Ovo je 10 najgorih namirnica, izbjegavajte ih!

nezdrava hrana

Jedan od učinkovitih načina da poboljšate svoju prehranu je da naučite identificirati i zamijeniti najnezdraviju hranu zdravijim opcijama.

Promatranje hrane kao striktno “dobre” ili “loše” može zakomplicirati donošenje odluka vezanih uz prehranu. Kad bi razlikovanje zdrave od nezdrave hrane bilo jednostavno, mnogi je ljudi ne bi nastavili konzumirati.

Hrana koja izaziva ovisnost često kombinira ugljikohidrate i masti s dodatkom šećera i soli kako bismo je nastavili jesti, odnosno kako bismo za njom žudili.

10 namirnica koje trebate ograničiti

Evo 10 namirnica čiju konzumaciju prema stručnjacima s portala Everyday Health trebate ograničiti:

  • prerađeno meso (npr. slanina, hrenovke, naresci)
  • gazirana pića
  • bijeli kruh
  • pomfrit
  • burgeri
  • krafne
  • topljeni sir
  • čips
  • prerađene grickalice
  • alkohol.

Ne biste trebali zabraniti sebi nijednu hranu u potpunosti, ali poželjno je pronaći strategije za smanjenje ili zamjenu nezdrave hrane.

Stručnjaci preporučuju konzumiranje više namirnica bogatih nutrijentima, poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i nemasnih proteina, kako bi se prirodno smanjio unos hrane s niskim udjelom nutrijenata.

Prerađeno meso

Bogato je kalorijama, soli i povezano je s bolestima srca i rakom. Zdravije alternative uključuju nemasne proteine ​​poput piletine ili tofua.

gazirano piće
FOTO: Shutterstock

Gazirana pića

Povezuju se s debljanjem, pretilošću, dijabetesom tipa 2 i karijesom. Bolje opcije uključuju vodu, biljne čajeve i vodu s okusom.

Bijeli kruh

Napravljen je od rafiniranog brašna, a može uzrokovati skokove šećera u krvi i pridonijeti metaboličkim problemima.

Kruh od cjelovitih žitarica je zdraviji izbor.

Prženi krumpirići

Bogati kalorijama, zasićenim mastima i natrijem, mogu povećati rizik od pretilosti i bolesti srca. Ploške krumpira pečene u pećnici bolja su zamjena.

Burgeri

Često bogati zasićenim mastima, soli i šećerima, mogu dovesti do kroničnih zdravstvenih problema. Razmotrite hamburgere od lososa, graha ili povrća kao zdravije alternative.

Pročitajte članak “Burgeri od povrća: Vrlo su ukusni, a često ni ne primijetimo da ne sadrže meso! Evo nekoliko recepata koji se lako i brzo spremaju“.

Krafne

S visokim udjelom šećera i rafiniranih ulja uzrokuju skokove i padove šećera u krvi. Domaći muffini ili pogačice sa zdravijim sastojcima bolja su opcija.

Pročitajte članak “Jednostavan recept: Sočni muffini uz koje će i savjest biti mirna“.

Topljeni sir
FOTO: Shutterstock

Topljeni sir

Sadrži dodane masti, natrij i umjetne sastojke. Odlučite se za svježu mozzarellu, fetu, ricottu ili kozji sir, koji imaju manje masti i natrija.

Čips od krumpira

Čips od krumpira ima visok udio masti, ali nizak udio proteina i vlakana. Pečeni slanutak, trail mix ili čips od algi nutritivniji su međuobroci.

Prerađene grickalice

Često su bogate nezdravim mastima i šećerima te nemaju nutritivnu vrijednost. Cjelovite grickalice poput orašastih plodova, sjemenki, voća ili povrća s humusom su zdravije.

Alkohol

Pretjerana konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Mocktaili, gazirana voda s voćem ili bezalkoholno vino ili pivo bolja su alternativa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Trimarchi, M. (2024). 10 Absolutely Worst Foods to Eat. HowStuffWorks.
  2. Upham, B. (2024). The Top 10 Worst Foods to EatEveryday Health.
  3. The Top 10 Worst Foods To Eat. (2018). Realbuzz.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu