7 načina na koje matcha čaj poboljšava vaše zdravlje

matcha čaj - zdravlje

Matcha je postala popularna u trgovinama zdrave hrane i kafićima, gdje se nudi u obliku shotova, latte napitaka, čajeva i raznih deserata. Poput zelenog čaja, i matcha se dobiva od biljke Camellia sinensis, ali se uzgaja na poseban način i ima jedinstven nutritivni sastav.

Tijekom većeg dijela rasta biljke koje se koriste za matchu drže se u sjeni. Ova tehnika potiče proizvodnju klorofila, povećava udio aminokiselina i daje listovima tamnozelenu boju. Nakon berbe listovima se uklanjaju stabljike i žilice te se melju u fini prah – to je matcha.

Za razliku od običnog zelenog čaja, matcha sadrži nutrijente iz cijelog lista, što znači da ima više kofeina i antioksidansa. Istraživanja su pokazala da matcha može imati brojne koristi za zdravlje, uključujući zaštitu jetre, poboljšanje zdravlja srca i poticanje mršavljenja.

1. Bogat izvor antioksidansa

Matcha obiluje katehinima, biljnim spojevima koji djeluju kao prirodni antioksidansi. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale – štetne spojeve koji mogu oštetiti stanice i pridonijeti razvoju kroničnih bolesti.

Iako zbog načina uzgoja sadrži nešto manje katehina od drugih zelenih čajeva, kada se rastopi u vodi, matcha otpušta i do tri puta više antioksidansa. Jedno istraživanje na miševima je pokazalo da suplementacija matchom smanjuje oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima i povećava antioksidativnu aktivnost.

Uključivanje matche u prehranu može povećati unos antioksidansa, što može pomoći u zaštiti stanica i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

2. Može pomoći u zaštiti jetre

Jetra igra ključnu ulogu u detoksikaciji organizma, metaboliziranju lijekova i obradi nutrijenata. Neka istraživanja sugeriraju da matcha može pomoći u očuvanju zdravlja jetre. Pregled iz 2015. je pokazao da konzumacija zelenog čaja može biti povezana s manjim rizikom od bolesti jetre.

S druge strane, neka novija istraživanja navode da matcha može smanjiti jetrene enzime kod osoba s bezalkoholnom masnom jetrom, ali i povisiti ih kod zdravih osoba.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio učinak matche na širu populaciju jer se većina postojećih studija temelji na ekstraktima zelenog čaja i ispitivanjima na životinjama.

matcha može smanjiti jetrene enzime kod osoba s bezalkoholnom masnom jetrom
FOTO: Shutterstock

3. Poboljšava funkciju mozga

Pojedine komponente matche mogu poboljšati rad mozga. U jednom istraživanju sudionici koji su konzumirali matchu pokazali su bolje rezultate u zadacima koji mjere pažnju, brzinu reakcije i pamćenje u usporedbi s onima koji su dobili placebo.

Drugo manje istraživanje je pokazalo da konzumacija dva grama zelenog čajnog praha dnevno tijekom dva mjeseca može poboljšati moždane funkcije kod starijih osoba.

Matcha sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja – dok zeleni čaj ima oko 11 – 25 mg/g, matcha može sadržavati i do 44 mg/g.

Osim kofeina, sadrži i L-teanin, aminokiselinu koja smanjuje nagli pad energije nakon konzumacije kofeina i pomaže održati koncentraciju i budnost.

4. Može pomoći u prevenciji raka

Određeni spojevi iz matche povezani su s potencijalnim antikancerogenim svojstvima. Matcha je bogata epigalokatehin galatom (EGCG), katehinom koji se u laboratorijskim i životinjskim studijama pokazao kao potencijalno snažan borac protiv stanica raka.

Iako su ova istraživanja obećavajuća, potrebna su dodatna ispitivanja na ljudima.

5. Može biti dobra za zdravlje srca

Neka istraživanja povezuju konzumaciju zelenog čaja s manjim rizikom od srčanih bolesti. Pokazalo se da zeleni čaj može smanjiti rizik od povišenog krvnog tlaka i komplikacija kod srčanih bolesnika.

Budući da matcha ima sličan nutritivni sastav, moguće je da donosi slične dobrobiti. Ipak, potrebna su dodatna ispitivanja.

6. Može pomoći u mršavljenju

Zeleni čaj je poznat po učinku na ubrzanje metabolizma i sagorijevanje masti, zbog čega se često nalazi u dodacima prehrani za mršavljenje.

Jedan pregled iz 2020. je zaključio da konzumacija do 500 mg zelenog čaja dnevno, uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, može smanjiti indeks tjelesne mase. Iako je većina studija usmjerena na zeleni čaj, matcha dolazi iz iste biljke i sadrži slične aktivne tvari.

Matcha se može pripremiti na razne načine
FOTO: Shutterstock

7. Jednostavna priprema

Matcha se može pripremiti na razne načine. Tradicionalna metoda uključuje prosijavanje 1 – 2 čajne žličice (2 – 4 g) praha u šalicu, dodavanje oko 60 ml vruće vode i miješanje bambusovom metlicom.

Omjer praha i vode može se prilagoditi željenoj gustoći. Za blaži napitak koristi se pola čajne žličice praha s oko 90 – 120 ml vode, dok se za jaču verziju koriste dvije čajne žličice s 30 ml vode.

Matchu možete:

  • kombinirati s kurkumom u čaju ili latte napitku
  • umiješati u mliječne proizvode poput pudinga ili napitaka
  • koristiti u desertima poput sladoleda ili keksa
  • dodati u smoothieje kako biste pojačali nutritivnu vrijednost.

Nuspojave i rizici

Unatoč zdravstvenim prednostima, matchu je najbolje konzumirati umjereno. Sadrži više kofeina od zelenog čaja pa pretjerana konzumacija može izazvati neželjene učinke poput ubrzanog rada srca.

Neki znanstvenici upozoravaju da visoke doze katehina mogu oštetiti jetru, iako je to rijetko kada se zeleni čaj konzumira kao napitak ili hrana. Također, matcha može sadržavati pesticide, teške metale i druge štetne tvari, ovisno o tlu na kojem se uzgaja.

Preporučuje se unos do 338 mg katehina i EGCG-a dnevno – što odgovara otprilike četiri grama matche ili dvije ravne čajne žličice. Maksimalna sigurna količina ovisi o pojedincu, pa je važno ne pretjerivati i birati organsku matchu kako biste smanjili rizik od kontaminacije. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1.  Ajmera, R. (2025). 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your HealthHealthline.
  2. Teramoto, M. i sur. (2023). Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension. J. Am. Heart Assoc., 12(2):e026477. 
  3. Lin, Y. i sur. (2020). The effect of green tea supplementation on obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother. Res., 34(10): 2459–2470.
  4. Mahmoodi, M. i sur. (2020). Effects of green tea or green tea catechin on liver enzymes in healthy individuals and people with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother. Res., 34(7): 1587–1598. 
  5. Bonuccelli, G. i sur. (2018). Matcha green tea (MGT) inhibits the propagation of cancer stem cells (CSCs), by targeting mitochondrial metabolism, glycolysis and multiple cell signalling pathways. Aging, 10(8): 1867–1883.
  6. Dietz, C. i sur. (2017). An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Res. Int., 99(1): 72–83.
  7. Xu, P. i sur. (2016). The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet. Food Funct., 7(1): 294–300. 
  8. Yin, X. i sur. (2015). The effect of green tea intake on risk of liver disease: a meta analysis. Int. J. Clin. Exp. Med., 8(6): 8339–8346. 
  9. Ide, K. i sur. (2014). Green tea consumption affects cognitive dysfunction in the elderly: a pilot study. Nutrients, 6(10): 4032–4042.

     

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu