Ljepljivi sekret iz nosa: Liječnik otkriva na što sve može upućivati, kako si sami možete pomoći, a kada trebate dodatne pretrage

Ljepljivi sekret iz nosa

Sluznica nosa i sinusa stvara nosni sekret ili sluz. Sekret iz nosa služi kao moćna barijera oko područja organizma koja su izložena infekciji. Unutrašn jost nosa, kao i gornji dio probavnog trakta u području glave i vrata, vrlo su vlažna okruženja te sekret ima glavnu ulogu u zaštiti sluznice i održavanju vlažnosti. Tijelo proizvodi više od pola litre sluzi dnevno, bilo da ste zdravi ili se borite protiv prehlade.

Konzistencija nosnog sekreta znak je tijela o tome što se događa u organizmu.

 • Curenje iz nosa s prozirnom sluzi može značiti da postoji prekomjerna drenaža iz nosa.
 • Sluz zelene ili žute boje može značiti da su sinusi bili izloženi iritansu, često infekciji.
 • Sluz također može imati gustu, gumastu, čvrstu konzistenciju. To se može dogoditi zbog suhog zraka u domu, bakterijske infekcije ili dr. uzroka.

Posebno u nosu, sekret je prva linija obrane u smislu sprječavanja infekcija i obrane od nepoželjnih stvari koje bi mogle ući u tijelo. Na taj se način zarobljavaju čestice i organizmi, tako da bakterije ili krhotine koje udišemo ne idu izravno u pluća.

U prisutnosti infekcije, alergena ili iritansa tijelo može proizvesti veće količine sluzi kako bi pomoglo u obrani protiv stranih tijela, no prevelike količine sluzi mogu začepiti dišne putove u nosu, grlu, plućima i sinusima, što otežava disanje. Također može izazvati kašalj uz iskašljavanje bijelog, zelenog ili smeđeg ispljuvka.

Gusta ljepljiva sluz nekad nije izolirani simptom.

Ovisno o uzroku, može biti povezana sa sljedećim simptomima:

Ljepljivi sekret iz nosa - uzroci
FOTO: Shutterstock

Ljepljivi sekret iz nosa – uzroci

Tjelesne sluznice proizvode sluz. Ove membrane oblažu dišni trakt od nosa do pluća. Također proizvode sluz u probavnom, reproduktivnom i mokraćnom sustavu. Sluz je važna u sprječavanju isušivanja tjelesnih tkiva. Također filtrira prašinu, alergene (tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju) i mikrobe.

Obična prehlada (virusna infekcija) i infekcije sinusa (obično virusne, ali mogu biti bakterijske ili gljivične) uobičajeni su razlozi zbog kojih tijelo može stvarati ljepljivi nosni sekret.

Mnoštvo drugih stanja može također uzrokovati da sluznice proizvode gusti, ljepljivi sekret, uključujući:

 • alergije (pelud, prašina, životinjska dlaka, alergijski gljivični rinosinuitis) – sluz u nosu i grlu
 • astma – kronično stanje dišnih putova koji su upaljeni i suženi raznim okidačima, u kojem se proizvodi više sluzi i mogu se razviti čepovi sluzi
 • bronhitis – upala većih dišnih puteva
 • pneumonija – bakterijska ili virusna infekcija pluća, tijekom koje se može iskašljavati zelenu, žutu ili krvavu sluz
 • kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) – progresivna upalna bolest pluća, uključujući kronični bronhitis i emfizem
 • bronhiektazije – trajno proširenje dišnih putova, što dovodi do problema s čišćenjem sluzi
 • rak pluća – kašalj i iskašljavanje krvi ili ispljuvka boje hrđe
 • pušački kašalj – od kroničnog pušenja može se iskašljavati crnu ili smeđu sluz
 • cistična fibroza – nasljedno stanje koje dovodi do stvaranja guste sluzi u plućima i drugim organima
 • amiotrofična lateralna skleroza (ALS ili Lou Gehrigova bolest) – progresivna bolest koja napada živčane stanice koje kontroliraju mišiće.

Ljepljivi sekret iz nosa – liječenje

Za blage do umjerene simptome treba kod kuće koristiti toplomjer u kombinaciji s lijekovima za skidanje temperature. Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu dulje od pet dana, trebali biste posjetiti liječnika. Ako su simptomi u početku bili simptomi obične prehlade i traju 10 dana ili dulje, postanu bolji, a zatim se pogoršaju, ili postoje druga zdravstvena stanja koja se pogoršavaju, obratite se liječniku.

Simptomi koji zahtijevaju hitnu liječničku pomoć uključuju:

Dijagnoza uzroka guste ljepljive sluzi počinje tako što liječnik uzima detaljnu povijest simptoma i obavlja fizički pregled. Pregled uključuje mjerenje vitalnih znakova (otkucaja srca, brzine disanja, temperature i krvnog tlaka), slušanje srca i pluća, provjeru natečenih limfnih čvorova i obavljanje fokusiranog pregleda glave i vrata, tražeći znakove infekcije.

Ljepljivi sekret iz nosa - liječenje
FOTO: Shutterstock

Ponekad su potrebne i dodatne pretrage:

 • RTG prsnog koša – relativno brz i pristupačan alat za snimanje koji se koristi za otkrivanje prisutnosti upale u plućima
 • kompletna krvna slika – mjeri količinu crvenih, bijelih i trombocitnih stanica u krvi; veći broj bijelih krvnih stanica (imunoloških stanica) može ukazivati na virusnu ili bakterijsku infekciju; prisutnost tekućine u plućima na RTG-u i visok broj bijelih krvnih stanica može ukazivati na potrebu za kulturom sputuma
 • kultura sputuma – laboratorijski test kojim se provjeravaju bakterije koje uzrokuju infekcije u respiratornom traktu; često se koristi u dijagnostici upale pluća, tuberkuloze i bronhiektazija.

Liječenje guste, ljepljive sluzi ovisi o uzroku vaših simptoma.

 • Virusne infekcije – većina slučajeva guste sluzi posljedica je respiratornih virusnih infekcija koje su samoograničavajuće (prolaze same od sebe). Liječenje simptoma (uz savjet liječnika) lijekovima koji se izdaju bez recepta, kao što su lijekovi protiv bolova, dekongestivi i ekspektoransi, mogu pomoći da bolest prođe bezbolnije.
 • Bakterijske infekcije – uzrok ljepljivom sekretu može biti bakterijska infekcija (kao što su u nekim slučajevima sinusitis, bronhitis ili upala pluća), a liječnik može propisati antibiotik i dugu suportivnu terapiju.
 • Alergije – korištenje antihistaminika i redovito pranje posteljine mogu ublažiti simptome uzrokovane alergijama na pelud, grinje i dr. alergene.

Spavanje u naslonjenom položaju može pomoći da bolje dišete noću i ublažiti simptome kašlja. Korištenje ovlaživača zraka također može pomoći.

U slučaju bakterijske infekcije i propisanih antibiotika važno je završiti cijelu kuru antibiotika i ne prestati ranije. To pomaže osigurati da se sve bakterije eliminiraju, kako ne bi došlo do ponovnog izbijanja infekcije, što može rezultirati pogoršanjem simptoma i gustom sluzi.

Mnoga stanja koja uzrokuju gustu sluz čimbenici su rizika za upalu pluća, koja može biti ozbiljna ili opasna po život.

To uključuje astmu, bronhiektazije, cističnu fibrozu i KOPB. Osobe koje su više izložene riziku od upale pluća uključuju one u dobi od dvije godine i mlađe ili u dobi od 65 godina i starije, te osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav, puše cigarete, hospitalizirane su ili imaju ozbiljno kronično zdravstveno stanje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Charles, S. (2024). Thick, Sticky Mucus Causes and Treatment. Verywell Health.
 2. Watson, K. (2023). What’s Causing This Thick, Rubbery Nasal Mucus? Healthline.
 3. What the Color of Your Snot Really Means. (2021). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu