Ručak za Novu godinu: Savršen meni za početak godine!
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Nova godina označava novi početak, no unatoč tome na taj dan dajemo si još malo oduška kako bismo uživali u hrani. Jedan dio se uopće ne želi potruditi oko novih recepata i uglavnom će konzumirati ostatke jela pripremljenih tijekom blagdana, dok će se drugi itekako potruditi i spremiti ručak za Novu godinu.
Ručak za Novu godinu
Ako ste možda i potrošili ostatke hrane, imate goste ili jednostavno ste bili umjereni pa slijedi novi ručak na Novu godinu, evo nekoliko ideja što spremiti. Donosimo primjer ručka s predjelom, juhom, glavnim jelom i prilogom, aperitivom i desertom.
Predjelo – bruskete s domaćom paštetom za svejede i vegane
Ako imate ukućane i prijatelje koji ne jedu meso ili ga vi ne jedete, svakako uzmite u obzir i vege opcije. Za predjelo biramo bruskete koje možete kupiti gotove i tostirati, dok paštete možete sami napraviti. Na hladnu platu dodajte i koju šnitu tvrdog sira, mesne i vege salame.
Vege pašteta
Evo recepta za prefinu biljnu paštetu.
Sastojci:
- 200 g leće iz konzerve (ocijeđene)
- 50 g tostiranih oraha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica soja sosa
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Orahe tostirajte na tavi i čim puste miris, sklonite ih s vatre.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast, dodajte i češnjak te dinstajte još minutu, dvije.
- U blender ubacite tostirane orahe, leću, češnjak i luk, dodajte preostale sastojke i izblendajte u paštetu. Po potrebi dodajte žlicu, dvije vode ako je potrebno radi konzistencije.
- Prebacite paštetu u zdjelicu i ostavite je u hladnjaku barem pola sata.
Krem juha od bundeve
Kako bi počeo ručak za Novu godinu, nakon hladnog predjela vrijeme da topla krem juha od bundeve ugrije tijelo. Uz ovu juhu možete poslužiti i klasičnu goveđu juhu s rezancima za one koji ne vole eksperimentirati i drže se tradicionalnih recepata.
Sastojci:
- 1 kg hokkaido ili butternut bundeve (narezane na kocke)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 750 ml povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 200 ml zobenog vrhnja
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- crni papar
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica bučinog ulja
- 2 jušne žlice bučinih sjemenki
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i kada postane staklast, dodajte češnjak te dinstajte još jednu minutu.
- U lonac ubacite kockice krumpira i bundeve, pirjajte oko dvije minute, a potom ulijte povrtni temeljac.
- Kada zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Nakon kuhanja, sklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite sastojke.
- Potom, vratite juhu na vatru, umiješajte zobeno vrhnje, dodajte sve začine i kuhajte uz miješanje još oko tri minute.
- Bučine sjemenke kratko tostirajte na tavi.
- Ulijte juhu u zdjelice, po vrhu pokapajte nekoliko kapi bučinog ulja i dodajte tostirane sjemenke.
Glavno jelo – pečena piletina s brusnicama i orasima
Ni jedan dan u godini nije toliko glamurozan kao Nova godina. Ako želite sa stilom obilježiti prvi ručak, spremite ovo jelo koje na prvu zvuči svjetski, ali je jednostavno i ukusno.
Uz glavno jelo savršeno će se slagati bijelo vino poput Chardonnaya ili Sauvignon Blanca, a za ljubitelje crvenog vina dobra je opcija Pinot Noir ili Beaujolais.
Sastojci:
- 800 g pilećeg filea
- 100 g suhih brusnica
- 80 g oraha (sjeckanih i tostiranih)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 100 g krem sira
- 1 jušna žlica meda
- 1 čajna žličica svježeg ružmarina
- sok jedne naranče
- crni papar
- sol.
Sastojci za umak:
- 200 ml pilećeg temeljca
- 50 ml bijelog vina
- 1 jušna žlica maslaca
- 1 jušna žlica škroba.
Priprema
- Pileći file prerežite po sredini kako biste dobili prostor za punjenje, ali nemojte zarezati do kraja.
- Potom, između dva lista papira za pečenje istucite pileći file dok ne dobijete jednake debljine oko jedan centimetar.
- Pripremite nadjev tako da u zdjeli pomiješate krem sir, tostirane orahe, brusnice, češnjak, sol, papar i ružmarin. Umiješajte i med te sjedinite sastojke.
- U svaki džep pilećeg filea dodajte 1 – 2 žlice nadjeva, potom zarolajte svaki file i osigurajte ga čačkalicom.
- U zdjeli, potom, pomiješajte maslinovo ulje, narančin sok, sol i papar. Prelijte preko pilećih filea i ostavite da se marinira u hladnjaku oko jedan sat.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite pileći file sa svih strana, a potom stavite pileći file u vatrostalnu zdjelu.
- Preko pilećeg filea prelijte pileći temeljac i bijelo vino, zatim ga pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko pola sata, dok se piletina ne ispeče.
- U međuvremenu jednu žlicu škroba razrijedite s malo vode.
- Zagrijte maslac, potom umiješajte škrob, a po želji dodajte još malo soli, papra i narančinog soka.
- Narežite pileći file na kriške i prelijte ga umakom od maslaca i škroba prije posluživanja.
Prilog – gratinirani krumpir
Uz piletinu s brusnicama i orasima savršeno će odgovarati gratinirani krumpir. Sve sastojke već imate i jedino se trebate baciti na posao.
Sastojci:
- 1 kg krumpira (oguljen i narezan na tanke ploške)
- 200 ml mlijeka
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g ribanog tvrdog sira
- 2 jušne žlice maslaca
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na laganoj vatri u loncu zagrijte vrhnje i mlijeko, a potom dodajte papar, sol, muškatni oraščić i češnjak.
- Kad smjesa lagano zakipi, sklonite je s vatre.
- Vatrostalnu posudu namastite maslacem, a potom složite red krumpira tako da se djelomično preklapaju.
- Dio umaka prelijte preko sloja krumpira, a potom dodajte ribani sir.
- Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prekrijte zdjelu aluminijskom folijom i pecite krumpir oko pola sata dok ne omekša.
- Izvadite foliju, povisite temperaturu pećnice na 200 °C i pecite krumpir još oko 20 minuta dok se ne zapeče korica.
Desert – torta od bijele čokolade i malina
Najslađe dolazi na kraju, pa zašto ne uživati u rapsodiji okusa? To će zagarantirati spoj bijele čokolade i malina. Ovaj kolač je dobro napraviti dan prije kako bi odstajao preko noći u hladnjaku.
Sastojci za podlogu:
- 200 g digestiv keksa
- 100 g otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 200 g vrhnja za šlag
- 200 g bijele čokolade
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za preljev:
- 200 g smrznutih ili svježih malina
- 2 jušne žlice šećera
- 1 jušna žlica gustina.
Priprema
- Kalup promjera oko 20 centimetra obložite papirom za pečenje.
- Kekse usitnite u blenderu, potom ih pomiješajte s otopljenim maslacem i utisnite u kalup te poravnajte podlogu. Ostavite podlogu u hladnjaku oko 20 minuta.
- Bijelu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici, a potom u zdjeli izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu i vanilijom u glatku smjesu.
- Dodajte bijelu čokoladu i izmiksajte.
- Zasebno istucite vrhnje za šlag, potom ga umiješajte u smjesu s bijelom čokoladom.
- Izvadite podlogu, na nju stavite kremu, poravnajte i vratite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
- U lončiću pomiješajte maline i šećer te zagrijte.
- Gustin razrijedite s malo vode, a potom ga dodajte otopljenim malinama i kuhajte još minutu, dvije.
- Kada se preljev ohladi, prelijte ga preko torte, a tortu dodatno dekorirajte svježim malinama i naribanom bijelom čokoladom.
Pročitajte i ove članke:
- Salate za Novu godinu: Lagana novogodišnja večera
- Bez izlika: Vrijeme je za promjene! Evo 10 novogodišnjih odluka koje će blagotvorno djelovati na vaše zdravlje
- 6 namirnica koje donose sreću ako ih jedete na Novu godinu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Visok kolesterol i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?
- Zrinka Babić
- 5 min čitanja