Koliko traje normalan seksualni odnos? Kraće nego što mislite! Evo rezultata istraživanja i savjeta vezanih uz trajanje seksa

Koliko traje normalan seksualni odnos

Ako ste otvorili ovaj članak s nadom da ćete dobiti točnu minutažu i otkriti koliko traje normalan seksualni odnos, pitajte se prvo koje trajanje preferirate vi i vaš partner.

Naravno, postoje pojedina istraživanja koja su pokazala koliko traje normalan seksualni odnos te su nam donijela zanimljive rezultate.

Međutim, treba li vjerovati istraživanjima ili se prepustiti užitku? Sve ovisi o vama i o tome kako percipirate seks, koji su vam prioriteti i koji vam je cilj seksualnog odnosa.

Što u ovom članku podrazumijevamo kao seks?

Iako se seks za mnoge odnosi na sve radnje koje vas mogu seksualno uzbuditi (ljubljenje, milovanje, oralni seks i sl.), za potrebe ovog članka govorimo isključivo o penilno-vaginalnom snošaju, odnosno o penetraciji.

penilno-vaginalni snošaj
FOTO: Shutterstock

Različiti rezultati triju studija o tome koliko traje normalan seksualni odnos

Prva studija koja je 2005. proučavala heteroseksualne parove (s time da je seks definirala kao penilno-vaginalni snošaj) tražila je od sudionika da vremenski mjere seks od penetracije do muške ejakulacije.

Istraživači su otkrili da rezultati parova variraju od 33 sekunde do 44 minute, a prosječan seks trajao je 5,4 minute.

Druga studija iz 2008. godine zamolila je seksualne terapeute u SAD-u i Kanadi da procijene prosječno trajanje seksa unutar različitih kategorija.

Rezultati su bili sljedeći:

  • trajanje ispod tri minute opravdava kliničku zabrinutost
  • trajanje 3 – 7 minuta je “adekvatno”
  • trajanje 7 – 13 minuta je “poželjno”
  • trajanje 10 – 30 minuta je “predugo”.

No, treća studija iz 2020. koja je procjenjivala vrijeme do orgazma kod heteroseksualnih žena pokazala je da je prosjek 13,41 minutu. To sugerira da bi seksualni terapeuti anketirani 2008. smatrali da seks koji zadovoljava mnoge heteroseksualne žene traje “predugo”.

Bez obzira na rezultate različitih istraživanja koji se očito ne podudaraju, imajte na umu da ne postoji pravo i krivo trajanje seksa.

Spolni odnos trebao bi trajati onoliko dugo koliko odgovara vama i vašem partneru, a to je informacija koju nećete saznati čitajući neko istraživanje, već komunicirajući s partnerom.

Pričajte o vašim seksualnim potrebama i željama kako biste oboje više uživali u seksu
FOTO: Shutterstock

Što može utjecati na trajanje spolnog odnosa?

Na trajanje spolnog odnosa mogu utjecati:

Što učiniti ako seks traje prekratko?

Najvažnija je komunikacija s partnerom. Pričajte o vašim seksualnim potrebama i željama kako biste oboje više uživali u seksu. Također, više se fokusirajte na predigru, a ne toliko na penetraciju jer to može produžiti trajanje cijelog odnosa i povećati zadovoljstvo.

Ako imate problem s preuranjenom ejakulacijom, razmislite o tome kako možete odgoditi orgazam. Uvijek je korisno zamisliti neki scenarij koji vam služi kao distrakcija, ali pritom nemojte zamišljati ništa što bi vam moglo do kraja ubiti seksualnu želju. Savjete za odgodu orgazma najbolje je potražiti kod seksualnog terapeuta.

možete koristiti lubrikant, seksualne igračke ili druge metode kako biste pomogli svojem partneru ili partnerici da čim prije postigne orgazam
FOTO: Shutterstock

Što učiniti ako seks traje predugo?

Ako želite ubrzati stvari, postoje jednostavni načini pomoću kojih to lako možete učiniti. Primjerice, možete koristiti lubrikant, seksualne igračke ili druge metode kako biste pomogli svojem partneru ili partnerici da čim prije postigne orgazam.

Ovdje mogu pomoći i pojedini zdravi fetiši o kojima možete pročitati u članku “Mašta u krevetu: Tabu koji to ne treba biti! Ovo je 10 najčešćih (ali normalnih) fetiša koji mogu začiniti vašu romantičnu vezu“.

Osim toga, možete unaprijed isplanirati vrijeme za seks kako biste omogućili duže uživanje sa svojim partnerom i izbjegli osjećaj da vas požuruje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Villines, Z. (2023). Sex: How long does it last? Medical News Today. 
  2. Bhat S. G. i Shastry, A. (2020). Time to Orgasm in Women in a Monogamous Stable Heterosexual Relationship. The Journal of Sexual Medicine, 17(4): 749–760.
  3. Santos-Longhurst, A. (2018). How Long Should Sex Really Last? Healthline.
  4. Corty E. W. i Guardiani J. M. (2008). Canadian and American sex therapists’ perceptions of normal and abnormal ejaculatory latencies: how long should intercourse last? The Journal of Sexual Medicine, 5(5): 1251–1256.
  5. Waldinger M. D. i sur. (2005). A multinational population survey of intravaginal ejaculation latency time. The Journal of Sexual Medicine, 2(4): 492–497.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu