Jesenski deserti: Želimo nešto toplo, slatko i orašasto! Evo nekoliko recepata koji se savršeno uklapaju u ovo godišnje doba
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Jesen je stigla i kalendarski te nam donijela bogatstvo svojih plodova. Sladolede i rashlađene deserte ostavljamo za iduću ljetnu sezonu te istražujemo koji bi to bili najbolji sastojci za najfiniji jesenski desert.
Bundeve, jabuke, kruške, šljive, kesteni, orasi ili lješnjaci samo su neki od glavnih sastojaka u jesenskim desertima. Još kad dodamo tople začine poput cimeta, muškatnog oraščića, đumbira ili vanilije, ne možemo ne biti dobrog raspoloženja.
Jesenski deserti
Dobra vijest je da jesenski deserti mogu biti napravljeni u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji, a kalorije ćemo potrošiti u jesenskoj šetnji kroz park pun šuštavog lišća.
Pita od jabuka i cimeta
Jesenski deserti su nezaobilazni u kombinaciji s jabukom i cimetom. Klasika koja nikad ne dosadi i savršeno se slaže s mirisnom jutarnjom kavom.
Sastojci za koru:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- pola šalice brašna od badema
- 1/4 šalice meda
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- prstohvat soli.
Sastojci za punjenje:
- 4 kisele jabuke
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica limunovog soka
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalup za pitu promjera oko 22 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- U blenderu usitnite zobene pahuljice, a potom ih pomiješajte s bademovim brašnom i soli.
- U zasebnoj posudi pomiješajte mokre sastojke, med i kokosovo ulje te tu smjesu postepeno dodajte suhim sastojcima.
- Smjesu prebacite u kalup i poravnajte, a potom pecite oko 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
- Jabuke operite, ogulite i narežite na tanke kolutove.
- U zdjeli pomiješajte med, sol, cimet i limunov sok, a potom u tu smjesu uvaljajte kolutove jabuka.
- Kad je kora pečena, rasporedite kolutove jabuke po kori i pecite još oko 25 minuta dok jabuke ne omekšaju.
- Kad je pečena, ostavite pitu da se ohladi, a savršeno će se slagati s čašom jogurta.
Jesenski desert od bundeve
Ne možemo preskočiti slasne deserte bez kraljice jeseni – bundeve. Kao glavni sastojak koristimo pire od bundeve koji možete lako napraviti kod kuće. Ispecite polovice bundeve u pećnici, a potom izdubite meso i stavite ga u blender.
Sastojci:
- 2 šalice pirea od bundeve
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice đumbira
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/4 čajne žličice klinčića
- 1 šalica jogurta
- pola čajne žličice vanilin šećera
- 1 jušna žlica sjeckanih oraha
- nekoliko kriški jabuka.
Priprema
- U jednoj zdjeli sjedinite jogurt i vanilin šećer, a u drugoj zdjeli sjedinite pire od bundeve, sve začine i javorov sirup.
- U staklenu čašu najprije stavite sloj od pirea s bundevom, a potom sloj smjese od jogurta.
- Za dekoraciju dodajte sjeckane orahe i kriške jabuke.
Pita sa šljivama i bademima
Šljive nisu rezervirane samo za pekmez. Tople šljive u prhkom tijestu koje se tope u ustima je jesenski desert koji ćemo rado praviti.
Sastojci za koru:
- 1 šalica pirovog brašna
- 1/4 šalice kokosovog brašna
- 2 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 2 šalice svježih šljiva (prepolovljenih)
- 1 jušna žlica meda
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 2 – 3 jušne žlice sjeckanih badema.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalup za pitu promjera oko 22 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke za koru, odnosno pirovo i kokosovo brašno te sol.
- Suhim sastojcima dodajte med i kokosovo ulje te dobro pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Rasporedite smjesu po kalupu i pecite oko 10 minuta dok kora ne poprimi zlatnu boju.
- U zdjeli pomiješajte šljive sa svim sastojcima osim badema.
- Nadjev od šljiva rasporedite po kori, a potom posipajte sjeckanim bademima.
- Pecite pitu još oko 25 minuta dok šljive ne omekšaju.
Neodoljivi jesenski desert s kruškama
Ako tražite što jednostavniji recept za jesenski desert, onda će vas ovaj oduševiti. Kome neće narasti zazubice na spomen karameliziranih krušaka u medu, cimetu i orasima? Bacamo se na recept.
Sastojci:
- 4 kruške
- 2 jušne žlice meda
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1/4 šalice sjeckanih oraha
- 1/4 šalice sjeckanih badema
- vanilin šećer.
Priprema
- Kruške operite, prepolovite i očistite od peteljki i koštica.
- Na tavi zagrijte med s cimetom pa dodajte kruške i pržite ih oko tri minute sa svake strane dok ne poprime boju.
- Potom dodajte orahe i pržite još oko dvije minute.
- Na kraju dodajte bademe i promiješajte.
- Kruške stavite na tanjur i posipajte s malo vanilin šećera.
- Najbolje ih je poslužiti uz kuglicu grčkog jogurta.
Energetske kuglice od lješnjaka i kakaa
Spoj lješnjaka i kakaa je jedna od najomiljenijih kombinacija. Kad želimo nešto slatko, a zdravo, s jednostavnom i brzom pripremom uz šalicu toplog čaja dok vani pada kiša, ove kuglice su pun pogodak.
Sastojci:
- 1 šalica lješnjaka
- 1/4 šalice kakaa bez šećera
- 1/4 šalice meda
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 1/4 šalice zobenih pahuljica.
Priprema
- Najprije u blenderu usitnite lješnjake pa im dodajte sve ostale sastojke osim zobenih pahuljica i blendajte do jednolične smjese.
- Po potrebi dodajte vode ako je smjesa presuha.
- Lješnjacima dodajte zobene pahuljice i ponovno blendajte do jednolične smjese, no zobene pahuljice možete i izostaviti.
- Rukama oblikujte kuglice i ostavite ih u hladnjaku da se stegnu.
- Po želji kuglice uvaljajte u rastopljenu tamnu čokoladu.
Pročitajte i ove članke:
- Jesenski plodovi: Daju čarobnu notu ovom dijelu godine! Evo koji su i kako ove sezonske namirnice uklopiti u prehranu
- Zdravi jesenski recepti: Bez tromosti i loše probave poslije! Imamo 6 recepata s omiljenim jesenskim namirnicama
- Muffini od jabuka: Imamo recepte za sočan i zdrav desert koji paše u bilo koje doba dana.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja