Najbolji izvori biljnih proteina

izvori proteina

Znamo da je meso najbolji izvor proteina, ali i druge namirnice u većoj ili manjoj mjeri sadrže bjelančevine. Provjerite u nastavku teksta koji su najbolji izvori biljnih proteina.

Spirulina

Spirulina je alga koja je dobila ime zbog oblika koji liči na spiralu. Sadrži čak 60 posto proteina, što je veći udio proteina po gramu tvari nego što ima, npr. crveno meso.  Spirulina je lako probavljiva te odličan izvor vitamina B skupine i C vitamina te sadrži iznimno visoku razinu željeza.

spirulina

Quinoa

Quinoa ima visoki udio i kvalitetu proteina, koji obuhvaćaju sve esencijalne aminokiseline. Šalica kuhane quinoe ima oko sedam grama proteina. Bogata je lizinom, koji sudjeluje u procesima zacjeljivanja tkiva. Quinoa također sadrži kalcij, željezo, magnezij i cink, a od vitamina riboflavin, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamine A i E. 

Leća

Sto grama sirove leće sadrži oko 25 grama proteina. Leća sadrži vitamine B skupine i C vitamin, ali također obiluje i željezom. Zbog bogatstva proteina, leća, ali i ostale mahunarke se često smatraju alternativom mesu.

Ukoliko želite znati koje su još namirnice izvor proteina, možete pročitati u članku: “Biljni izvori proteina koji mogu zamijeniti meso”.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najbolji izvori biljnih proteina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.