13 savjeta za dulje očuvanje svježine vaše hrane

13 savjeta za dulje očuvanje svježine vaše hrane

Svježe voće i povrće ključni su za zdravu prehranu, ali brzo propadaju ako ih ne čuvate pravilno. Srećom, mali trikovi mogu značajno produljiti njihovu svježinu i spriječiti bacanje hrane. Evo 13 praktičnih savjeta kako čuvati hranu da dulje ostane sočna, hrskava i ukusna.

1. Pazite na kombinacije – rajčica i krastavci

Neka voća i povrća, poput rajčica i jabuka, ispuštaju plin etilen koji ubrzava zrenje. Ako ih spremite pokraj osjetljivih namirnica poput krastavaca, mangoa ili šparoga, brže će propasti.

Najbolje ih je držati odvojeno.

Proizvodi koji stvaraju etilen su:

Namirnice osjetljive na etilen su:

2. Operite zeleno povrće

Zelena salata, špinat i druge vrste lisnatog povrća duže će ostati svježe ako ih prije hlađenja isperete hladnom vodom.

Odbacite uvelo ili promijenjeno lišće, osušite u centrifugi za salatu ili papirnatim ručnikom i stavite u plastičnu posudu ili vrećicu.

Operite zeleno povrće
FOTO: Shutterstock

3. Ostavite vosak na voću i povrću

Mnoge namirnice, poput jabuka, krastavaca i krumpira, imaju prirodni vosak koji ih štiti od isušivanja. Umjesto da ga odmah uklanjate, operite voće ili povrće tek neposredno prije konzumacije.

4. Odrežite vrhove mrkve

Zeleni vrhovi mrkve izgledaju lijepo, ali “vuku” nutrijente iz korijena. Prije spremanja odrežite ih i stavite mrkvu u hladnjak u plastičnoj vrećici. Vrhove možete iskoristiti za pesto ili salate.

5. Držite banane na hladnijem

Topla kuhinja ubrzava tamnjenje banana. Držite ih odvojeno od ostalog voća. Kad dozriju, možete ih staviti u hladnjak – korica može potamniti, ali unutrašnjost ostaje ukusna.

6. Zamrznite đumbir

Đumbir može trajati nekoliko tjedana u hladnjaku, ali ako ga želite sačuvati dulje, zamrznite ga. Nije potrebno guliti ga – narežite ili naribajte i spremite u foliju ili vrećicu za zamrzivač. Ostat će svjež do tri mjeseca.

7. Luk neka diše

Luk držite na hladnom i suhom mjestu bez plastične ambalaže. Mrežaste vrećice možete objesiti ili napraviti vlastitu ventiliranu pohranu od čarapa. Nasjeckani luk čuvajte u hladnjaku nekoliko dana.

8. Hladite bobičasto voće

Jagode, maline, borovnice i kupine bolje je držati na temperaturi od 0 – 4 °C. Operite ih tek neposredno prije jela kako se ne bi brzo pokvarile.

9. Omotajte celer u foliju

Celer sadrži puno vode i osjetljiv je na etilen. Omotajte ga čvrsto u aluminijsku foliju ili u papirnatim ručnikom stavite u plastičnu vrećicu. Ostat će svjež nekoliko tjedana.

10. Vrećice za limun

Limuni i limete brzo gube vlagu na kuhinjskom stolu. Držite ih u plastičnoj vrećici iz koje ste istisnuli zrak i stavite u hladnjak – ostaju sočni i do mjesec dana.

11. Čuvajte svježe začine uspravno

Peršin, korijander i metvica najbolje je držati u čaši s vodom u hladnjaku, kao rezano cvijeće. Mekše začine poput bosiljka bolje je držati na sobnoj temperaturi ili u plastičnoj vrećici s malo zraka iz daha – CO2 pomaže očuvanju svježine.

12. Provjetrite gljive

Gljive nisu voće ni povrće, ali vole hladnoću i dobru ventilaciju. Držite ih u papirnatoj vrećici i maknite iz plastične ambalaže kako biste spriječili vlagu. U hladnjaku mogu trajati do tjedan dana. Operite ih tek prije kuhanja.

13. Dubinsko čišćenje hladnjaka

Brzo kvarenje hrane potiču mikroorganizmi poput bakterija i plijesni. Redovito brišite unutrašnjost hladnjaka bijelim octom ili sapunicom. Ne pretrpavajte police i ladice – zrak mora cirkulirati.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu