Kako se jede mango? Dostupan je tijekom cijele godine, a možete ga dodati u slatke i slane recepte! Evo kako ga pripremiti
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Sve ga učestalije primjećujete na odjelu voća i povrća, ali ne znate što je ili kako ga jesti? Sve vas više privlači njegova žarka boja i mogućnost da je ovo neobično voće vrlo ukusno? Upoznajemo vas s ovom slatkom, ukusnom voćkom, savršenom za međuobroke, ali i glavne obroke – učimo vas kako se jede mango!
1. Pripremite mango
Uvjerite se da je mango zreo. Ako prstom pritisnete mango i na njemu ostane udubina, spreman je za jelo. Koristite se istom metodom kojom provjeravate je li avokado zreo.
Ako pritisnete mango, a on ostane tvrd, ostavite ga nekoliko dana na otvorenom, dok ne postane spreman. Kada konzumirate nezreli mango, bit će gorkog okusa i tvrde teksture. To izbjegnite jednostavnom provjerom zrelosti i potrebnim vremenom da mango dozrije. Ne želite potratiti potencijalno dobar mango jer njegova cijena često nije niska.
Operite mango. Mango mora biti čist čak i kada ga planirate oguliti. Ako želite narezati mango, pripremite nož, dasku za rezanje i zdjelu za vaše kockice ili kriške.
2. Jedite kockice manga
Narežite mango na polovice ili trećine, izbjegavajući veliku udubinu manga. Napravite vertikalne linije na jednom od dijelova manga koji držite, pri čemu pripazite da ne prerežete tanku koricu. Potom nožem napravite horizontalne linije (preko vertikalnih) kako biste dobili “ispresijecani” uzorak. Primite koricu s vanjske strane polovice i pritisnite je naprijed.
Kockice koje ste izrezali trebale bi izaći, tako da mango podsjeća na cvijet. Nakon toga povucite kockice manga. Ako ih nećete moći lagano odvojiti, iskoristite nož ili žlicu kako biste ih odvojili i stavili u zdjelu.
Za još ukusniji mango, polijte ga s malo limunovog soka.
Pomiješajte kockice manga s voćnom salatom. Nasjeckani mango je fantastičan u kombinaciji s drugim voćem. Ako ne želite da u salati bude previše soka manga, ocijedite komadiće prije nego ih dodate u salatu. Slijedi nekoliko prijedloga za ukusnu mango salatu:
- pripremite salatu s papajom, dinjom i jabukama
- kombinirajte mango i ananas; dodajte malo cimeta za još bolji okus
- pripremite salatu od manga, krušaka i nekoliko trešanja prerezanih napola
- pojedite salatu od manga i naranče, koju ste pokapali s malo limunovog soka.
Koristite kockice manga u glavnim jelima. Ako mislite da je mango dobar samo u kombinaciji s voćem i u desertima jer je slatkog i voćnog okusa, prevarili ste se. Mango može obogatiti gotovo svako glavno jelo. Slijedi nekoliko načina na koji mango možete ukomponirati u svoje glavno jelo:
- napravite mango salsu s papajom, avokadom, malo limunovog soka i nešto korijandera; salsu možete jesti kao umak na riži, tjestenini ili krumpiru, uz tortilje, čips ili je staviti u sendvič
- položite kockice manga u burrito.
Stavite kockice manga u desert. Mango je po prirodi sladak i treba dobro funkcionirati u receptima. Evo nekoliko prijedloga:
- stavite kockice manga u jogurt
- stavite kockice manga u sladoled
- stavite kockice manga u rižu na mlijeku; možete dodati i grožđice
- kockice možete staviti na vrh ovih deserata ili ih pomiješati.
3. Jedite kriške manga
Narežite mango na kriške. Prije nego ga narežete, budite svjesni da mango u sredini ima rupu veličine velikog badema. Režite mango kao što biste izrezali i jabuku, ali pripazite da izbjegavate rupu. Režite kriške koje nisu deblje od 2,5 cm.
Kada ste narezali mango, trebali biste imati nekoliko kriški manga s tankom koricom na njima.
Ako samo želite pojesti mango, primite kriške za koricu i pojedite ih. Možete pokušati jesti mekšu koricu koja se nalazi oko udubine manga, no nemojte jesti onu bliže udubini jer se lako zavuče između zubi.
Ako želite oguliti mango, možete povući kriške i odvojiti mango od korice žlicom. Ako kriške nisu dovoljno zrele za to, koristite nož.
Kriške manga možete kombinirati s mnogo hrane. Iako su kockice manga raznovrsnije za upotrebu, svježe kriške manga mogu poboljšati i obogatiti uobičajena jela, od deserata do glavnih jela. Kriške manga možete dodati u:
- thai mango salatu
- pitu od manga i ananasa
- varivo od manga, kukuruza i graha.
Osušite kriške manga. Nakon što ste ga narezali na tanke kriške, mango osušite. Za dodatan okus osušeni mango položite u papirnatu vrećicu i ubacite limunsku kiselinu ili li hing mui prah. Protresite vrećicu da se mango poveže s kiselinom ili prahom.
Pročitajte i članke:
- Žuta dinja: Idealno osvježenje za visokih ljetnih temperatura! Evo zašto je dobra za zdravlje, koliko kalorija ima i kako je jesti
- Sadnja breskve iz koštice: Znamo kako pravilno uzgojiti omiljenu “dlakavicu” za pekmeze, smoothieje, kolače, kompote i druge delicije
- Voćna salata: Svi je vole, a može biti i kompletan obrok! Nutricionistica donosi recepte od kojih rastu zazubice.