Niske doze testosterona kod žena: Dobrobiti i rizici

Trebaju li žene terapiju niskim dozama testosterona

Kod žena je testosteron vitalni hormon koji često prolazi nezapaženo. Značajno utječe na seksualnu želju, zdravlje kostiju, snagu mišića, kognitivne sposobnosti i raspoloženje.

Trenutno u mnogim zemljama nedostaju odobreni pripravci testosterona za žene. Kao rezultat toga, recepti za testosteron namijenjeni muškarcima ponekad se koriste nenavedeno za žene pod strogim liječničkim nadzorom. Neoznačena uporaba odnosi se na uporabu lijeka za stanje za koje nije izričito odobreno liječenje.

Evo nekoliko razloga zašto bi žene mogle razmotriti terapiju niskim dozama testosterona.

Mogu li male doze testosterona pomoći u liječenju simptoma menopauze
FOTO: Shutterstock

Mogu li male doze testosterona pomoći u liječenju simptoma menopauze?

Prije menopauze, žene proizvode tri puta više testosterona nego estrogena, iako je ta količina još uvijek puno niža nego kod muškaraca. Razina testosterona može se postupno smanjivati ​​s godinama ili iznenada zbog postupaka kao što je ooforektomija (uklanjanje jajnika).

Pregled i vodič iz 2020. pokazuju da dodavanje testosterona estrogenskoj nadomjesnoj terapiji može poboljšati seksualnu funkciju i opću dobrobit žena u postmenopauzi. Točnije, niske doze testosterona u kombinaciji s estrogenom u hormonskoj nadomjesnoj terapiji mogu:

Iako nije odobren za žene u SAD-u, testosteron se koristi više od 60 godina u Engleskoj i Australiji za ublažavanje simptoma perimenopauze i menopauze. U SAD-u je njegova upotreba zabranjena i pomno je nadziru liječnici.

Međutim, uporaba androgena (hormona koji utječu na muške osobine i reprodukciju) kod žena u postmenopauzi i dalje je kontroverzna, s različitim stavovima među stručnjacima za seksualnu medicinu i profesionalnim društvima, što komplicira osiguranje.

Simptomi niskog testosterona kod žena

Testosteron je ključan za cjelokupno zdravlje, bez obzira na spol ili spol. Kod žena niske razine testosterona mogu uzrokovati:

  • loše raspoloženje i nezadovoljstvo
  • neobjašnjiv umor
  • smanjen libido (seksualni nagon)
  • kognitivne promjene (razmišljanje, zaključivanje, pamćenje)
  • vazomotorni simptomi (valunzi, noćno znojenje)
  • gubitak koštane mase
  • smanjenu snagu mišića.

Mogu li niske doze testosterona pomoći u liječenju niskog libida kod žena?

Neki dokazi upućuju na to da testosteron može pomoći u liječenju seksualne disfunkcije, kao što je poremećaj hipoaktivne seksualne želje (HSDD), karakteriziran tjeskobom zbog nedostatka seksualnog interesa.

Potrebna su dodatna istraživanja, ali studija iz 2010. godine otkrila je značajna poboljšanja u seksualnoj funkciji i smanjenu uznemirenost među sudionicima, bez većih promjena u razinama estradiola ili neželjenih fizičkih promjena.

Međutim, ne postoji izvor testosterona za žene koji je odobrila FDA.

Posavjetujte se s liječnikom kako biste vidjeli može li testosteron pomoći kod niskog libida.
Nuspojave niske doze testosterona kod žena
FOTO: Shutterstock

Nuspojave niske doze testosterona kod žena

Prema istraživanju Brazilskog društva za endokrinologiju i metabolizam iz 2019., terapija testosteronom kod žena može uzrokovati maskulinizirajuće simptome i abnormalno krvarenje iz maternice, uz potencijalni rak dojke i kardiovaskularne rizike. Visoke razine testosterona mogu dovesti do sljedećih simptoma:

Ozbiljne nuspojave mogu uključivati ​​kardiovaskularne probleme, probleme s jetrom, povećan rizik od krvnih ugrušaka i neplodnost zbog potisnute ovulacije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu