Hrana bogata probioticima za zdravlje crijeva

Hrana bogata probioticima

Mikrobiom crijeva sastoji se od mikroorganizama poput bakterija, virusa i gljivica koji žive u probavnom sustavu. Ovi mikrobi igraju ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući probavu, metabolizam i regulaciju imunološkog sustava. Međutim, neravnoteža ovih mikroba može dovesti do zdravstvenih problema, a probiotici mogu pomoći u uspostavljanju zdrave ravnoteže.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se nalaze u određenoj hrani ili dodacima prehrani. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu smanjiti upalu i povećati raznolikost crijevnog mikrobioma. Zbog toga je hrana bogata probioticima odličan izbor za zdravlje crijeva.

Fermentirana hrana, koja je uobičajeni izvor probiotika, unosi žive mikroorganizme tijekom procesa fermentacije. Međutim, ne zadržava sva fermentirana hrana probiotike – hrana poput kruha s kiselim tijestom i nekih tempeha gubi svoje korisne mikrobe kada se zagrijava. Jogurt, s druge strane, nakon fermentacije čuva svoje probiotike.

Sve je veći interes za probiotike kao funkcionalnu hranu, a pojavljuju se i novi probiotički proizvodi, poput prebiotičkih i probiotičkih gaziranih pića. Istraživači također rade na tome kako poboljšati očuvanje probiotika u hrani i povećati njihovu otpornost na toplinu.

Hrana bogata probioticima

U nastavku otkrivamo koja je hrana bogata probioticima.

Kefir

Kefir je fermentirani mliječni napitak napravljen od kefirnih zrnaca koja sadrže i bakterije i kvasac. Sličan je tekućem jogurtu i obično ima malo laktoze, što ga čini pogodnim za osobe s intolerancijom na laktozu.

Kimchi

Kimchi je popularno korejsko jelo napravljeno fermentacijom povrća poput kupusa, rotkvica i luka. Bogat je bakterijama mliječne kiseline, vrstom probiotika, a također pruža vlakna koja potiču zdravlje crijeva.

kimchi je bogat probioticima
FOTO: Shutterstock

Kombucha

Kombucha je gazirani, fermentirani čaj napravljen od šećera, kvasca i bakterija. Iako sadrži probiotike, kod određenih je skupina, poput trudnica ili osoba oslabljenog imuniteta, potreban oprez.

Kiseli kupus

Napravljen od fermentiranog kupusa, kiseli kupus sličan je kimchiju, ali podrazumijeva samo kupus.

Fermentacijom i pakiranjem zadržava svoje korisne bakterije.

Jogurt

Kao jedna od najpoznatijih probiotičkih namirnica, jogurt se proizvodi fermentacijom mlijeka živim bakterijama. Grčki i islandski jogurti posebno su bogati proteinima, kalcijem i vitaminom D.

Kako povećati unos probiotika?

Kako biste povećali unos probiotika, provjerite etikete hrane kako biste bili sigurni da sadrže žive kulture, pravilno ih čuvajte (često u hladnjaku) i izbjegavajte ih izlagati visokoj toplini. Namirnice bogate probioticima mogu se dodavati u smoothieje, mocktaile, sendviče ili kao nadjev za razna jela.

Većina probiotika sigurna je za konzumaciju, s uobičajenim nuspojavama uključujući blage probavne probleme poput plinova. Međutim, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili roditelji s nedonoščadi trebaju se posavjetovati s liječnikom prije upotrebe probiotika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Vasquez, I. (2024). The 5 Best Probiotic Foods for Gut HealthHealth.
  2. Latif, A. i sur. (2023). Probiotics: mechanism of action, health benefits and their application in food industries. Front. Microbiol., fmicb.2023.1216674.
  3. Vera-Santander, V. E. i sur. (2023). Health Benefits of Consuming Foods with Bacterial Probiotics, Postbiotics, and Their Metabolites: A Review. Molecules, 28: 1230. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu