Stručno odobrava

,

Enkopreza – uzroci, dijagnoza, liječenje i prevencija

enkopreza

Enkopreza se odnosi na poremećaj prilikom kojeg osoba voljno ili nevoljno ispušta stolicu na neprikladnim mjestima. Točnije, to je stanje pri kojem dijete redovito ispušta stolicu u gaćice, usprkos navikavanju na vršenje nužde.

Najčešće se javlja kod djece starije od 4 godine.

Ovo stanje može doprinijeti anksioznosti, niskom samopoštovanju i sramu kod djece pa je važno pažljivo postupati s njima.

U većini slučajeva velika količina tvrdog izmeta nakuplja se u debelom i zadnjem crijevu (može se opipati kao tvrda kvrga), a može nastati i tekuća stolica; zbog koje roditelji često misle da dijete ima proljev, ne znajući da je ono zapravo “zatvoreno”. Dijete često ne može kontrolirati ispuštanje tekuće stolice.

Možemo reći da je to ponavljana inkontinencija stolice u djece koja nemaju organsku bolest.

Iako je kompleksan i kroničan problem, nekontrolirana stolica kod djece se može liječiti, a rezultati su u većini slučajeva uspješni.

Za potpuni uspjeh liječenja potrebno je nekoliko mjeseci, a ponekad i godina.

Također postoji i stanje koje se naziva enureza, a odnosi se na nekontrolirano mokrenje kod djece.

Razlikuju se dnevna i noćna enureza te primarna i sekundarna enureza.

Ako želite saznati više o enurezi kod odraslih i enurezi kod djece, pročitajte više ovdje.

Enkopreza kod djece

Enkopreza se pojavljuje u oko 2% djece mlađe od 10 godina – oko 3% djece od 4 godine i 1% djece od godinu dana. Ovaj poremećaj češće se javlja kod dječaka nego djevojčica (oko 80% slučajeva su dječaci).

Poremećaj se najčešće javlja kod djece starije od 4 godine, koja su već naučila kako vršiti nuždu.

Razlikuju se primarna i sekundarna enkopreza. Primarna enkopreza odnosi se na djecu koja nisu naučila vršiti nuždu; za razliku od toga, sekundarna enkopreza javlja se kod djece koja su ranije usvojila naviku obavljanja nužde. 

enkopreza kod djece

Enkopreza – uzroci

Najčešći uzrok enkopreze je kronični zatvor (konstipacija). Do zatvora ponekad dođe kad dijete ima tvrdu ili bolnu stolicu te posljedično razvije averziju (odbojnost) prema defekaciji.

Razlog može biti i nedovoljno vlakana u prehrani, nedovoljan unos tekućine (vode) ili prevelika konzumacija kravljeg mlijeka.

Zadržavanjem stolice u tijelu, debelo crijevo se rasteže i podražuje živce koji signaliziraju kada bi trebali na zahod. Zbog neredovitog pražnjenja u crijevu se nakupljaju fekalne mase koje šire debelo crijevo, čime se smanjuje njegova sposobnost potiskivanja sadržaja prema izlaznom dijelu te uzrokuje pogoršanje zastoja stolice.

Kada crijevo postane pretrpano, mekana ili tekuća stolica može procuriti.

Još neki od čestih uzroka enkopreze su emocionalni problemi i stres. Može biti posljedica nekih teškoća u vezi s navikavanjem djeteta na čistoću. Emocionalni stresori u školi ili obitelji mogu biti uzročnik, kao i promjene u životu, prehrani i navikama vezanih uz obavljanje nužde i samu higijenu.

Rizični faktori koji mogu povećati šanse za pojavom enkopreze su:

Enkopreza – simptomi

Osim ispuštanja stolice na neprikladnim mjestima, djeca s enkoprezom mogu iskusiti još neke simptome. Gotovo sva djeca s enkoprezom su iskusila i zatvor ili bolnu defekaciju.

Neki od drugih mogućih simptoma su:

Enkopreza – dijagnoza

Osim fizičkog pregleda djeteta, liječnik će postaviti brojna pitanja o njegovoj povijesti bolesti, učenju na zahod, prehrani, navikama i ponašanju, te lijekovima koje uzima – anamneza.

U nekim slučajevima liječnik će staviti prst u rukavici u djetetov rektum kako bi ispitao je li normalne veličine i funkcioniraju li analni mišići normalno.

Većina tjelesnih uzroka je očita iz anamneze ili fizičkog pregleda, stoga pretrage obično nisu indicirane.

Ponekad liječnik kao dodatnu pretragu može zatražiti rendgensku sliku abdomena djeteta kako bi se vidjelo koliko stolice se nalazi u crijevima.

enkopreza dijagnoza

Enkopreza – liječenje

Liječenje enkopreze započinje pražnjenjem crijeva uz pomoć određenih laksativa koje liječnik prepiše (klistir ili supozitorij – čepić). Nakon toga tretman liječenja fokusira se na poticanje redovitog i zdravog pražnjenja crijeva.

Kada se crijeva isprazne, liječnik može savjetovati sljedeće korake u liječenju:

  • promjene u prehrani s većim unosom vlakana i tekućine,
  • povremeno davanje laksativa djetetu,
  • učenje djeteta da ide na zahod čim osjeti potrebu,
  • smanjenje ili prestanak konzumiranja kravljeg mlijeka (za slučaj da se radi o netoleranciji na mlijeko).

Liječenje također uključuje podučavanje roditelja i djeteta o psihologiji enkopreze, uklanjajući krivnju s djeteta i raspršujući emocionalne reakcije uključenih osoba.

Enkopreza – savjeti za kod kuće

Prije početka liječenja važno je podržati dijete i ne kažnjavati ga. Negativno postupanje s djetetom zbog enkopreze može dovesti do osjećaja srama i niskog samopoštovanja.

Također možete obavijestiti stručnjake u vrtiću ili školi o djetetovom stanju, kako bi znali o čemu se radi.

Osim naputaka liječnika i slijeđenja procedure liječenja, postoji nekoliko savjeta za roditelje kao dodatna pomoć djetetu.

  • Prije svega, važno je pomno bilježiti lijekove koje dijete uzima, prehranu i podatke o pražnjenju crijeva. Ove informacije mogu biti od pomoći pri utvrđivanju djeluje li liječenje.
  • Također, osigurajte da dijete pije dosta vode i jede zdravu hranu s dosta vlakana (voće, povrće, žitarice, itd).
  • Pobrinite se da dijete svaki dan sjedi na zahodu 5 – 10 minuta, najbolje nakon obroka. Pohvalite dijete za obavljenu nuždu ili barem za pokušaj.
enkopreza liječenje

Enkopreza – prevencija

Najbolji način prevencije enkopreze je preveniranjem zatvora. Iz tog razloga važno je djetetu osigurati raznoliku i zdravu prehranu. Obratite pozornost na to obavlja li dijete redovito nuždu i potaknite ga na fizičke aktivnosti.

Enkopreza kod odraslih

Liječenje enkopreze kod odraslih najčešće je isto kao kod djece, a sastoji se od pražnjenja crijeva, zdrave prehrane i fizičke aktivnosti.

Neki od mogućih uzroka enkopreze kod odraslih su:

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu