Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!

Previše vitamina A može povećati rizik od raka

Vitamin A ključan je za zdrav vid, snažan imunitet i blistavu kožu. Neki karotenoidi imaju i pro-vitamin A aktivnost, što znači da se u tijelu pretvaraju u vitamin A.

Osim toga, vitamin A djeluje kao antioksidans, smanjujući oksidativni stres i upale, a postoje i dokazi da može imati ulogu u prevenciji raka. No, koliko ga zapravo trebamo i može li ga biti previše?

Znanstvenici iz Vijetnama odlučili su provjeriti upravo to, pa su proveli studiju slučaja i kontrole koja je obuhvatila tisuće sudionika. Rezultate su objavili u časopisu Nutrients.

Kako je provedena studija?

Istraživanje je uključilo pacijente iz četiri velika sveučilišna bolnička centra u Vijetnamu.

Sudionici su podijeljeni u dvije grupe – više od 3.700 pacijenata s različitim vrstama raka (jednjak, želudac, pluća, dojka, rektum i druge) te gotovo 3.000 kontrolnih pacijenata koji nisu imali rak, ali su bili hospitalizirani iz drugih razloga.

Prikupljeni su demografski podaci i podaci o prehrani putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane. Na temelju toga izračunat je unos vitamina A kod svakog sudionika.

Što su otkrili?

Analize su pokazale U-oblikovanu povezanost između unosa vitamina A i rizika od raka. To znači da su i najmanji i najveći unosi vitamina A povezani s povećanim rizikom od raka.

Referentni dnevni unos bio je 85,3 – 104 µg/dan, što odgovara prosječnom unosu kontrolne grupe.
Hrana bogata vitaminom A
FOTO: Shutterstock

Najviše povezanosti s vitaminom A zabilježeno je kod raka jednjaka, dojke, rektuma i želuca, dok nije utvrđena značajna povezanost s rakom debelog crijeva.

Istraživanje ima i ograničenja – podaci o prehrani mogu biti nepouzdani zbog težine sjećanja na konzumiranu hranu, a budući da je studija provedena u bolničkom okruženju, rezultati se možda ne mogu generalizirati na druge populacije ili etničke skupine.

Što ovo znači za vas?

Kao i kod mnogih stvari u životu, više ne znači nužno bolje kada je riječ o vitaminu A. Važno je unositi dovoljno ovog vitamina jer, kada se postigne optimalna količina, on postaje prava nutritivna snaga.

Preporučeni dnevni unos vitamina A prema Nacionalnim institutima za zdravlje ovisi o spolu i dobi:

  • muškarci – 900 µg RAE (ekvivalenti aktivnosti retinola)
  • žene – 700 µg RAE
  • trudnice – 770 µg RAE
  • dojilje – 1.300 µg RAE.

Hrana bogata vitaminom A uključuje mrkvu, bundevu, batat, špinat, tunu i goveđu jetru. Kreativna priprema ovih namirnica može biti i ukusna i zdrava!

Naravno, vitamin A nije jedini faktor u prevenciji raka, a prehrana nije jedino područje na kojem treba djelovati. Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje da obratite pažnju na prehranu, tjelesnu aktivnost, konzumaciju alkohola i pušenje.

Posebno se preporučuje protuupalna prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima.

Redovita fizička aktivnost također može smanjiti rizik od raka, uključujući i rak dojke, dok podaci sve više upozoravaju na štetnost alkohola i duhanskih proizvoda.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu