Hladna juha: Pet recepata za ljetne vrućine
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Hladna juha idealno je jelo kada vam treba osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Osim što su nutritivno bogate, hladne juhe najčešće se pripremaju bez paljenja štednjaka i gotove su za tren. Hladne ljetne juhe možete servirati kao predjelo ili kao glavno jelo, s kruhom ili focacciom, kako bi jelo bilo zasitnije.
Hladne juhe – recepti
Hladne juhe za ljeto mogu biti itekako raznovrsne i ukusne, a brzo se spravljaju i pružaju osvježenje. U nastavku ćete pronaći recepte za pet različitih i jako ukusnih hladnih juha.
Hladna juha od rajčice – gazpacho
Rajčica ljeti ima u izobilju, a jedan od odličnih načina da ih iskoristite jest da napravite juhu. Možete napraviti uobičajenu juhu od rajčice i ohladiti je, ali ovaj španjolski specijalitet malo je posebnijeg okusa.
Osim što je osvježavajući, gazpacho se priprema bez paljenja štednjaka! Baza ove juhe su rajčice, ali sadrži i različito drugo sirovo povrće, što je čini nutritivno bogatom. Ova juha pogodna je za vegane.
Sastojci:
- 900 g svježih rajčica
- 1 krastavac
- 1 zelena paprika
- 1/2 crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice sherry octa
- 1 čajna žličica soli
- 1/2 čajne žličice papra.
Priprema
- Očistite povrće, a potom sve sastojke izblendajte u procesoru hrane. Ovisno o konzistenciji koju preferirate, gazpacho može biti glatkije ili granulastije teksture. Ako je potrebno, dodajte još soli i papra.
- Gazpacho možete servirati odmah, ali idealno bi bilo da odstoji oko tri sata u hladnjaku.
- Servirajte ohlađeni gazpacho u zdjelici ili u čaši. Ako ga servirate u zdjelici, dodajte još malo maslinovog ulja na vrh i, po želji, krutone.
U gazpacho tradicionalno ide i kruh, koji mu daje gušću teksturu. S obzirom da preferiram laganiju teksturu ove juhe, u ovom receptu kruha nema.
Hladna juha od krastavaca
Hladna juha od krastavaca i jogurta možda zvuči malo neobično, ali je izrazito osvježavajuća i idealna za ljetne vrućine. Ako je moguće, idealno bi bilo da ova hladna juha od jogurta i krastavaca odstoji preko noći u hladnjaku, ali možete je ostaviti i samo na nekoliko sati.
Sastojci:
- 2 velika krastavca
- 1 i pol šalica grčkog jogurta
- 3 jušne žlice limunovog soka
- 1 mala usitnjena šalota
- 1 režanj češnjaka
- 1/3 šalice kopra
- 1/4 šalice peršina
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Krastavcima uklonite sjemenke i izrežite ih na kockice. Nekoliko kockica ostavite sa strane za serviranje.
- Sve sastojke izblendajte u procesoru hrane dok ne dobijete kremastu juhu.
- Juhu premjestite u hladnjak na nekoliko sati.
- Servirajte juhu hladnu, s komadićima krastavca na vrhu.
Ako izbjegavate mliječne proizvode ili ste na veganskoj prehrani, ovu juhu možete napraviti s veganskim jogurtom, kao što su sojin ili kokosov jogurt.
Više o zamjenama za namirnice životinjskog porijekla možete saznati u članku “Veganska prehrana – zamjene za namirnice životinjskog porijekla“.
Hladna juha od cikle
Ova juha je poljski recept za hladnu juhu od cikle koja se naziva chlodnik. Za pripremu ovog jela koriste se i cikla i listovi cikle, pa ćete tako iskoristiti sve dijelove povrća!
Sastojci:
- 2 cikle s lišćem
- 2 – 3 jušne žlice limunovog soka
- 400 ml povrtnog temeljca
- 750 ml tekućeg ili grčkog jogurta
- 3 – 4 jušne žlice usitnjenog svježeg kopra
- 4 jušne žlice usitnjenog svježeg vlasca
- 10 naribanih rotkvica
- 1 naribani krastavac
- 1 režanj usitnjenog češnjaka.
Možete koristiti i kefir ili kombinaciju jogurta i kefira.
Priprema
- Ogulite i naribajte ciklu. Listove i stabljike cikle izrežite na manje komadiće.
- U zdjelu stavite ciklu, limunov sok i povrtni temeljac i sve skupa kuhajte oko pet minuta.
- Nakon toga isključite vatru i pustite da se u potpunosti ohladi.
- Kada se juha u potpunosti ohladi, dodajte ostale sastojke.
- Juhu premjestite u hladnjak na barem pola sata prije serviranja.
Više o cikli, njezinom nutritivnom bogatstvu i načinima na koje je možete spremiti saznajte u članku “Cikla – zdravstvene prednosti, kako pripremati“.
Hladna juha od graška
Kombinacija graška i mente već je osvježavajuća, a u obliku hladne juhe postaje idealno ljetno jelo. Ova juha također je pogodna za vegane.
Sastojci:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 usitnjeni luk
- 1 režanj usitnjenog češnjaka
- 3 i pol šalice smrznutog ili svježeg graška
- 2 i pol šalice povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 3 jušne žlice svježe mente
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- U srednje velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pržite luk 5 – 10 minuta. Pred kraj dodajte češnjak i pržite još jednu minutu.
- Dodajte grašak i temeljac te sve skupa kuhajte 5 – 10 minuta.
- Isključite vatru, dodajte limunov sok, mentu i sol i papar po ukusu.
- Sve dobro izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu. Dodajte još vode ili temeljca ako preferirate rjeđu konzistenciju juhe.
- Pustite juhu da se ohladi, a potom je premjestite u hladnjak.
- Servirajte ohlađenu juhu samu ili s dodatkom vrhnja.
Ako volite zelene povrtne juhe, možda će vas zanimati i hladna juha od tikvica, a recept za takvu juhu možete potražiti u članku “Juha od tikvica i mrkve: Bez puno vremena za štednjakom! Imamo dva jednostavna, brza i nutritivno bogata recepta“.
Hladna juha od avokada
Za sve ljubitelje avokada i kremastih juha, ova je hladna juha od avokada idealna! Avokado je bogat vitaminima i zdravim mastima, stoga ova juha može pružiti pravo nutritivno bogatstvo.
Više o nutritivnim svojstvima avokada možete saznati u članku “Avokado – čarobno voće, nutritivna svojstva i ljekovitos“.
Sastojci:
- 1 avokado
- 1 jušna žlica soka limuna ili limete
- 1/4 šalice svježeg korijandera
- 1 režanj češnjaka
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice papra
- 1/4 čajne žličice kumina
- 1/2 šalice hladne vode ili povrtnog temeljca.
Priprema
- Sve sastojke stavite u procesor hrane i blendajte dok ne dobijete kremastu juhu. Ako je potrebno ili ako preferirate rjeđu juhu, dodajte još vode.
- Juhu možete servirati odmah, ali idealno bi bilo da odstoji pola sata u hladnjaku prije serviranja.
Pročitajte i članke:
- Veganska “morska” jela: 3 recepta bez životinjskih proizvoda koji će vas zasigurno podsjetiti na poznate delicije
- Hladne salate od povrća: Idealan obrok za ponijeti na posao ili plažu! Imamo pet recepata koji će vas zasititi bez težine u želucu
- Nepečeni zdravi kolači: Pet recepata laganih za probavu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- hladna juha od avokada
- hladna juha od cikle
- hladna juha od graška
- hladna juha od krastavaca
- hladna juha od rajčice
- hladne juhe
- hladne juhe za ljeto
- recepti
- DeLeeuw, V. (2024). Avocado Soup. Healthy Recipes Blog.
- Zimmern, A. (2023). Cold Cucumber Soup with Yogurt and Dill. Food & Wine Magazine.
- Monika. (2021). Cold Beet Soup with Yogurt (Polish Choldnik). Everyday Healthy Recipes.
- Super Easy Pea and Mint Soup. (2021). Irish American Mom.
- Ali. (2020). Authentic Hazpacho. Gimmie Some Oven.