Stručno odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Enureza – uzroci, dijagnoza i liječenje

enureza

Enureza označava nekontrolirano mokrenje, a najčešće se pojavljuje kod djece za vrijeme sna. Enureza može biti bezopasno stanje uzrokovano zakašnjelim usvajanjem kontrole nad mokrenjem (primarna enureza) ili posljedica ozbiljnijeg patološkog stanja.

Najčešća vrsta enureze je noćna enureza koja se javlja kada se dijete nekontrolirano pomokri tijekom sna. Nekontrolirano mokrenje tijekom dana naziva se dnevna enureza. Dijete može imati jednu od tih dviju enureza ili kombinaciju koja se viđa čak u četvrtine slučajeva.

Nekontrolirano mokrenje je učestali problem u djetinjstvu, od kojeg češće obolijevaju dječaci. Procjenjuje se da sa 7 godina oko 10% dječaka ima enurezu od čega 3% pada na dnevnu enurezu. Većina djece preboli enurezu do tinejdžerske dobi, oko 14. godine 1% dječaka i 0,5% djevojaka ima enurična razdoblja tijekom noći.

Za razliku od enureze, pojam enkopreza odnosi se na poremećaj nekontroliranog pražnjenja crijeva. I enkopreza se najčešće javlja kod djece koja posljedično vrše nuždu na neprikladnim mjestima. Više o enkoprezi možete saznati ovdje.

Enureza kod djece

Kod enureze razlikuju se dva pojma – primarna noćna enureza i sekundarna enureza.

Primarna (perzistentna) enureza odnosi se na djecu koja nisu usvojila kontrolu nad mokrenjem.

Za razliku od toga, sekundarna (regresivna) enureza javlja se kod djece koja su ranije usvojila kontrolu nad mokrenjem, tj. imali su “suha razdoblja”. Sekundarna enureza se češće povezuje s konfliktnim, stresnim i traumatizirajućim čimbenicima, kao i s priležećim psihijatrijskim poremećajima.

Enureza se najčešće javlja kod djece koja su starija od 4 godine za dnevnu enurezu i 6 godina za noćnu enurezu.

Enureza – uzroci

Puno faktora može doprinijeti pojavi enureze. Nekontrolirano ili nevoljno mokrenje mogu biti rezultat:

Pokazalo se da postoji tendencija prema enurezi ako postoji povijest te bolesti u obitelji. Enureza se također povezuje s mentalnim poremećajima kao što je anksioznost. Kod enureze su uključeni brojni čimbenici, od genetičke podloge, neurološke nezrelosti pa sve do psiholoških tegoba.

Dnevna enureza također može biti uzrokovana djetetovim namjernim zadržavanjem mokraće, tj. ignoriranjem signala tijela da je mjehur pun.

Djeca koja imaju enurezu često se opisuju kao osobe s čvrstim snom, koje urinarni nagon ne probudi.  

Enureza – dijagnoza

Liječnik prvo obavlja fizički pregled kako bi eliminirao mogući medicinski uzrok nekontroliranog mokrenja, inkontinenciju. Liječnik također može zatražiti uzorke urina i krvi kako bi se analizirali hormoni, razina šećera u krvi i funkcioniranje bubrega.

Enureza također može biti povezana s određenim lijekovima koji kao nuspojavu mogu izazvati zbunjenost i promjene u ponašanju.

Ako se nakon pregleda ne ustanovi da je uzrok enureze fizički, liječnik će dijagnozu uspostaviti na temelju simptoma i ponašanja djeteta.

enureza dijagnoza

Enureza – liječenje

Liječenje nije potrebno kod blagih slučajeva enureze jer kod većine djece ovo stanje samostalno prođe tijekom godina. Ako enureza utječe loše na djetetovo samopoštovanje, razmislite o primjeni liječenja.

Kada se liječi, najčešće se koristi bihevioralna terapija. Neke od metoda liječenja su:

  • Alarmi – „mokri alarmi“ koriste se tijekom noći. Uređaj koji se stavi na djetetovu pidžamu ima senzore osjetljive na vlažnost i reagira kada se dijete pomokri. Cilj je da dijete nauči reagirati na podražaje mokraćnog mjehura. Ova metoda se pokazala najuspješnijom do sada.
  • Treniranje mjehura – ova tehnika sastoji se od planiranih odlazaka na zahod s postupno dužim intervalima (npr. svaka 2 sata), kako bi se dijete naviklo na dugotrajnije zadržavanje urina. Ova terapija pomaže i povećanju mjehura.
  • Nagrade – terapija nagradama uključuje male nagrade svaki puta kada se dijete ne pomokri nekontrolirano. Jedan od primjera je tablica s danima, gdje dijete označava noći u kojima se nije pomokrilo u krevet i zauzvrat dobiva pohvalu ili neku drugu vrstu nagrade.

Postoje i lijekovi koji se mogu koristiti za liječenje enureze, no najčešće se ne preporučuju djeci kako ne bi utjecali na njihov razvoj i funkcioniranje. Lijekovi mogu biti korisni u suzbijanju simptoma enureze, no kad se prestanu uzimati, simptomi se najčešće vrate.

Enureza – dodatni savjeti

Osim liječenja enureze bihevioralnom terapijom, postoji nekoliko stvari koje sami roditelji mogu dodatno napraviti kako bi pomogli djetetu.

Nikako nemojte kažnjavati dijete zbog mokrenja u krevet ili na neprikladnim mjestima. Mokrenje u krevet nije rezultat lijenosti, a kažnjavanje iz tog razloga može dovesti do niskog samopoštovanja kod djeteta. Radije ohrabrite dijete i izrazite povjerenje u njega. Dijete može pomoći pri čišćenju pomokrenog kreveta (npr. skidanje posteljine).

Poželjno bi bilo upoznati i stručnjake u vrtiću ili školi s djetetovim stanjem kako bi razumjeli o čemu se radi i reagirali na ispravan način.

Od pomoći tijekom noći može biti i nepromočivi pokrivač na madracu ili plahtama, kako bi ostali suhi ili se lakše promijenili.

enureza

Enureza – prevencija

Enurezu najčešće nije moguće prevenirati, pogotovo kad je uzročnik djetetova promijenjena anatomija ili infekcije mokraćnog sustava. No pravovremeno reagiranje i savjetovanje s pedijatrom može pomoći u tretiranju stanja i smanjivanju problema s enurezom.

Strpljivost i pozitivan stav tijekom učenja djeteta na korištenje zahoda mogu doprinijeti prevenciji odbojnosti prema zahodima.

Enureza kod odraslih

Jako mali broj osoba zadrži problem enureze do odrasle dobi (oko 1% osoba koje su iskusile enurezu u djetinjstvu). Nekontrolirano mokrenje u krevetu nije nešto čega bi se trebali sramiti.

Neki od uzroka enureze kod odraslih su:

Za liječenje enureze kod odraslih (kao i kod djece) preporučuje se postavljanje alarma za buđenje tijekom noći kako bi se pomokrili i izostanak pijenja tekućine prije spavanja.

Odraslima se također mogu prepisati određeni lijekovi koji mogu pomoći smirivanju mjehura. Moguća je i operacija kojom se povećava mjehur.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Begić, D., Jukić, V., Medved, V. (2015). Psihijatrija. Zagreb: Medicinska naklada.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu