Kućni test na spolne bolesti: Brz je i praktičan, ali ima i nekoliko nedostataka! Liječnik objašnjava u kojim se slučajevima koristi i na koji način

Kućni test na spolne bolesti

Kućni test na spolne bolesti jedan je od alata koji se koristi za otkrivanje spolno prenosivih bolesti koje imaju dubok utjecaj na spolno i reproduktivno zdravlje diljem svijeta te mogu imati ozbiljne posljedice izvan neposrednog utjecaja same infekcije.

Poznato je više od 30 različitih bakterija, virusa i parazita koji se prenose seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks, te uzrokuju različite spolne bolesti. Neke spolno prenosive bolesti također se mogu prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja:

Svjetski dan spolnog zdravlja
FOTO: Shutterstock

Kućni test na spolne bolesti

Svjetski dan spolnog zdravlja obilježava se 4. rujna svake godine. Cilj mu je proširiti svijest o spolnom zdravlju, slaviti seksualnost i promicati seksualna prava.

Spolno zdravlje uključuje stanje fizičke, mentalne i društvene dobrobiti u pogledu seksualnosti. Naše seksualno zdravlje utječe na medicinske probleme, obrazovanje i seksualno ponašanje, a ovaj se dan također bavi pitanjima poput neplanirane trudnoće i sigurnije seksualne prakse.

Dio seksualnog zdravlja predstavlja poštovanje prema seksualnosti. Osim seksualnog zdravlja, seksualna prava središnja su tema Svjetskog dana spolnog zdravlja. Neki primjeri seksualnih prava uključuju pravo na:

 • jednakost i nediskriminaciju
 • autonomiju i tjelesni integritet
 • slobodu od svih oblika nasilja i prisile
 • privatnost
 • najviši mogući standard zdravlja, uključujući seksualno zdravlje
 • obrazovanje.

Znakovi i simptomi koji mogu ukazivati na spolno prenosive bolesti uključuju:

Znakovi i simptomi mogu se pojaviti nekoliko dana nakon izlaganja.

Međutim, mogu proći godine prije nego što se bolesti manifestiraju.

Kako bi osoba bila sigurna uzrokuje li navedene simptome neka spolna bolest, postoji mogućnost kućnog testiranja, odnosno pokazatelj može biti kućni test na spolne bolesti.

Kućni testovi na spolne bolesti
FOTO: Shutterstock

Kućni testovi na spolne bolesti

Ako želite isprobati kućni test na spolne bolesti, ljekarna je najbliža opcija gdje ga možete kupiti, dok ih možete naručiti i preko internetskih trgovina. Testovi imaju upute i sav materijal potreban za prikupljanje uzorka. Testovi za virus humane imunodeficijencije (HIV) često trebaju samo bris iz usta i daju rezultat već 20 minuta kasnije. Ako je rezultat pozitivan, potreban je potvrdni test u laboratoriju.

Kućni testovi na klamidiju i gonoreju zahtijevaju uzimanje uzorka iz vagine (žene) ili otvora uretre (muškarci). Muškarci također mogu poslati uzorak urina. Kompleti za testiranje daju upute za prikupljanje uzorka i njegovo slanje u laboratorij.

Testovi na sifilis trebaju uzorak krvi. Kompleti sadrže sterilnu iglu za prst. Prst se dezinficira alkoholom i ubode te se nekoliko kapi krvi kapne na priloženu karticu. Zatim se karticu sa suhom krvlju šalje u laboratorij. Nakon obrade uzorka slijedi obavijest o rezultatima. Postoji i opcija gdje se kompletno testiranje odvije doma, u slučaju detekcije sifilis antigena, kada se nakon kapanja krvi na test nakon 10 minuta saznaje postoji li sifilis antigen u organizmu.

Za seksualno aktivne osobe testiranje na spolno prenosive bolesti dio je prevencije bolesti. Testiranje kod kuće ima mnoge prednosti:

 • jednostavno – nema zakazivanja liječničkog pregleda ili putovanja u laboratorij
 • ekonomično – ako se odlučite za kućno testiranje na spolne bolesti, cijena je u pravilu jeftinija nego u laboratoriju
 • povjerljivo – nitko ne mora znati da se testirate na spolno prenosive bolesti ili rezultate
 • sigurno – budući da testove radite kod kuće, nema rizika posjeta zdravstvenoj ustanovi.

Testiranje kod kuće pruža privatnost, povjerljivost, brzinu i praktičnost. Također uklanja neke prepreke pristupu testiranju. No, ima nekoliko nedostataka:

 • praćenje – nakon rezultata susret s liječnikom i liječenje ovisi o bolesniku; adekvatno savjetovanje nakon rezultata, s liječnikom, svakako bi bilo od koristi, pogotovo u slučaju pozitivnog rezultata; savjeti o prakticiranju seksa na siguran način također su informacije koje možete zatražiti i dobiti u liječničkoj ordinaciji
 • ponovite testiranje – kako biste bili sigurni da vas je liječenje potpuno izliječilo; klice poput Neisseria gonorrheae (koja uzrokuje gonoreju) mogu biti otporne na uobičajene antibiotike
 • nepravilna uporaba – testove morate koristiti točno onako kako je opisano; i lažno pozitivni i lažno negativni su rizici s nepravilnom uporabom
 • lažni rezultati – veća je vjerojatnost lažno negativnih rezultata koji mogu pomaknuti početak liječenja spolnih bolesti.
Besplatno testiranje na spolne bolesti
FOTO: Shutterstock

Besplatno testiranje na spolne bolesti

U Hrvatskoj je omogućeno svim osiguranicima testiranje na spolne bolesti putem uputnica liječnika primarne zdravstvene zaštite, ginekologa i liječnika obiteljske medicine. Testiranja se vrše u zavodima za javno zdravstvo odgovarajućeg područja, na odjelima za mikrobiologiju, anonimno i besplatno. Savjetovališta navedenih zavoda uz testiranja nude i savjete i razgovore.

Uzimanjem anamneze i analizom simptoma zbog kojih je osoba odlučila poći liječniku odabire se najčešća grupa uzročnika na koju se zatim rade dijagnostički testovi. Ti su testovi u pravilu pouzdaniji od kućnih verzija i donose točnije rezultate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu