Rolada od tikvica: 5 recepata koje ćete stalno ponavljati
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Tikvice su postale vrlo popularno povrće, ne samo zbog toga što su neutralne okusom i mogu se pripremiti na razne načine, već i što su niskokalorične pa mogu biti zamjena čak i za špagete. Bogate su vlaknima i drugim korisnim nutrijentima.
Osim što možemo spremiti punjene tikvice, dodati ih u kajganu, ispeći u pećnici, na žaru ili roštilju, ovo povrće je idealno za pripremu rolade. Rolada od tikvica nudi prostor za kreativnost i prilagodbu, pa tako iskoristite predložene ideje za slanu roladu, roladu bez brašna, bezglutensku, a sve na bazi tikvica.

Rolada od tikvica sa šunkom i sirom
Ova jednostavna rolada od tikvica savršeno spaja sve makronutrijente nudeći priliku za uživanje u malo drugačijem doručku, večeri ili međuobroku.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 3 jaja
- 150 g mozzarelle
- 100 g kuhane šunke
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica origana
- pola praška za pecivo
- 3 jušne žlice pšeničnog brašna.
Priprema
- Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
- U zdjeli pomiješajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol, papar i origano.
- Tikvice ocijedite, dodajte u smjesu i dobro pomiješajte.
- Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i izlijte smjesu.
- Pecite 20 minuta na 180 °C.
- Kad je podloga pečena, pustite da se ohladi, a potom dodajte šunku i ribanu mozzarellu.
- Pažljivo zarolajte roladu i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
- Kad je pečena, narežite je i poslužite toplu.

Slana rolada od tikvica
Još jedna rolada od tikvica u slanoj verziji, umjesto šunke, savršeno će odgovarati ljubiteljima ribe.
Dimljeni losos jedna je od najukusnijih riba, bogata proteinima, vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama.
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 3 jaja
- 2 jušne žlice pirovog brašna
- 100 g krem sira
- 80 g dimljenog lososa
- crni papar
- sol
- malo limunove korice.
Priprema
- Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
- U zdjeli pomiješajte jaja, brašno, začine i ocijeđene tikvice.
- Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i izlijte smjesu.
- Pecite 20 minuta na 180 °C.
- Nakon toga pustite podlogu da se malo ohladi, a potom je premažite krem sirom, dodajte losos i malo limunove korice.
- Pažljivo zarolajte roladu, potom je zamotajte u foliju i stavite u hladnjak prije posluživanja na barem jedan sat.

Rolada od tikvica bez brašna
Za low carb verziju rolade od tikvica bez brašna trebat će vam dvije vrste sira i malo muškatnog oraščića i češnjaka. Po želji, u roladu možete dodati šunku, tofu ili neki drugi, dodatni izvor proteina.
Sastojci:
- 2 velike tikvice
- 3 jaja
- 150 g svježeg sira
- 50 g naribanog parmezana
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- crni papar
- sol
- prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
- U zdjeli umutite jaja, pa dodajte parmezan, svježi sir, češnjak, sol, papar i muškatni oraščić.
- Umiješajte ocijeđene tikvice te smjesu rasporedite u tankom sloju na papiru za pečenje.
- Pecite 20 minuta na 180 °C.
- Kad je pečena, pustite je da se malo ohladi, potom je pažljivo zarolajte.
Proteinska rolada od tikvica
Za sve one koji imaju veće potrebe za proteinima, žele smršavjeti i paze na dovoljan unos proteina ili pak rade na rastu mišićne mase, ovo je idealan recept za vas i prilika da ste kreativni oko klasičnih namirnica.
Sastojci:
- 3 tikvice
- 4 bjelanjka + 1 cijelo jaje
- 100 g posnog sira
- 150 g dimljene pureće šunke
- 2 jušne žlice zobenih pahuljica
- crni papar
- sol
- malo suhog vlasca
- malo suhog peršina.
Priprema
- Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
- U zdjeli umutite bjelanjke i jaje, zatim dodajte zobene pahuljice, začine i tikvice.
- Smjesu rasporedite na papir za pečenje i pecite 20 minuta na 180 °C.
- Na ohlađenu podlogu složite posni sir i pureću šunku.
- Zarolajte i vratite u pećnicu još 10 minuta.
- Kad se ohladi, režite je i poslužite uz sezonsku salatu.

Vegetarijanska rolada od tikvica i batata
Za kraj, evo i jedan recept za vegetarijansku verziju rolade od tikvica punjenu feta sirom. Dodajemo i laneno brašno koje je bogato proteinima.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 srednji batat
- 2 jaja
- 100 g feta sira
- 2 jušne žlice lanenog brašna
- crni papar
- sol
- prstohvat timijana.
Priprema
- Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
- U zdjeli umutite jaja, pa dodajte laneno brašno, začine, batat i tikvice te pomiješajte.
- Izlijte smjesu na papir za pečenje i pecite 25 minuta na 180 °C dok ne poprimi zlatnu boju.
- Kad je rolada pečena, dodajte feta sir i zarolajte.
Pročitajte i ove članke:
- Najbolji recepti s tikvicama po preporuci nutricionistice
- Jela od tikvica bez mesa: Ljeti je ovo povrće u prvom planu! Uz ove recepte spremite lagani, hranjivi i brzi ručak
- 5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hiperglikemija: Vrijednosti, prehrana, simptomi i liječenje
- Kreni Zdravo
- 6 min čitanja