Testiranje na spolne bolesti: Mogu uzrokovati doživotne komplikacije ako se ne liječe! Liječnik otkriva kako i gdje se testirati i po kojoj cijeni

Testiranje na spolne bolesti

Spolne bolesti, poznate i kao spolno prenosive infekcije, vrlo su česte. Milijuni novih infekcija pogađaju svake godine veliki broj spolno aktivnih žena i muškaraca.

Spolno prenosive bolesti prelaze s jedne osobe na drugu vaginalnim, oralnim i analnim seksom. Ne uzrokuju uvijek simptome ili mogu uzrokovati samo blage simptome. Stoga je moguće imati infekciju, a ne znati da ste zaraženi. Upravo je zato testiranje na spolne bolesti važno. Ako dobijete dijagnozu spolno prenosivih bolesti, znajte da se sve mogu liječiti lijekovima, a neke su u potpunosti izlječive.

Najčešće vrste spolno prenosivih bolesti uključuju:

Spolno prenosive bolesti
FOTO: Shutterstock

Testiranje na spolne bolesti – važnost

Simptomi spolno prenosivih bolesti razlikuju se ovisno o vrsti uzročnika. Najčešće se mogu pojaviti oko genitalne regije i mogu uključivati:

 • izbočine, rane ili bradavice na ili blizu penisa, vagine, usta ili anusa
 • oteklinu ili jak svrbež u blizini penisa ili vagine
 • iscjedak iz penisa
 • vaginalni iscjedak koji ima neugodan miris, uzrokuje iritaciju ili je drugačije boje ili količine nego inače
 • vaginalno krvarenje koje nije menstruacija
 • bolan seks
 • bolno ili učestalo mokrenje.

Osim toga, simptomi mogu biti prisutni na cijelom tijelu, uključujući:

Neki ljudi neće imati nikakvih simptoma iako imaju spolno prenosivu bolest, a tada se radi o asimptomatskim infekcijama. Kod žena se najčešće radi o gonoreji i klamidiji, a kod muškaraca infekcija trihomonasom. Baš jer nemaju simptoma, šire se u populaciji neviđenom brzinom, a i opasnost su za pojedinca zbog mogućnosti razvoja opasnih komplikacija poput određenih karcinoma, neplodnosti ili čak i smrti.

Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati doživotne komplikacije ako se ne liječe.
Testiranje na spolne bolesti - cijena
FOTO: Shutterstock

Uobičajene komplikacije neliječenih spolno prenosivih bolesti uključuju sljedeće:

 • HIV može dovesti do AIDS-a
 • sifilis može oštetiti organe, živčani sustav i zaraziti fetus u razvoju
 • rizik od širenja spolno prenosivih bolesti na seksualne partnere.

Komplikacije spolno prenosivih bolesti za žene su:

Kod muškaraca neliječene spolno prenosive bolesti mogu dovesti do:

Test na spolne bolesti
FOTO: Shutterstock

Testiranje na spolne bolesti – vrste testova

Test na spolne bolesti medicinski je dijagnostički alat kako bi se utvrdilo ima li pojedinac spolno prenosivu bolest. Liječnik će s vama proći kroz simptome i informacije o seksualnoj aktivnosti te ponuditi test ili testove koji će najadekvatnije otkriti uzrok tegoba. Postoje različiti testovi za svakog uzročnika spolne bolesti. Testiranje na spolno prenosive bolesti može uključivati:

 • test urina – najčešće je dovoljan za muškarce, ponekad se uzima i bris uretre ili ejakulat
 • test sline – za HIV, što se kasnije molekularno potvrđuje ako postoji sumnja, što je moguće PCR metodom i za druge uzročnike iz raznih uzroka
 • test krvi – na sifilis, hepatitis B i C te HIV
 • iscjedak ili uzorak stanica iz tijela (obično vagina, uretra, cerviks, penis, anus ili grlo) – vaginalni bris se preferira kod žena jer je pouzdaniji i specifičniji od urina
 • kućni test na spolne bolesti – iako danas sve popularniji, i dalje se ne savjetuje korištenje ovih lako dostupnih i jednostavnih testova kao jedinog dijagnostičkog kriterija; velik je postotak lažno pozitivnih ili negativnih testova, što može imati za posljedicu da se netko tko bi lako mogao biti izliječen i dalje ne liječi.
Gdje se testirati na spolne bolesti
FOTO: Shutterstock

Gdje se testirati na spolne bolesti?

Ako postoje simptomi spolnih bolesti, testiranje se najčešće provodi preko liječnika koji se bavi tegobama spolno prenosivih bolesti (ginekolog i dermatolog) ili liječnika obiteljske medicine. Isti će u skladu s postojećim simptomima ili ako je došlo do rizičnog odnosa uputiti pacijenta na odgovarajuće testove da bi se njime potvrdilo ili isključilo postojanje infekcije. Na vlastiti zahtjev, tzv. screening test, u slučaju bez postojećih simptoma, pojedinac može također obaviti sva moguća testiranja.

Testiranja se obavljaju u službi za kliničku mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo ili Klinike za spolne bolesti, kao i u raznim privatnim poliklinikama.

Testiranje na spolne bolesti – cijena

Evo kako se kreću cijene testiranja na spolne bolesti u privatnim klinikama i laboratorijima:

 • Synlab – 47 – 268 eura
 • Poliklinika Analiza – 26 – 240 eura
 • Poliklinika Breyer – 130 – 150 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Sexually Transmitted Infections. (2023). Cleveland Clinic.
 2. What are STDs? (2023). CDC.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu