Krem juha od špinata: Lagano i fino jelo na žlicu puno vitamina i minerala! Imamo 5 jednostavnih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Špinat je zeleno lisnato povrće niske energetske gustoće, a visoke nutritivne vrijednosti. Zbog tih karakteristika ubraja se u namirnice koje su za svakodnevnu konzumaciju i dobre za organizam.
Bogat je vitaminima A, C, željezom, no sadrži i vitamin K, vitamine B skupine, kalij, mangan, magnezij, bakar i cink. Špinat je najbolje pripremiti odmah nakon što ste ga kupili.
Također, osobe koje pate od određenih bolesti ili poremećaja, poput bubrežnih kamenaca, trebale bi izbjegavati špinat.
Za zdrave osobe špinat je visokovrijedna namirnica i slobodno se konzumira bez bojazni. Špinat se lako sprema, a jedan od omiljenih recepata sa špinatom je krem juha od špinata. Donosimo nekoliko recepata s namirnicama koje su dostupne u svakoj trgovini ili ih već imate kod kuće.
Zdrava juha od špinata bit će zdravija ako umjesto klasičnog vrhnja dodate zobeno, a umjesto prerađenih začina svježe biljne začine. Ove male preinake u recepturi osigurat će manji unos zasićenih masti i pojačivača okusa.
Krem juha od špinata i krumpira
Ova jednostavna juha idealna je za dane kad vam se jede nešto lagano i toplo, a ne želite puno razmišljati oko pripreme.
Sastojci:
- 2 šalice kuhanog krumpira (narezanog na kockice)
- 1/4 šalice luka (sjeckanog)
- 1 čajna žličica maslaca
- 2 šalice svježeg špinata
- 1 čajna žličica svježeg ružmarina
- 2 čajne žličice višenamjenskog brašna
- 4 šalice pileće juhe ili povrtnog temeljca
- pola šalice zobenog vrhnja
- sol
- papar.
Priprema
- Krumpir skuhajte i narežite na kockice.
- Na maslacu dinstajte luk oko dvije minute, potom dodajte špinat i ružmarin.
- Kad špinat uvene, dodajte brašno.
- Dodajte juhu ili temeljac, potom krumpir te začinite solju i paprom.
- Kad zakuha, kuhajte oko 10 minuta.
- Dodajte zobeno vrhnje i kuhajte još pet minuta.
- Mikserom izmiksajte smjesu u krem juhu.
Krem juha od špinata i tikvica
Kad ne znate što biste s viškom tikvica, spremite krem juhu u kombinaciji sa špinatom. Uz svega nekoliko sastojaka dobit ćete laganu i ukusnu juhu koja će vas dovoljno zasititi i ugrijati.
Sastojci:
- 2 šalice mladog špinata
- 2 tikvice
- 1 čajna žličica maslaca
- 1 glavica luka (sjeckana)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 čajne žličice svježeg bosiljka
- 2 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- zobeno vrhnje
- sol
- papar
- malo parmezana.
Priprema
- Na otopljenom maslacu dinstajte luk i češnjak oko pet minuta.
- Dodajte narezane tikvice te začinite bosiljkom, paprom i solju. Dinstajte dok tikvice ne omekšaju.
- Dodajte temeljac i kuhajte oko 10 minuta.
- Juhu prelijte u blender i dodajte špinat. Izblendajte do glatke teksture.
- Krem juhu prebacite u lonac i dodajte vrhnje. Kuhajte oko pet minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte parmezana po vrhu.
Krem juha od smrznutog špinata
Umjesto od svježeg, krem juhu možete pripremiti i od smrznutog špinata. Dodajte i neko drugo povrće poput brokule te začine po želji.
Tako se mogu pripremiti i krem juha od brokule i špinata i krem juha od špinata i krumpira.
Sastojci:
- 250 g smrznutog špinata
- 1 glavica luka
- 250 g krumpira
- 1 režanj češnjaka
- 1 šalica cvjetova brokule
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
- povrtni ili pileći temeljac
- 50 ml zobenog vrhnja
- prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- Ogulite i narežite krumpir, brokulu narežite na sitne dijelove te nasjeckajte luk i češnjak.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i brokulu.
- Dodajte krumpir, posolite i dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte pileći ili povrtni temeljac, popaprite i posolite te zakuhajte.
- Kad zakuha, dodajte špinat i kuhajte još 10 minuta.
- Usitnite juhu u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
- Vratite juhu u lonac, dodajte zobeno vrhnje i muškatni oraščić te kuhajte još pet minuta.
Juha od špinata i mrkve
Za juhu malo više slatkastog okusa dodajte mrkvu i začine poput muškatnog oraščića. U slučaju da vam u krem juhi nedostaje nešto hrskavo, dodajte kockice suhog kruha.
Sastojci:
- 200 g svježeg špinata
- 100 g mrkve
- 1 glavica luka (sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 200 ml zobenog vrhnja
- oko 800 ml vode ili povrtnog/pilećeg temeljca
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- mljeveni kim
- korijander.
Priprema
- Mrkvu ogulite i naribajte, luk i češnjak nasjeckajte.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu, potom dodajte češnjak te začine. Dinstajte oko minutu.
- Ulijte vodu ili povrtni/pileći temeljac.
- Kad juha zakuha dodajte špinat i kuhajte oko 10 minuta.
- Juhu izblendajte u blenderu, pa vratite u lonac.
- Dodajte vrhnje, posolite, popaprite i kuhajte još pet minuta.
Juha od špinata i jogurta
Umjesto vrhnja, krem juhu od špinata napravite u kombinaciji s jogurtom.
Sastojci:
- 200 g svježeg špinata
- 1 glavica luka (sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 veći krumpir
- povrtni/pileći temeljac ili voda
- sol
- papar
- 1 čašica jogurta.
Priprema
- Krumpir ogulite i narežite na kockice.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom i krumpir te dinstajte koju minutu.
- Dodajte povrtni/pileći temeljac ili vodu i pustite da zakuha.
- Dodajte špinat i začine te kuhajte dok krumpir ne omekša, a špinat uvene.
- Juhu prebacite u blender i izblendajte pa je vratite u lonac.
- Dodajte jogurt i umiješajte ga.
Krem juha od špinata – YouTube
Ako vam je lakše uz video upute, donosimo nekoliko prijedloga za video tutorial za krem juhu od špinata:
Pročitajte i ove članke:
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti
- Juha od brokule i mrkve: Obožavamo krem juhe od povrća! Ovaj vitaminski “booster” morate probati, evo recepata
- Krem juha od celera: Bez puno sastojaka i nakuhavanja! Imamo recepte za aromatičnu juhu na kojoj će vam tijelo biti zahvalno.