11 najboljih vrsta voća koje djeluju protuupalno

Šipak sadrži elagitanine i elagičnu kiselinu, spojeve koji imaju protuupalna i antikancerogena svojstva

Evo jednostavnog i ukusnog načina kako se možete boriti protiv upale i potencijalno smanjiti rizik od bolesti – uključite više voća u svoju prehranu.

Voće može pomoći u smanjenju upale zbog visokog sadržaja antioksidansa. Antioksidansi su nutrijenti koji se bore protiv slobodnih radikala – nestabilnih molekula koje tijelo stvara i koje mogu povećati rizik od bolesti srca, raka i drugih zdravstvenih problema ako nisu pod kontrolom.

Iako upala predstavlja prirodan odgovor na ozljedu ili infekciju, ona može postati štetna ako traje dulje vrijeme.

Usvajanjem prehrane koja smanjuje upalu, koja često uključuje puno voća, možete smanjiti rizik od kronične upale. Evo koje je najbolje voće protiv upale.

Borovnice

Duboka purpurna boja borovnica ukazuje na visok sadržaj antioksidansa. Ove bobice bogate su antocijanima koji pomažu smanjiti oksidativni stres i upalu. Također su dobar izvor vlakana i vitamina C, koji podržava funkciju imunološkog sustava.

Borovnice su dokazano korisne za smanjenje rizika od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i demencije.

Grožđe

Grožđe je izvrsno voće za smanjenje upale, zahvaljujući antioksidansima poput antocijana i resveratrola. Resveratrol, osobito prisutan u kožici grožđa, smanjuje upalu i oksidativni stres, dok istovremeno nudi zaštitu za kardiovaskularni sustav.

Jabuke

Jabuke su bogate flavonoidima, antioksidansima koji pomažu smanjiti oštećenje tkiva i upalu. Sadrže polifenole i vitamin C, koji poboljšavaju markere kronične upale i nude zaštitu od bolesti srca, kognitivnih smetnji i nekih vrsta raka. Za maksimalne koristi najbolje je jesti jabuku s korom.

Likopen u rajčicama može smanjiti kroničnu upalu
FOTO: Shutterstock

Rajčice

Iako ih često smatramo povrćem, rajčice su tehnički voće. Bogate su vitaminom C, kalijem i likopenom, karotenoidom koji ima antioksidativna svojstva. Likopen u rajčicama može smanjiti kroničnu upalu, iako su potrebna daljnja istraživanja na ljudima.

Maline

Maline su male, ali vrlo snažne u borbi protiv upale, bogate vlaknima, antioksidansima i mikronutrijentima. Njihova visoka koncentracija vitamina C i antocijana doprinosi zdravlju imunološkog sustava.

Studija sugerira da fenolni spojevi u malinama mogu smanjiti oksidativni stres kod osoba s kroničnim bolestima i spriječiti degenerativne bolesti.

Šipak

Šipak sadrži elagitanine i elagičnu kiselinu, spojeve koji imaju protuupalna i antikancerogena svojstva. Ovi spojevi smanjuju enzime koji potiču upalu, slično kako djeluju neki lijekovi protiv bolova. Šipak također podržava zdravlje crijeva, što je povezano s upalama, pretilošću i bolestima poput Alzheimerove bolesti.

Trešnje

Trešnje, osobito kisele sorte, bogate su antocijanima i kvercetinima koji imaju snažna protuupalna svojstva. Sok od trešanja može poboljšati markere upale i može ublažiti simptome artritisa i gihta.

Mango

Mango je bogat snažnim biljnim spojevima poput antocijana, kaempferola i katehina koji pomažu u borbi protiv upale i oštećenja od slobodnih radikala. Također, podržavaju zdravlje crijeva, što je važno za funkciju imunološkog sustava i smanjenje sistemske upale.

Mango je bogat snažnim biljnim spojevima poput antocijana, kaempferola i katehina koji pomažu u borbi protiv upale
FOTO: Shutterstock

Jagode

Jagode, kao i druge bobice, bogate su vitaminom C i protuupalnim fitokemikalijama poput antocijana. Iako je većina dokaza o njihovim protuupalnim svojstvima došla iz istraživanja na životinjama, istraživanja pokazuju da ekstrakt jagoda može pomoći u smanjenju tjelesne mase i liječenju upale uzrokovane pretilošću.

Naranče

Citrusno voće, uključujući naranče, poznato je po svojim protuupalnim svojstvima, posebno zbog spoja hesperidina. Naranče također sadrže diosmetin, još jedan protuupalni spoj. Kora naranči dobar je izvor ovih korisnih spojeva pa je možete naribati i dodati u recepte za dodatni okus i prehrambene koristi.

Grejp

Grejp je još jedno citrusno voće koje je korisno za smanjenje upale, zahvaljujući spoju naringinu. Iako je većina istraživanja na životinjama, naringin pokazuje potencijal u smanjenju markera upale i može imati antikancerogena svojstva.

Grejp je također izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u smanjenju upale na nekoliko načina, uključujući smanjenje protuupalnih proteina u imunološkom sustavu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu