Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Vitamin A ključan je za zdrav vid, snažan imunitet i blistavu kožu. Neki karotenoidi imaju i pro-vitamin A aktivnost, što znači da se u tijelu pretvaraju u vitamin A.
Osim toga, vitamin A djeluje kao antioksidans, smanjujući oksidativni stres i upale, a postoje i dokazi da može imati ulogu u prevenciji raka. No, koliko ga zapravo trebamo i može li ga biti previše?
Znanstvenici iz Vijetnama odlučili su provjeriti upravo to, pa su proveli studiju slučaja i kontrole koja je obuhvatila tisuće sudionika. Rezultate su objavili u časopisu Nutrients.
Kako je provedena studija?
Istraživanje je uključilo pacijente iz četiri velika sveučilišna bolnička centra u Vijetnamu.
Sudionici su podijeljeni u dvije grupe – više od 3.700 pacijenata s različitim vrstama raka (jednjak, želudac, pluća, dojka, rektum i druge) te gotovo 3.000 kontrolnih pacijenata koji nisu imali rak, ali su bili hospitalizirani iz drugih razloga.
Prikupljeni su demografski podaci i podaci o prehrani putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane. Na temelju toga izračunat je unos vitamina A kod svakog sudionika.
Što su otkrili?
Analize su pokazale U-oblikovanu povezanost između unosa vitamina A i rizika od raka. To znači da su i najmanji i najveći unosi vitamina A povezani s povećanim rizikom od raka.

Najviše povezanosti s vitaminom A zabilježeno je kod raka jednjaka, dojke, rektuma i želuca, dok nije utvrđena značajna povezanost s rakom debelog crijeva.
Istraživanje ima i ograničenja – podaci o prehrani mogu biti nepouzdani zbog težine sjećanja na konzumiranu hranu, a budući da je studija provedena u bolničkom okruženju, rezultati se možda ne mogu generalizirati na druge populacije ili etničke skupine.
Što ovo znači za vas?
Kao i kod mnogih stvari u životu, više ne znači nužno bolje kada je riječ o vitaminu A. Važno je unositi dovoljno ovog vitamina jer, kada se postigne optimalna količina, on postaje prava nutritivna snaga.
Preporučeni dnevni unos vitamina A prema Nacionalnim institutima za zdravlje ovisi o spolu i dobi:
- muškarci – 900 µg RAE (ekvivalenti aktivnosti retinola)
- žene – 700 µg RAE
- trudnice – 770 µg RAE
- dojilje – 1.300 µg RAE.
Hrana bogata vitaminom A uključuje mrkvu, bundevu, batat, špinat, tunu i goveđu jetru. Kreativna priprema ovih namirnica može biti i ukusna i zdrava!
Naravno, vitamin A nije jedini faktor u prevenciji raka, a prehrana nije jedino područje na kojem treba djelovati. Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje da obratite pažnju na prehranu, tjelesnu aktivnost, konzumaciju alkohola i pušenje.
Posebno se preporučuje protuupalna prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima.
Redovita fizička aktivnost također može smanjiti rizik od raka, uključujući i rak dojke, dok podaci sve više upozoravaju na štetnost alkohola i duhanskih proizvoda.
Pročitajte i ove članke:
- Kako spriječiti rak? Najmanje 1/3 zloćudnih tumora može se spriječiti! Evo koji su rizični čimbenici koje možete mijenjati
- Hrana koja ubija rak: Ovih 10 namirnica mogu ga spriječiti, ali uz još nekoliko faktora
- Najčešće vrste raka: Donosimo najstrašniji popis!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
- Dario Vrbanac
- 3 min čitanja
- Ikeda, S. i sur. (2025). Vitamin A Intake and Risk of Cancer Incidence: Insights from a Case–Control Study. Nutrients, 17: 2744.
- Myers, C. (2025). Too Much of This Vitamin May Raise Cancer Risk, New Study Says. EatingWell.