Palačinke od heljde – zdrave palačinke bez glutena od heljdinog brašna

Heljdine palačinke

Palačinke od heljde nutritivno su bogat izbor za svaki obrok: za doručak uz voće i javorov sirup, za ručak punjene špinatom i sirom, za desert s džemom ili namazom od lješnjaka itd.

To su samo neki od mnogobrojnih načina na koji se palačinke od heljdinog brašna mogu spremiti. Heljdino je brašno mekano i aromatično i upravo zato odlično za palačinke.

Heljda

Heljda

Heljda je pseudožitarica, odnosno nije klasična žitarica jer pripada zeljastom povrću. Ipak, izgledom i načinom spremanja bliska je žitaricama. Također, heljda ne sadrži gluten pa je prikladna i za one koje imaju intoleranciju na gluten.

Što se prehrambene vrijednosti tiče, heljdina kaša jedan je od najboljih izvora proteina u biljnom svijetu. Heljda-recepti uključuju i njezino dodavanje juhama, varivima, rižotima i kao prilog saftovima, gulašima i povrtnim umacima. Ukusan je i heljdin kruh.

Više o heljdi i ostalim pseudožitaricama i bezglutenskim žitaricama možete pročitati ovdje.

Heljdino brašno

Heljdino brašno kao lijek

Heljdino brašno dobiva se mljevenjem jedinstvenih trokutastih zrnaca heljde, a u narodu je poznato zbog brojnih ljekovitih svojstava:

Poznate su dobrobiti kombinacije kefira i lanenog brašna, a malo ljudi zna o kombinaciji kefira i heljdinog brašna koja se preporučuje uzimati također za doručak kroz dva tjedna.

Heljdine palačinke bez glutena

Palačinke od heljde bez glutena

U ovom se receptu koristi rižino mlijeko pa su same palačinke pogodne za one koji ne podnose laktozu. Isto, dobro je znati da su takve palačinke od heljde za dijabetičare.

Sastojci:

  • 400 ml rižinog mlijeka,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • dva jaja,
  • kokosovo ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Jaja lagano izmiješajte kako ne bi nastali mjehurići.
  2. Dodajte ostala brašno i mlijeko i sve lagano izmiješajte.
  3. Ako je smjesa gusta, možete dodati malo vode.
  4. Pecite kao klasične palačinke.

Pečenje

Palačinke od heljde bez jaja

U sljedećem receptu se uz bok heljdinom brašnu nalazi i rižino brašno koje je lako probavljivo i ne izaziva alergije.

Sastojci:

  • 100 g heljdinog brašna,
  • 100 g rižinog brašna,
  • 25 g kokosovog šećera,
  • pola čajne žličice sode bikarbone,
  • pola čajne žličice soli,
  • 25 g maslaca,
  • 350 ml mlijeka ili vode,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mlijeko i maslac.
  2. Potom spojite sve zajedno i ponovno dobro promiješajte.
  3. Ostavite da stoji 30 min.
  4. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka ili vode (tijesto treba biti iste gustoće kao i obično tijesto za palačinke).
  5. Pecite kao i obične palačinke.

Američke palačinke s heljdom

Američke palačinke s heljdom

Ako ste se zaželjeli hrpice malih i debeljuškastih palačinki, evo recepta i za Coolinarika palačinke od heljde.

Sastojci:

  • tri jaja,
  • 125 g heljdinog brašna,
  • jedna čajna žličica meda,
  • pola vrećice praška za pecivo,
  • prstohvat soli,
  • 140 ml mlijeka,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Umutite žumanjke pa im dodajte heljdino brašno, prašak za pecivo, sol i med.
  2. Sve izmiješajte pa dodajte mlijeko.
  3. Preporučuje se smjesu ostaviti da odstoji preko noći.
  4. U drugoj posudi mikserom umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
  5. Snijeg dodajte pripremljenoj smjesi i promiješajte žlicom (smjera treba biti mjehurasta).
  6. Pecite kao obične palačinke, dvije min sa svake strane.

Proso

Palačinke od heljde i prosa

Proso je lako probavljiva žitarica jer je alkalan, tj. ne uzrokuje kiselost organizma. Ima nizak glikemijski indeks, odličan je izvor proteina, a proseno brašno se uvijek kombinira s drugim vrstama brašna.

Sastojci:

  • 80 g heljdinog brašna,
  • 140 g prosenog brašna,
  • ½ l mlijeka ili mineralne vode,
  • dva jaja,
  • prstohvat soli,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Istucite jaja s prstohvatom soli.
  2. Dodajte heljdino i proseno brašno te dolijevajte mlijeko ili mineralnu vodu.
  3. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  4. Pecite kao klasične palačinke.

Rogač

Palačinke od heljde i rogača

Rogač je nepravedno zanemaren jer je odlična zamjena za čokoladu, a ima i brojna ljekovita svojstva. Među ostalim, djeluje kao diuretik, ima pozitivan učinak na probavu i smanjuje apetit.

Sastojci:

  • šest jušnih žlica heljdinog brašna,
  • šest jušnih žlica pšeničnog brašna (umjesto pšeničnog brašna može se dodati u toj količini još heljdinog brašna),
  • šest jušnih žlica mljevenog rogača (daje specifičnu boju),
  • malo praška za pecivo,
  • dvije jušne žlice ulja,
  • dvije čaše (dva dcl) mineralne vode,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Pomiješajte pšenično i heljdino brašno i rogač.
  2. Dodajte prašak za pecivo, ulje i mineralnu vodu.
  3. Sjedinite smjesu mikserom.
  4. Pecite kao klasične palačinke dvije min.

Heljdine palačinke s jabukama

Palačinke od heljde i jabuka

Cimet i jabuke dobro su poznata prehrambena kombinacija, ali imaju i brojne dobrobiti za organizam. U ovom receptu obogaćuju palačinke.

Sastojci:

  • 100 g heljdinog brašna,
  • 100 g pšeničnog brašna,
  • tri jušne žlice šećera (zdravija je varijanta kokosov šećer, mogu i med, javorov sirup itd.),
  • jedna vrećica vanilin šećera,
  • jedna čajna žličica cimeta,
  • pola čajne žličice praška za pecivo,
  • pola čajne žličice sode bikarbone,
  • jedno veliko jaje,
  • 3,5 dcl mlijeka,
  • 60 g rastopljenog maslaca,
  • dvije jabuke,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. Smjesi suhih sastojaka dodajte mokre sastojke i se sjedinite (ne miješajte predugo da smjesa ne bude žilava).
  3. Ostavite da tako pripremljena smjesa odstoji pola sata.
  4. Kad ulijete smjesu u tavu, na nju stavite ploške oguljene jabuke ili naribanu jabuku.
  5. Pecite kao obične palačinke.

Kako kuhati s heljdom i ostala jela možete doznati ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu