Vrste ženskih orgazama: Popis koji muči oba spola! Evo na koliko načina žena možete doći na vrhunca i što je za to potrebno

Vrste ženskih orgazama

Mnoge se žene pitaju: “Kako znati da sam doživjela vrhunac?“. Misterij ženskog orgazma tema je koje su se oba spola dotakla barem jednom u životu. Kod muškaraca se u glavi vrti pitanje “Jesam li je zadovoljio?”, dok žene često nisu ni same sigurne jesu li doživjele orgazam.

Pročitajte članak “Orgazam kod žena može biti teško postići! Ovo su najbolje poze za ženski orgazam koje će seks učiniti nezaboravnim za oba partnera“.

Orgazam kod muškaraca i žena se razlikuje – orgazmi kod muškaraca su kraći i intenzivniji, dok su kod žena u većini slučajeva dulji i dublji. Više o razlikama u percepciji seksa možete pročitati u članku “Razlike koje je važno znati: Žene i muškarci drugačije percipiraju seks, ali postoji rješenje za obostrano zadovoljstvo“.

Dok je muški orgazam prilično linearan i jednostavan, s druge strane postoji više vrsta ženskog orgazma. Kako bismo dali odgovor na pitanja koje muče i jedan i drugi spol, u nastavku otkrivamo koje vrste ženskih orgazama postoje te kako prepoznati da ste doživjeli vrhunac.

Orgazam kod žena - simptomi
FOTO: Shutterstock

Orgazam kod žena – simptomi

Ženski orgazam može se primijetiti po nekim od ovih “simptoma”:

  • intenzivno zadovoljstvo – tijekom orgazma tijelo oslobađa koktel neurokemikalija, uključujući dopamin i oksitocin, koji doprinose ovim osjećajima euforije i zadovoljstva
  • kontrakcije mišića – kako žena postiže orgazam, javljaju se ritmičke kontrakcije u području zdjelice, uključujući mišiće vagine, maternice i analnog sfinktera
  • ubrzani otkucaji srca i disanje – uzbuđenje koje vodi do orgazma može uzrokovati ubrzanje otkucaja srca i disanja
  • vokalizacija – stenjanje, dahtanje ili uzdisanje uobičajeni su glasovni odgovori na pojačano zadovoljstvo
  • oticanje klitorisa – oteklina klitorisa prirodna je reakcija na pojačani protok krvi u tom području
  • podmazivanje – seksualno uzbuđenje i orgazam često dovode do vaginalnog podmazivanja koje služi za smanjenje trenja tijekom seksualne aktivnosti.

Vrste ženskog orgazama

U nastavku otkrijte vrste ženskog orgazama.

Klitoralni orgazam

Klitoralni orgazam možda je najpoznatija i najčešća vrsta ženskog orgazma. Klitoris je mali, vrlo osjetljiv organ smješten na vrhu vulve koji je ključ za ovu vrstu orgazma. Sadrži tisuće živčanih završetaka, što ga čini nevjerojatno osjetljivim na stimulaciju.

Izravna ili neizravna stimulacija klitorisa raznim metodama poput ručne stimulacije, oralnog seksa ili korištenja seks igračaka može kod mnogih žena dovesti do intenzivnog užitka i orgazma.

Vaginalni orgazam
FOTO: Shutterstock

Vaginalni orgazam

Neuhvatljivi vaginalni orgazam godinama je predmet rasprave među istraživačima i seksolozima. Za razliku od klitoralnog orgazma, kod ove vrste izvor užitka nalazi se duboko u vagini.

Neke ga žene opisuju kao dublji i intenzivniji orgazam u usporedbi s klitoralnim orgazmom.

Vjeruje se da je G-točka, osjetljivo područje koje se nalazi na prednjem zidu vagine, uključena u izazivanje ove vrste orgazma. Međutim, ne mogu sve žene postići vaginalni orgazam, a za neke to može zahtijevati posebne tehnike i visoku razinu uzbuđenja.

Kombinirani orgazam

Kombinirani orgazam spoj je klitoralne i vaginalne stimulacije. Ova vrsta orgazma može dovesti do snažnijeg i sveobuhvatnijeg iskustva. Istovremena stimulacija klitorisa i G-točke može pojačati užitak i orgazmički odgovor.

Orgazam A-točke

Točka A, skraćenica za “erogenu zonu prednjeg forniksa”, nalazi se duboko u vagini, između vrata maternice i mjehura. Stimulacija ovog područja može dovesti do jedinstvene vrste orgazma, poznatog kao orgazam A-točke.

Neke žene navode da se ovaj orgazam čini ekspanzivnijim i punijim u usporedbi s drugim tipovima. Postizanje ove vrste orgazma može zahtijevati duboku penetraciju i nježan, ritmičan dodir.

Cervikalni orgazam
FOTO: Shutterstock

Cervikalni orgazam

Cerviks, donji dio maternice, može biti izvor dubokog zadovoljstva za neke žene. Cervikalni orgazam događa se kada se ovo područje stimulira i može dovesti do intenzivnog osjećaja zadovoljstva.

Neke žene doživljavaju cervikalni orgazam dubokom penetracijom tijekom odnosa ili korištenjem posebno dizajniranih seksualnih igračaka. Važno je napomenuti da stimulacija grlića maternice možda neće svima biti ugodna.

Analni orgazam

Analni orgazam je vrsta orgazma koja se postiže stimulacijom anusa i okolnih erogenih zona. Analni orgazam može se postići stimulacijom analnog područja i unutarnjih stijenki rektuma. Anus ima brojne živčane završetke, a neposredna blizina vagine i područja klitorisa može pridonijeti pojačanom seksualnom iskustvu.

Bradavični orgazam

Tijekom “igranja” bradavicama, živci u bradavicama šalju signale mozgu, aktivirajući centre za zadovoljstvo i dovodeći do seksualnog uzbuđenja. To se uzbuđenje ponekad može povećati do točke orgazma, što rezultira snažnim valovima užitka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kassel, G. (2023). 6 Types of Orgasms and How to Have One (or More!)Healthline.
  2. McIntosh, J. (2022). Everything you need to know about orgasms. Medical News Today.
  3. Boutot, M. (2019). How many types of female orgasms are there? Clue.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu