Hrana koju je teško probaviti kako starite

Hrana koju je teško probaviti kako starite

Starenjem se probavni sustav prirodno usporava. To znači da proces probave hrane, njezino razgradnje te izbacivanja otpadnih tvari iz tijela traje dulje nego prije. Osim toga, mišići u probavnom sustavu mogu izgubiti na čvrstoći i učinkovitosti, što otežava zadržavanje želučane kiseline i hrane tamo gdje bi trebali biti – u želucu.

Promjene zahvaćaju različite dijelove probavnog sustava, uključujući jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, gušteraču, jetru i žučni mjehur.

Primjerice, stijenka želuca postaje osjetljivija, elastičnost želuca opada, a usporava se i pražnjenje hrane iz želuca u tanko crijevo.

Debelo crijevo i rektum doživljavaju manje promjena, ali je zatvor (konstipacija) znatno češći kod osoba starijih od 65 godina. Uzroci mogu uključivati:

  • usporeno kretanje hrane kroz debelo crijevo
  • slabije kontrakcije rektuma
  • manjak fizičke aktivnosti
  • češće korištenje lijekova koji izazivaju zatvor
  • slabost mišića zdjeličnog dna kod starijih žena.

Najčešći probavni problemi kod starijih osoba su

  • zatvor – rezultat sporije probave, manjka aktivnosti, vlakana i tekućine te učestalih lijekova
  • nadutost i plinovi – zbog duljeg zadržavanja hrane u želucu
  • GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) – javlja se kad se želučana kiselina vraća u jednjak, uzrokujući nelagodu i žgaravicu.
Namirnice koje starijim osobama mogu otežati probavu
FOTO: Shutterstock

Namirnice koje starijim osobama mogu otežati probavu

Starije osobe teže će probavljati ove namirnice.

Masna hrana

Pržena hrana, burgeri i čips često izazivaju žgaravicu i bolove u želucu. Smanjenje unosa masnih namirnica može značajno olakšati probavu.

Ljuta i začinjena hrana

Ljute začine povezuje se s probavnim smetnjama poput dispepsije (probavne nelagode), žgaravice, pa čak i proljeva. Ako primijetite da vam takva hrana smeta, pokušajte je izbjegavati ili ograničiti.

Mliječni proizvodi

S godinama se smanjuje razina enzima laktaze u tankom crijevu, što otežava razgradnju laktoze (mliječnog šećera). Posljedica su nadutost, plinovi i proljev nakon konzumacije mlijeka, sira, sladoleda i čokolade.

Industrijski prerađena hrana

Namirnice bogate aditivima, šećerima i nezdravim mastima mogu izazvati upale i probavne tegobe poput sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva i povećan rizik od raka debelog crijeva.

Kisela hrana

Rajčice, citrusi, gazirana pića i jako začinjeni umaci mogu izazvati žgaravicu i poremetiti acidobaznu ravnotežu. Posebno se preporučuje izbjegavati visoko prerađene mesne proizvode i slatka gazirana pića.

Namirnice koje pomažu probavi
FOTO: Shutterstock

Namirnice koje pomažu probavi

Starije osobe trebale bi konzumirati ove namirnice.

Vlakna

Prehrana bogata vlaknima pomaže u sprječavanju zatvora. Preporučeni dnevni unos za osobe starije od 51 godine iznosi:

  • žene – 22 g
  • muškarci – 28 g.

Vlakna se nalaze u integralnom kruhu, zobenim pahuljicama, riži, grahu, voću i povrću.

Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje prirodno nastanjuju crijeva i nalaze se u fermentiranim namirnicama poput jogurta. Mogu pomoći kod tegoba poput sindroma iritabilnog crijeva.

Ako ih koristite kao dodatak prehrani, dajte im barem četiri tjedna da djeluju, ali svakako se posavjetujte s liječnikom, posebno ako imate oslabljen imunitet.

Pića i tekućina

Kava, čaj i gazirana pića mogu povećati kiselost želuca i izazvati žgaravicu. Gazirani napitci dodatno uzrokuju nadutost. Pokušajte birati nezaslađene biljne čajeve, vodu i mlijeko. Ograničite unos kofeina na 1 – 2 šalice dnevno i svakako unosite dovoljno tekućine kroz dan.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu