Palačinke od heljde – zdrave palačinke bez glutena od heljdinog brašna
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Palačinke od heljde nutritivno su bogat izbor za svaki obrok: za doručak uz voće i javorov sirup, za ručak punjene špinatom i sirom, za desert s džemom ili namazom od lješnjaka itd.
To su samo neki od mnogobrojnih načina na koji se palačinke od heljdinog brašna mogu spremiti. Heljdino je brašno mekano i aromatično i upravo zato odlično za palačinke.
Heljda
Heljda je pseudožitarica, odnosno nije klasična žitarica jer pripada zeljastom povrću. Ipak, izgledom i načinom spremanja bliska je žitaricama. Također, heljda ne sadrži gluten pa je prikladna i za one koje imaju intoleranciju na gluten.
Što se prehrambene vrijednosti tiče, heljdina kaša jedan je od najboljih izvora proteina u biljnom svijetu. Heljda-recepti uključuju i njezino dodavanje juhama, varivima, rižotima i kao prilog saftovima, gulašima i povrtnim umacima. Ukusan je i heljdin kruh.
Više o heljdi i ostalim pseudožitaricama i bezglutenskim žitaricama možete pročitati ovdje.
Heljdino brašno kao lijek
Heljdino brašno dobiva se mljevenjem jedinstvenih trokutastih zrnaca heljde, a u narodu je poznato zbog brojnih ljekovitih svojstava:
- jača imunitet,
- pomlađuje krvožilni sustav,
- uklanja umor i iscrpljenost,
- potiče cirkulaciju u rukama i nogama,
- ima diuretički učinak,
- pomaže pamćenje i koncentraciju,
- snižava krvni tlak,
- snižava razinu šećera u krvi,
- blagotvorno djeluje kod ateroskleroze,
- pomaže kod opstipacije,
- čisti crijeva,
- normalizira rad gušterače.
Poznate su dobrobiti kombinacije kefira i lanenog brašna, a malo ljudi zna o kombinaciji kefira i heljdinog brašna koja se preporučuje uzimati također za doručak kroz dva tjedna.
Palačinke od heljde bez glutena
U ovom se receptu koristi rižino mlijeko pa su same palačinke pogodne za one koji ne podnose laktozu. Isto, dobro je znati da su takve palačinke od heljde za dijabetičare.
Sastojci:
- 400 ml rižinog mlijeka,
- 200 g heljdinog brašna,
- dva jaja,
- kokosovo ulje za pečenje.
Priprema:
- Jaja lagano izmiješajte kako ne bi nastali mjehurići.
- Dodajte ostala brašno i mlijeko i sve lagano izmiješajte.
- Ako je smjesa gusta, možete dodati malo vode.
- Pecite kao klasične palačinke.
Palačinke od heljde bez jaja
U sljedećem receptu se uz bok heljdinom brašnu nalazi i rižino brašno koje je lako probavljivo i ne izaziva alergije.
Sastojci:
- 100 g heljdinog brašna,
- 100 g rižinog brašna,
- 25 g kokosovog šećera,
- pola čajne žličice sode bikarbone,
- pola čajne žličice soli,
- 25 g maslaca,
- 350 ml mlijeka ili vode,
- ulje za pečenje.
Priprema:
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mlijeko i maslac.
- Potom spojite sve zajedno i ponovno dobro promiješajte.
- Ostavite da stoji 30 min.
- Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka ili vode (tijesto treba biti iste gustoće kao i obično tijesto za palačinke).
- Pecite kao i obične palačinke.
Američke palačinke s heljdom
Ako ste se zaželjeli hrpice malih i debeljuškastih palačinki, evo recepta i za Coolinarika palačinke od heljde.
Sastojci:
- tri jaja,
- 125 g heljdinog brašna,
- jedna čajna žličica meda,
- pola vrećice praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- 140 ml mlijeka,
- ulje za pečenje.
Priprema:
- Umutite žumanjke pa im dodajte heljdino brašno, prašak za pecivo, sol i med.
- Sve izmiješajte pa dodajte mlijeko.
- Preporučuje se smjesu ostaviti da odstoji preko noći.
- U drugoj posudi mikserom umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
- Snijeg dodajte pripremljenoj smjesi i promiješajte žlicom (smjera treba biti mjehurasta).
- Pecite kao obične palačinke, dvije min sa svake strane.
Palačinke od heljde i prosa
Proso je lako probavljiva žitarica jer je alkalan, tj. ne uzrokuje kiselost organizma. Ima nizak glikemijski indeks, odličan je izvor proteina, a proseno brašno se uvijek kombinira s drugim vrstama brašna.
Sastojci:
- 80 g heljdinog brašna,
- 140 g prosenog brašna,
- ½ l mlijeka ili mineralne vode,
- dva jaja,
- prstohvat soli,
- ulje za pečenje.
Priprema:
- Istucite jaja s prstohvatom soli.
- Dodajte heljdino i proseno brašno te dolijevajte mlijeko ili mineralnu vodu.
- Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Pecite kao klasične palačinke.
Palačinke od heljde i rogača
Rogač je nepravedno zanemaren jer je odlična zamjena za čokoladu, a ima i brojna ljekovita svojstva. Među ostalim, djeluje kao diuretik, ima pozitivan učinak na probavu i smanjuje apetit.
Sastojci:
- šest jušnih žlica heljdinog brašna,
- šest jušnih žlica pšeničnog brašna (umjesto pšeničnog brašna može se dodati u toj količini još heljdinog brašna),
- šest jušnih žlica mljevenog rogača (daje specifičnu boju),
- malo praška za pecivo,
- dvije jušne žlice ulja,
- dvije čaše (dva dcl) mineralne vode,
- ulje za pečenje.
Priprema:
- Pomiješajte pšenično i heljdino brašno i rogač.
- Dodajte prašak za pecivo, ulje i mineralnu vodu.
- Sjedinite smjesu mikserom.
- Pecite kao klasične palačinke dvije min.
Palačinke od heljde i jabuka
Cimet i jabuke dobro su poznata prehrambena kombinacija, ali imaju i brojne dobrobiti za organizam. U ovom receptu obogaćuju palačinke.
Sastojci:
- 100 g heljdinog brašna,
- 100 g pšeničnog brašna,
- tri jušne žlice šećera (zdravija je varijanta kokosov šećer, mogu i med, javorov sirup itd.),
- jedna vrećica vanilin šećera,
- jedna čajna žličica cimeta,
- pola čajne žličice praška za pecivo,
- pola čajne žličice sode bikarbone,
- jedno veliko jaje,
- 3,5 dcl mlijeka,
- 60 g rastopljenog maslaca,
- dvije jabuke,
- ulje za pečenje.
Priprema:
- Pomiješajte sve suhe sastojke.
- Smjesi suhih sastojaka dodajte mokre sastojke i se sjedinite (ne miješajte predugo da smjesa ne bude žilava).
- Ostavite da tako pripremljena smjesa odstoji pola sata.
- Kad ulijete smjesu u tavu, na nju stavite ploške oguljene jabuke ili naribanu jabuku.
- Pecite kao obične palačinke.
Kako kuhati s heljdom i ostala jela možete doznati ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja