje ne biste trebali miješati s tamnom čokoladom

tamna čokolada može utjecati na učinkovitost nekih suplemenata ili pojačati nuspojave

Tamna čokolada je omiljena poslastica zbog svojeg bogatog okusa, ali i zbog niskog udjela šećera te visokog sadržaja minerala i flavonoida. No, ako uzimate dodatke prehrani, važno je znati da tamna čokolada može utjecati na njihovu učinkovitost ili pojačati nuspojave. Evo što biste trebali imati na umu.

Željezo

Ako uzimate dodatke željeza, pripazite na tamnu čokoladu. Tamna čokolada sadrži značajne količine željeza – samo 28 g sadrži 3,37 mg, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze za odrasle.

Kombinacija tamne čokolade i dodataka željeza može izazvati probavne smetnje.

Polifenoli u čokoladi mogu smanjiti apsorpciju željeza iz biljnih izvora i dodataka, a efekt je proporcionalan količini čokolade koju pojedete.

Kalcij

Tamna čokolada može smanjiti učinkovitost dodataka kalcija jer blokira njegovu apsorpciju.

Mala studija je pokazala da konzumacija 100 g tamne čokolade dovodi do značajno većeg izlučivanja kalcija urinom.

Suplement magnezija se ne smije uzimati zajedno s tamnom čokoladom
FOTO: Shutterstock

Magnezij

Tamna čokolada sadrži oko 64 mg magnezija po 28 g, što pokriva 16 – 20 % dnevne potrebe odraslih.

Može pomoći osobama s niskom razinom magnezija, ali kombinacija s visokim dozama dodataka magnezija može izazvati proljev, grčeve u želucu ili mučninu.

Kofein

20 g tamne čokolade sadrži približno 23 mg kofeina. Ako konzumirate i druge izvore kofeina (kava, čaj, energetska pića, dodaci prehrani), važno je paziti na ukupni unos.

Previše kofeina može izazvati nesanicu, migrene i druge nuspojave, posebno kod djece, tinejdžera i trudnica.

Dodaci prehrani koji mogu izazvati akne

Tamna čokolada može pogoršati akne, osobito kod muškaraca. Ako brinete o koži, izbjegavajte kombiniranje tamne čokolade s dodacima poput whey proteina, vitamina B6, B12, joda i dodataka za izgradnju mišića.

ginseng se ne smije uzimati zajedno s tamnom čokoladom
FOTO: Shutterstock

Dodaci prehrani za snižavanje šećera u krvi

Tamna čokolada može sniziti razinu šećera u krvi, što može biti problem ako uzimate dodatke za dijabetes (cimet, krom, berberin, alfa-lipoinska kiselina, sjemenke lana, ginseng).

Kombinacija može dovesti do preniskog šećera u krvi, sa simptomima poput znojenja, vrtoglavice i konfuzije.

Dodaci prehrani za snižavanje krvnog tlaka

Tamna čokolada prirodno snižava krvni tlak. Kombinacija s dodacima poput resveratrola, soka od trešnje, soka od cikle, ekstrakta bergamota ili piknogenola može dovesti do preniskog tlaka (hipotenzije).

Simptomi uključuju vrtoglavicu, slabost, zamućen vid i konfuziju.

Dodaci prehrani koji sadrže teške metale

Tamna čokolada može sadržavati tragove olova i kadmija, a njihova kombinacija s dodacima koji također sadrže teške metale (ayurvedske biljke, ginseng, ginkgo, echinacea, crni kohoš, valerijana) može povećati rizik od oštećenja organa ili drugih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Nunn, M. (2025). 8 Types of Supplements to Avoid Mixing With Dark ChocolateVerywell Health.
  2. Nguyen, N. U. i sur. (1994). Increase in Calciuria and Oxaluria After a Single Chocolate Bar Load. Horm. Metab. Res., 26(8): 383–386.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu