Čaj od plodova smreke
- 6 komentara
- 2 min čitanja
Smreka, borovica ili kleka (lat. Juniperus communis) grmolika je biljka koja daje plodove tamno plave boje. Oni podsjećaju na plod borovnice, ali su okusom sasvim različiti. Biljka je široko rasprostranjena po Hrvatskoj.
Prema Raina R. biljka je korištena tisućama godina u medicini kao pomoć u tretiranju različitih oblika bolesti i medicinskih tegoba kod većine civilizacija. Na Divljem Zapadu plodovi smreke kombinirale su se s korom korijena žutike (Berberis) i konzumirale kao biljni čaj.
Plodovi smreke korišteni su u tradicionalnoj turskoj medicini kao diuretik, antiseptik i kod liječenja gastrointestinalnih tegoba. Kao pomoć pri tegobama dišnog sustava smreka je svoje mjesto pronašla u narodnoj medicini različitih naroda diljem Europe, a nativni Amerikanci su plodove smreke koristili kao žensku kontracepciju i tretman kod oboljelih od dijabetesa.
Plod smreke je suh i ima specifičan, šumski okus. Može ga se jesti ili od njega napraviti čaj.
Ljekovita svojstva plodova smreke
U najvažnija ljekovita svojstava smreke ubrajaju se:
- antibakterijska aktivnost (suzbijanje bakterijske infekcije),
- antifungalna aktivnost (suzbijanje gljivične infekcije),
- alternativni tretman kod kroničnih neuroloških bolesti,
- učinkovitost kod urinarnih infekcija,
- diuretičko svojstvo,
- pomoć kod problema s probavom,
- antireumatska svojstva,
- pomaže oboljelim od dijabetesa,
- smanjuje simptome nekih autoimunih bolesti,
- snižava razinu lipida u krvi,
- antikancerogeno svojstvo,
- umirujuće svojstvo,
- pomoć kod dišnih problema.
Istraživanjem provedenim na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005. godine znanstveno je potvrđen niz tvrdnji vezanih uz pozitivan učinak bobica smreke na zdravlje čovjeka. Ispitan je antimikrobni učinak eteričnog ulja borovice na 16 bakterijskih vrsta, 7 kvasaca i kvascima sličnim gljivicama te 4 vrste dermatofita. Eterično ulje borovice pokazuje slični baktericidan učinak na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterijske vrste. Najjača protugljivična aktivnost uočena je na vrste roda Candida.
U narodu je poznata učinkovitost plodova smreke kod oboljelih od dijabetesa. Naime, redovitom konzumacijom čaja od smreke moguće je sniziti razinu glukoze u krvi. Grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Granadi istraživala je hipoglikemijsku aktivnost bobica smreke. U eksperimentu su korištene životinje bez dijabetesa i one kod kojih je dijabetes bio induciran. Kod oboljelih životinja u 24 dana rezultati su pokazali značajno smanjenje razine glukoze u krvi, smanjenu stopu smrtnosti, a postignuta je i prevencija gubitka na težini.
Zanimljivo je i istraživanje provedeno na Veterinarskom fakultetu u Turskoj 2019. godine. na štakorima kod kojih je induciran karcinom debelog crijeva. Na kraju 16.tjedna od početka eksperimenta uzeti su uzorci tkiva i krvi kod štakora koji su oboljeli od karcinoma debelog crijeva. Makroskopska i mikroskopska zapažanja pokazala su smanjenje formiranja karcinoma ( u veličini i broju).
Osim kod karcinoma debelog crijeva pozitivni učinci dokazani su i kod oboljelih od melanoma. U znanstvenom časopisu The American Journal of Chinese Medicine 2019. godine objavljen je članak kineskih znanstvenika koji su svojim radom dokazali pozitivan učinak smreke na smanjenje napredovanja melanoma. Svrha studije je bila otkriti pokazuje li ekstrakt biljke Juniperus communis efekt na supresiju melanoma. S obzirom na dobivene rezultate, studija pokazuje da ekstrakt biljke Juniperus communis dovodi do sprječavanja rasta tumorskih stanica i inducira apoptozu ( poseban oblik stanične smrti). Juniperus communis može biti korisna u prevenciji procesa kancerogeneze (stvaranje zloćudnih stanica u nekom tkivu) kod melanoma.
Poseban oprez potreban je kod trudnica i oboljelih od bubrežnih bolesti.
Uputstva za pripremu čaja od smreke
- Trebaju vam 2 žlice bobica smreke.
- Sprešajte ih (možete koristiti mužar, mlinac ili sjeckalicu).
- Ostavite u 500 ml kipuće vode 10 minuta i procijedite.
- Zasladite medom ili sladilom po želji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Pepeljnjak S., Kosalec I., Kalođera Z., Blažević N., (2005.) Antimicrobial activity of juniper berry essential oil (Juniperus communis L., Cupressaceae), Acta Pharm. 55 (2005) 417–422
- Raina R., K Verma P., Peshin R., Koura H., (2019.) Potential of Juniperus communis L as a nutraceutical in human and veterinary medicine
- Gao H., Huang X., Yang T, Chang K, Yeh L., Hsieh M., Weng J., Tsa N., (2019.) Juniperus communis Suppresses Melanoma Tumorigenesis by Inhibiting Tumor Growth and Inducing Apoptosis, The American Journal of Chinese Medicine VOL. 47, NO. 05
- Sánchez de Medina F., Gámez M. J., Jiménez I., Jiménez J., Osuna J. I., Zarzuelo A., (1993.) Hypoglycemic Activity of Juniper “Berries”
- Yaman T., Uyar A., Kömüroğlu AU., Keleş ÖF., Yener Z., (2019.) Chemopreventive efficacy of juniper berry oil (Juniperus communis L.) on azoxymethane-induced colon carcinogenesis in rat