Kako napraviti čokoladu kod kuće? Imamo recept za domaću čokoladu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Svjetski dan čokolade, koji se obilježava 7. srpnja, savršena je prilika da se prepustimo ovom slatkom užitku, ali na zdrav i kreativan način. Umjesto kupovne čokolade s dodanim šećerom, zašto ne biste isprobali napraviti vlastitu čokoladu kod kuće?
Ne samo da možete kontrolirati sastojke, nego i stvoriti varijantu koja odgovara vašim prehrambenim potrebama, bilo da izbjegavate šećer, mliječne proizvode ili volite eksperimentirati s okusima. Izrada čokolade kod kuće ne mora biti motivirana navedenim razlozima, već i željom za kreativnošću u kuhinji.
Ako ste se ikad pitali kako napraviti čokoladu kod kuće, odgovor je iznenađujuće jednostavan. Domaća čokolada zahtijeva svega nekoliko osnovnih sastojaka, a sve ostalo su varijacije na temu koju čine dodaci poput orašastih plodova ili namirnica poznatih kao superhrana.
Kako napraviti čokoladu kod kuće?
Ako želite da vaša ukusna i zdrava domaća čokolada bude i mala slatka bombonijera, kupite silikonske kalupe raznih oblika, kao što su srca, ruže ili nešto treće.

Recept za domaću čokoladu
Da biste napravili domaću čokoladu, za neke sastojke ćete morati posegnuti za sastojcima u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane ili ih naručiti online.
To se posebno odnosi na kakao maslac, a evo i recepta za jednostavnu i klasičnu verziju čokolade kod kuće.
Sastojci:
- 100 g kakao maslaca
- 50 g organskog kakaa bez šećera
- 2 – 3 jušne žlice javorovog sirupa
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Na pari otopite kakao maslac dok ne postane potpuno tekući.
- Maknite s vatre i dodajte kakao prah, javorov sirup, sol i vaniliju. Promiješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
- Ulijte smjesu u silikonske kalupe ili ravnu posudu obloženu papirom za pečenje.
- Ostavite da se hladi u hladnjaku najmanje dva sata.
Čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar tri tjedna ili je pohranite u zamrzivač gdje može stajati do tri mjeseca.
Domaća čokolada bez šećera
Za one koji ne žele dodatne kalorije iz zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa, odličan sastojak za slatkoću je beskalorijski zaslađivač eritritol. Možete koristiti i steviju.
Sastojci:
- 100 g kakao maslaca
- 50 g kakao praha
- 2 jušne žlice eritritola u prahu
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Kada ste otopili kakao maslac na pari, umiješajte kakao prah i eritritol.
- Sjedinite sastojke u glatku smjesu.
- Ulijte smjesu u kalup ili kalupe te stavite u hladnjak da se stvrdne.

Domaća čokolada bez kakao maslaca
Iako ćete pravi okus čokolade dobiti baš zbog kakao maslaca koji je bazni dio svake čokolade, možete improvizirati i koristiti kokosovo ulje, a evo i kako.
Sastojci:
- 80 g kokosovog ulja
- 40 g kakao praha
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- prstohvat cejlonskog cimeta.
Priprema
- Na laganoj vatri otopite kokosovo ulje.
- Zatim umiješajte sve preostale sastojke.
- Ulijte smjesu u kalup i stavite u zamrzivač na 30 – 40 minuta prije konzumacije.
Ostatak čokolade držite u hladnjaku.
Domaća čokolada s lavandom
Ako ste ikad posjetili neke tvornice čokolade, mogli ste vidjeti jako puno ideja s čime kombinirati čokoladu, odnosno što dodati u nju. Napravite kod kuće čokoladu s daškom Mediterana.
Sastojci:
- 100 g kakao maslaca
- 6 jušnih žlica sirovog kakaa u prahu
- 2 – 3 jušne žlice javorovog sirupa
- pola čajne žličice sušene lavande
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Na pari otopite kakao maslac dok ne postane potpuno tekući.
- Maknite s vatre i dodajte sve preostale sastojke osim lavande.
- Lavandu dodatno usitnite u mužaru pa je umiješajte u smjesu.
- Punite kalupe i stavite u hladnjak na barem dva sata.

Domaća čokolada s bademima i ribanim kokosom
Sada se već malo igramo okusima i dodacima, a ako volite kokos i badem, savršen su spoj u domaćoj verziji čokolade.
Sastojci:
- 100 g kakao maslaca
- 6 jušnih žlica kakaa u prahu
- 2 – 3 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice sitno sjeckanih tostiranih badema
- 2 jušne žlice ribanog kokosa
- prstohvat soli.
Priprema
- Na pari otopite kakao maslac dok ne postane potpuno tekući.
- Maknite s vatre i dodajte kakao, med i sol te sjedinite u glatku smjesu.
- Umiješajte bademe i ribani kokos, pa ulijte u kalupe.
- Stavite u hladnjak prije konzumacije te čuvajte ostatak čokolade u hladnjaku.
Dodaci čokoladi
Ako želite biti kreativni i isprobavati različite okuse, odnosno dodatke čokoladi, slijedite prvi recept za klasičnu domaću čokoladu, a neke od ovih predloženih sastojaka umiješajte u čokoladu prije nego što je ulijete u kalupe:
- sjeckano suho voće
- prstohvat čilija u prahu
- 1 čajna žličica kave
- komadići liofiliziranog voća poput jagoda ili malina
- 1 čajna žličica matcha praha
- različiti sjeckani orašasti plodovi.
Pročitajte i ove članke:
- Tamna čokolada i zdravlje: Bogata je ovim nutrijentima
- Čokolade bez šećera: Nutricionistica otkriva imaju li smisla i domaće recepte
- Daj griz! Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti čokoladu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ako osjetite ovu bol, odmah se testirajte na novu COVID varijantu!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja