Prirodni lijek za bubrege: Ako ne rade pravilno, stradava naše cjelokupno zdravlje! Ovih 5 biljnih čistača ubrzavaju oporavak bubrega

Prirodni lijek za bubrege

Bubrezi su uz jetru glavni čistači i pomlađivači našeg tijela, pa je dobro povremeno podržati njihovu funkciju uz biljke koje služe kao prirodni lijek za bubrege.

Ova dva mala parna organa smještena su s obje strane leđne kralježnice, ispod rebara. Imaju važnu ulogu u oslobađanju tijela od viška otpada, filtriraju krv, balansiraju elektrolite i kontroliraju metabolizam. Sudjeluju u stvaranju hormona, u prozvodnji koštane srži i crvenih krvnih zrnaca te pomažu kostima da ostanu jake i zdrave.

S obzirom na njihovu ključnu ulogu, važno je znati što je najbolje za bubrege jer ako ne rade pravilno, mogu imati razoran učinak na naše cjelokupno zdravlje.

Pročitajte članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Moguće je imati samo 10 % djelotvornog bubrega prije nego se pojave! Evo kada bubrezi ne rade kako treba“.

Što je najbolje za bubrege
FOTO: Shutterstock

Zdrava uravnotežena prehrana, aktivan način života i adekvatan unos vode obično su dovoljni da bubrezi budu zdravi. Međutim, ponekad im je potrebna i naša potpora.

Pojava bubrežnih kamenaca i upala su česti pokazatelji neravoteže, a mogu se pojaviti i ciste te karcinom. Najčešći razlog za nastanak problema s bubrezima je nedovoljan unos vode. Naime, voda pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i omogućuje normalan rad bubrega.

Prirodni lijek za bubrege – 5 biljaka

Kako biste podržali rad ovih važnih organa, u nastavku navodimo neke od biljnih saveznika koji se preporučuju za podršku bubrega, tj. kao prirodni lijek za čišćenje bubrega.

Kod postojećih bubrežnih stanja obavezno se posavjetujete sa svojim liječnikom i fitoterapeutom o dozama, vrsti i duljini korištenja pojedine biljke.
Najbolji prirodni lijek za bubrege
FOTO: Shutterstock

1. Kopriva

Ova skromna biljka ima bezbroj zdravstvenih dobrobiti te je najbolji prirodni lijek za bubrege i mokraćne kanale.

Kopriva se tradicionalno upotrebljava za čišćenje krvi, kod bolesti mokraćnih organa, za čišćenje bubrega i jetre, kod bubrežnih kamenaca, probavnih tegoba, te za zdravlje jetre i gušterače.

Listovi koprive dovoljno su nježni za svakodnevni hranjivi napitak i dovoljno snažni da zacijele oštećeno tkivo. Bubrezi, pluća, crijeva i arterije se toniziraju, jačaju i postupno mijenjaju prema optimalnom funkcioniranju kroz redovito korištenje čaja od koprive.

Kopriva je moćan saveznik u obnavljanju i održavanju vitalnosti nadbubrežnih žlijezda, hormonskog i krvožilnog sustava. U tradicionalnoj kineskoj medicini sjeme koprive se koristi kao tonik za pomlađivanje bubrega.

Zbog svojih snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava kopriva liječi teška bubrežna oboljenja. Koristi se i kao prirodni lijek za karcinom bubrega.

Ekstrakt sjemena tradicionalno se upotrebljava za poboljšanje rada i zaštitu bubrega od toksičnosti lijekova (kemoterapija, dijabetes).

Prema studijama, sjeme koprive može biti vrlo učinkovito za snižavanje razine kreatinina u serumu i smanjenje simptoma kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega.

Pročitajte članak “Kopriva – ljekovita svojstva i priprema čaja“.

Prirodni lijek za čišćenje bubrega
FOTO: Shutterstock

2. Korijen maslačka

Korijen maslačka ima diuretska svojstva te je prirodni lijek za čišćenje bubrega i regeneraciju jetre. Pomaže u uklanjanju viška tekućine iz tijela povećanjem izlučivanja urina.

Listovi maslačka koriste se kao prirodni lijek za rad bubrega. Djeluju kao prirodni diuretik koji se može usporediti sa snažnim farmaceutskim diureticima. Uobičajeni učinak takvog farmaceutskog lijeka za stimulaciju bubrega je gubitak kalija iz tijela, što zauzvrat pogoršava sve postojeće kardiovaskularne probleme. Srećom, list maslačka jedan je od najboljih prirodnih izvora kalija te je stoga savršeno uravnotežen i siguran diuretik.

Pročitajte članak “Čaj od korijena maslačka – zdravstvene prednosti, priprema, branje i gdje kupiti“.

Narodni lijek za bubrege
FOTO: Shutterstock

3. Kukuruzna svila

Kukuruzna svila je omiljeni narodni lijek za bubrege. U obliku čaja je jedan od najjačih diuretika. Potiče izbacivanje viška vode iz tijela te sprječava upale na staničnoj razini.

Čaj od kukuruzne svile često se koristi za liječenje infekcija mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava, ublažavanje edema, poremećaja prostate, mokrenja u krevetu, za smanjenje grčeva bubrega te kod bubrežnih kamenaca. Umiruje i opušta sluznicu mokraćnog mjehura i mokraćnih tubula, čime se smanjuje nadraženost i povećava izlučivanje urina.

Pročitajte članak “Spas za upalu mjehura i natekle zglobove koji mnogi greškom bacaju u smeće“.

Prirodni lijek za ciste na bubrezima
FOTO: Shutterstock

4. Bobice kleke

Bobice kleke ili borovice (Juniperus communis) korištene su u mnogim drevnim kulturama za uklanjanje viška tekućine i pročišćavanje bubrega. Pomažu kod povećane prostate, infekcije mokraćnog mjehura i upale mokraćnih puteva.

Svojim snažnim diuretičkim djelovanjem pojačavaju protok urina, pomažu u čišćenju sustava od viška tekućine i stimuliraju rad bubrega. Ispiru mokraćnu kiselinu i višak kristala koji mogu uzrokovati mnoge probleme, uključujući giht, artritis i bubrežne kamence.

Za liječenje ciste na bubrezima prirodni lijek se nalazi upravo u tim malim, aromatičnim plodovima smreke.

Pročitajte članak “Čaj od plodova smreke“.

Znanstvenici su također otkrili da se prirodni lijekovi za ciste na bubrezima nalaze i u citrusnom voću, naročito u grejpu. Prema studiji objavljenoj u British Journal of Pharmacology grejp može uspješno blokirati razvoj bubrežnih cista.

Čajevi od šipka, pirike, brusnice ili kamilice mogu poslužiti kao blagi prirodni lijek za ciste na bubrezima.

Prirodni lijek za upalu bubrega
FOTO: Shutterstock

5. Medvjetka

Listovi ove zimzelene biljke koriste se u čaju za ublažavanje infekcija urinarnog trakta i drugih stanja povezanih s bubrezima i mjehurom. Svojim antibakterijskim djelovanjem sprječavaju širenje i pojavu infekcije mokraćnog sustava.

Medvjetka se preporučuje kao prirodni lijek za upalu bubrega, za poremećaje mokraćnog sustava, uključujući infekcije mjehura i uretre, oticanje (upala) urinarnog trakta, bolno mokrenje i za urin koji sadrži višak mokraćne kiseline ili drugih kiselina.

Svojim diuretskim svojstvima omogućava čišćenje organizma i bubrega kroz mokraću. Za najbolji učinak koristi se zajedno s korijenom bijelog sljeza kao prirodni lijek za oporavak bubrega.

Pročitajte članak “Uvin čaj protiv mokraćnih infekcija – ljekovitost i primjena“.

Limun i bubrezi
FOTO: Shutterstock

Limun i bubrezi

Limun je odličan prirodni lijek za bubrege. Bogat je kiselinom koja pomaže u borbi protiv bubrežnih kamenaca povećavajući razinu citrata u mokraći. Citrat pomaže u sprječavanju stvaranja bubrežnih kamenaca tako što se veže s kalcijem u mokraći. Na taj način inhibira rast kristala kalcija čiji rast može dovesti do bubrežnih kamenaca.

Redovito uzimanje soka od limuna s medom smanjuje bol uzrokovanu bubrežnim kamencima i brzo ih otapa, pa se zato ova kombinacija preporučuje kao prirodni lijek za bolove bubrega.

Vitamini za bubrege
FOTO: Shutterstock

Vitamini za bubrege

Vitamini i minerali su snažni antioksidansi, a njihov nedostatak povećava opasnost od bubrežnih kamenaca, čak može dovesti i do zatajenja bubrega. Stoga treba pripaziti na njihov redoviti unos putem hrane ili kao dodatak prehrani.

Vitamin C pomaže u lakom otapanju bubrežnih kamenaca. Namirnice bogate vitaminom C potiču oporavak i održavaju zdravlje bubrega. Tu spadaju naranča, krastavac, brokula itd.

Vitamin B6 igra značajnu ulogu u mnogim metaboličkim reakcijama. Potreban je za metabolizam glioksilata, koji može postati oksalat (umjesto glicin) ako postoji manjak ovog vitamina.
Previše oksalata može dovesti do bubrežnih kamenaca. Ovaj je vitamin prisutan u grahu, koji pomaže u ispiranju bubrežnih kamenaca i reguliranju rada bubrega.

Pročitajte članak “B kompleks vitamini – zašto su važni za zdravlje?“.

Magnezij i bubrezi
FOTO: Shutterstock

Magnezij i bubrezi

Uz vitamin B6, magnezij također smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Prirodni izvori magnezija su kikiriki, bademi, kakao, kvasac, smeđa riža, orasi, sjemenke, banane, avokado, zeleno lisnato povrće, grašak i integralne žitarice.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Chatterjee, S. (2023). 7 effective natural ways that will keep your kidneys healthy. The Economic Times.
  2. Goldman, L. (2023). 8 Ways to Keep Your Kidneys Healthy. Healthline.
  3. Lam, M. (2022). The Absolute Best Herbs for Effective Kidney Support. Dr. Lam Coaching.
  4. Nall, R. (2019). Can home remedies help with a kidney infection? Medical News Today.
  5. Whiteman, H. (2013). Citrus fruits may prevent kidney cysts. Medical News Today.

Ocijenite članak

4.33 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kretininlijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu