5 zdravih i finih recepata za dane kada vam se ne da kuhati

zdravi recepti bez kuhanja

Ponekad je i sama pomisao na kuhanje previše. Umorni ste, nemate vremena ili jednostavno želite nešto brzo, zdravo i ukusno. Dobra vijest je da za pripremu uravnoteženog i nutritivnog obroka ne trebate uvijek tavu, pećnicu ili puno nereda.

Donosimo vam pet jednostavnih recepata koji ne zahtijevaju kuhanje, a pružaju sve što vašem tijelu treba – energiju, okus i zadovoljstvo.

Pet zdravih obroka bez kuhanja

Kada vam ponestane vremena, energije ili volje, to ne znači da trebate posegnuti za nezdravim opcijama.

Uz prave namirnice i minimalan trud možete pripremiti obroke koji su bogati nutrijentima i gotovi u nekoliko minuta.

U nastavku vam donosimo pet prijedloga za dane kada vam je sve “previše”, ali i dalje želite pojesti nešto fino i hranjivo.

Kremasta salata od slanutka s jabukama i pekan orasima
FOTO: Shutterstock

1. Kremasta salata od slanutka s jabukama i pekan orasima

Ova salata kombinira kremastu teksturu slanutka s hrskavošću celera i svježinom jabuke. Slanutak je izvrstan izvor biljnih proteina i vlakana, a sve zajedno čini savršen spoj okusa i tekstura.

Sastojci:
Priprema
  1. Ocijedite i isperite slanutak pa ga prebacite u veliku zdjelu i lagano zgnječite vilicom.
  2. Narežite jabuku i celer na kockice od 1,2 cm i dodajte u zdjelu.
  3. Grubo nasjeckajte pekan orahe, kopar i mladi luk te dodajte u zdjelu.
  4. Iscijedite sok limuna i dodajte četiri jušne žlice u zdjelu.
  5. Dodajte majonezu i promiješajte.
  6. Začinite solju i paprom po ukusu.
  7. Postavite špinat na svaki tanjur.
  8. Prelijte salatom od slanutka i uživajte!
Zeleni smoothie za energiju
FOTO: Shutterstock

2. Zeleni smoothie za energiju

Kada vam treba nešto brzo, osvježavajuće i nutritivno, ovaj smoothie je pun pogodak. Avokado daje zdrave masnoće, krastavac i kokosova voda osiguravaju hidrataciju, a metvica osvježava.

Sastojci:
Priprema
  1. Narežite krastavac na komadiće.
  2. Ogulite i očistite avokado.
  3. Sve sastojke (dodajte nekoliko kockica leda ako želite hladan smoothie) pomiješajte u blenderu ili multipraktiku. Miksajte dok ne postane glatko. 
Sendvič s avokadom i crnim grahom
FOTO: Shutterstock

3. Sendvič s avokadom i crnim grahom

Zasitna i zdrava verzija sendviča koja se priprema bez kuhanja. Crni grah i avokado bogati su vlaknima i zdravim masnoćama, dok rajčice i sjemenke bundeve dodaju teksturu i okus.

Sastojci:
Priprema
  1. Vilicom zgnječite meso avokada u maloj zdjeli.
  2. Iscijedite sok limete i dodajte šest čajnih žličica soka sa soli i paprom po ukusu zgnječenom avokadu. Dobro promiješajte.
  3. Umiješajte ocijeđeni crni grah i začinite solju po ukusu.
  4. Narežite rajčicu na debele kolutove.
  5. Po želji zagrijte tavu (po mogućnosti s neprianjajućim dnom ili od lijevanog željeza) na srednjoj vatri. Pecite kriške rajčice jednu minutu sa svake strane ili dok kriške ne počnu smeđiti. Maknite s vatre. Alternativno rajčice možete držati sirove.
  6. Tostirajte kruh do željene pečenosti.
  7. Premažite svaku krišku smjesom od avokada.
  8. Na svaku polovicu stavite rajčicu.
  9. Posipajte sjemenkama bundeve i još soli i papra po ukusu. 
Proteinska zdjelica s posnim sirom, rajčicama i bosiljkom
FOTO: Shutterstock

4. Proteinska zdjelica s posnim sirom, rajčicama i bosiljkom

Ova jednostavna zdjelica puna je okusa i proteina. Posni sir daje kremastu bazu, cherry rajčice i svježi bosiljak unose boje i svježinu, a pinjoli hrskavost i zdrave masnoće.

Sastojci:
Priprema
  1. Cherry rajčice narežite na četvrtine pa stavite sa strane.
  2. Bosiljak sitno nasjeckajte ili natrgajte na male komadiće i stavite sa strane.
  3. U zdjelu dodajte svježi sir, a zatim ga posipajte cherry rajčicama, pinjolima i bosiljkom.
  4. Prelijte balzamičnim octom i maslinovim uljem te poslužite. Po želji dodajte mljeveni papar. 
Mediteranska salata s fetom
FOTO: Shutterstock

5. Mediteranska salata s fetom

Rukola, sušene rajčice, masline i edamame stvaraju šarenu, nutritivnu i zasitnu salatu punu okusa

Sastojci:
Priprema
  1. Pripremite edamame prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane.
  2. U međuvremenu narežite crveni luk i sušene rajčice na tanke trakice.
  3. Prepolovite crne masline.
  4. Stavite edamame, crveni luk, sušene rajčice, crne masline i rikulu u veliku zdjelu.
  5. U zasebnoj maloj zdjeli umutite maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sušeni origano i nekoliko prstohvata soli i papra.
  6. Dodajte preljev povrću u velikoj zdjeli, promiješajte da se prekrije pa dodajte feta sir

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Howard, A. (2025). 5 Recipes to Try When You Don’t Feel Like CookingHealthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu