Jela od tikvica bez mesa: Ljeti je ovo povrće u prvom planu! Uz ove recepte spremite lagani, hranjivi i brzi ručak
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Jela od tikvica bez mesa idealan su način da ovo fino i nutritivno bogato povrće dođe u prvi plan. Tikvice su jedno od povrća koje možete upotrijebiti na brojne načine. Jela od tikvica ne moraju biti komplicirana pa tako možete spremiti pohane tikvice s prilogom, juhu ili tjesteninu s tikvicama.
Starinska jela bez mesa često su se pripremala zbog nedostatka mesa, najčešće uzrokovanim neimaštinom pa su stoga iziskivala dosta mašte. Upravo od tih maštovitih starih jela bez mesa možemo saznati razne ukusne, jeftine i lagane recepte. Tako su bakina jela bez mesa s tikvicama uključivala punjene tikvice i žličnjake, tj. popečke od tikvica.
U nastavku vam donosimo razne recepte u kojima će tikvica zasjati.
Tjestenina s tikvicama – recept
Jedno od jela koje volim pripremati kada dođe sezona tikvica je tjestenina s tikvicama i kiselim vrhnjem – po recepturi moje mame. U nastavku se nalazi upravo taj recept koji je spreman za manje od pola sata, za ručak od tikvica za čas.
Sastojci:
- 220 g tjestenine
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 1 tikvica
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol i papar po ukusu
- opcionalno kopar ili muškatni oraščić.
Priprema
- Operite i naribajte tikvicu.
- Zagrijte maslinovo ulje (u zdjeli ili tavi za koju imate poklopac) i kratko ispržite sitno izrezani češnjak.
- Nakon toga u zdjelu dodajte naribanu tikvicu i prstohvat soli te sve poklopite i smanjite vatru. Ako želite, dodajte nasjeckani kopar ili malo muškatnog oraščića. Tikvice je potrebno dinstati 10 minuta uz povremeno miješanje kako se ne bi zalijepile za dno zdjele.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Kada su tikvice gotove, ugasite vatru i umiješajte kiselo vrhnje. Začinite sa soli i paprom po želji.
- Pomiješajte umak i tjesteninu i uživajte!
Tjesteninu možete pripremiti i s kremastim, veganskim umakom od tikvica čiji ćete recept pronaći u članku “Umak od tikvica: Brzo, lagano i kremasto! Naša Mare ima recept koji savršeno ide uz njoke, tjesteninu ili rižu“.
Rižoto s tikvicama – recept
Postoje brojna zdrava jela s tikvicama, a jedno od takvih upravo je ovaj fini rižoto s tikvicama.
Sastojci:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 usitnjeni luk
- 2 režnja češnjaka (usitnjenog)
- pola veće tikvice (naribana)
- pola veće tikvice (na kockice)
- 180 g riže za rižoto
- naribana limunova korica
- vrući povrtni temeljac
- sol i papar po ukusu
- 25 g naribanog parmezana
- malo maslaca
- 1 jušna žlica pinjola.
Priprema
- Zagrijte jednu jušnu žlicu maslinovog ulja i pržite luk dok ne poprimi zlatnu boju. Pred kraj dodajte češnjak i kratko ga ispržite.
- Dodajte naribanu tikvicu i rižu i kratko pirjajte sve skupa.
- Dodajte limunovu koricu pa počnite postepeno dodavati temeljac uz neprestano miješanje.
- Dodajte temeljac i kuhajte dok riža ne postane al dente, 15 – 20 minuta.
- Umiješajte parmezan, maslac, sol i papar po ukusu te ostavite sa strane i narežite tikvice na kockice ili trakice.
- Zagrijte ostatak maslinovog ulja i pržite tikvice s malo soli dok ne poprime zlatnu boju.
- Servirajte rižoto s prženim tikvicama i pinjolima na vrhu. Uživajte!
Jela od tikvica i patlidžana bez mesa – recepti
Jela s tikvicama bez mesa često sadrže i patlidžane iz razloga što su to dvije namirnice kojima tržnice i trgovine obiluju tijekom ljetnih mjeseci. U nastavku ćete pronaći dva recepta za jela s tikvicama i patlidžanima – ratatouille i musaku.
Ratatouille ili složenac od tikvica, patlidžana i rajčice
Ovaj klasični francuski složenac obiluje ljetnim sastojcima i okusima, a pogodan je i za vegane, tj. osobe koje izbjegavaju mliječne proizvode i jaja.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 6 rajčica
- 2 žute tikvice
- 2 zelene tikvice.
Sastojci za umak:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 1 usitnjena crvena paprika
- 1 usitnjena žuta paprika
- 4 usitnjena režnja češnjaka
- sol i papar po ukusu
- 2 limenke (800 g) sjeckanih rajčica
- 2 jušne žlice (ili oko 10 listova) usitnjenog svježeg bosiljka.
Sastojci za premaz:
- 2 jušne žlice (ili oko 10 listova) usitnjenog svježeg bosiljka
- 1 čajna žličica usitnjenog češnjaka
- 2 jušne žlice usitnjenog svježeg peršina
- 2 čajne žličice svježeg usitnjenog timijana
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 ˚C.
- Izrežite patlidžane, rajčice i tikvice na ploške od otprilike jedan milimetar debljine.
- U tavi od lijevanog željeza pripremite umak na način da prvo ugrijete maslinovo ulje. Pržite luk i paprike dok ne omekšaju pa pred kraj dodajte češnjak. Povrće posolite i popaprite po želji. Povrću dodajte sjeckane rajčice, dobro promiješajte i maknite s vatre. Umiješajte bosiljak i umak je gotov.
- Slažite povrće na umak u tavi u kružnom obliku na način da naizmjenično stavljate npr. patlidžan, rajčicu, žutu tikvicu pa zelenu tikvicu. Posolite i popaprite povrće.
- Pomiješajte sastojke za premaz te ga rasporedite na vrh povrća.
- Pokrijte tavu aluminijskom folijom i pecite složenac 40 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 20 minuta.
- Servirajte dok je jelo toplo i uživajte!
Musaka od tikvica i krumpira bez mesa
Lagana musaka od tikvica i krumpira je zasitno i jako ukusno jelo. Divna stvar kod musake jest da dobijete nekoliko obilnih i finih porcija od pripreme jednog jela. Stoga njome možete nahraniti veći broj ljudi ili je iskoristiti za ručkove tijekom radnog tjedna.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 3 krumpira
- 2 tikvice
- sol
- maslinovo ulje.
Sastojci za bešamel:
- 1/3 šalice + 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2/3 šalice brašna
- pola čajne žličice soli (ili više, ovisno o preferencijama)
- papar po ukusu
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 4 šalice ugrijanog mlijeka
- 2 jaja.
Sastojci za umak od leće:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 2 usitnjena režnja češnjaka
- 1 + 1/4 šalice kuhane crne leće
- 1 limenka (400 g) sjeckanih rajčica
- pola šalice povrtnog temeljca ili vode
- 1 čajna žličica sušenog origana
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat cimeta
- sol i papar po ukusu.
Crna leća u ovom receptu koristi se iz razloga što zadržava oblik i teksturno je puno čvršća od drugih tipova leće. Kako biste dobili ovu količinu kuhane crne leće, potrebno je skuhati 1/2 šalice suhe crne leće. Alternativno možete koristiti crvenu leću, ali nekuhanu iz razloga što se ona vrlo lako raskuha.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Izrežite patlidžan na ploške i posolite svaku plošku kako biste izvukli gorčinu iz patlidžana. Ostavite sa strane 20 – 30 minuta.
- U međuvremenu pripremite bešamel umak. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj zdjeli pa umiješajte brašno, sol i papar.
- Miješajte brašno dok ne dobije blago zlatnu boju, a potom lagano počnite dodavati mlijeko (uz neprestano miješanje). Dodajte muškatni oraščić i kuhajte 5 – 7 minuta.
- U maloj zdjelici umutite jaja s malo vrućeg bešamela, a onda tu smjesu umiješajte u bešamel. Kuhajte još dvije minute na laganoj vatri pa ugasite vatru i ostavite umak sa strane.
- Sada pripremite umak od leće. Zagrijte maslinovo ulje u zdjeli i ispržite luk dok ne poprimi blago zlatnu boju. Pred kraj dodajte i češnjak.
- Umiješajte kuhanu crnu leću, sjeckane rajčice, povrtni temeljac i začine te sve skupa kuhajte na laganoj vatri 15 – 20 minuta.
- Dok se umak kuha, pripremite ostatak povrća za musaku. Izrežite krumpire i tikvice na ploške te ih posložite na pleh za pečenje zajedno s patlidžanima.
- Premažite povrće maslinovim uljem i pecite 15 – 20 minuta.
- Sada je vrijeme da složite musaku! Na dno kalupa stavite malo umaka od leće. Zatim posložite povrće i na vrh povrća stavite ostatak umaka od leće. Vrh musake zalijte bešamel umakom.
- Pecite 45 minuta ili dok vrh musake ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Ostavite da se ohladi, izrežite na kocke i uživajte!
Za pripremu punjenja u bezmesnoj musaki možete koristiti i gljive ili zamjene za meso kao što su sojine ljuspice. Isprobajte i ova dva recepta za vegansku musaku:
- Musaka od kelja bez mesa: Fina je topla i hladna! I puna je vlakana, vitamina i minerala! Imamo pravi recept za potrošiti glavicu kelja
- Musaka od poriluka: Imamo recept za sočni složenac pun povrća koji je još finiji sljedeći dan.
Pročitajte i ostale recepte za fina jela od tikvica bez mesa:
- Proso s tikvicama: Imamo recept za fini kremasti složenac koji će podići raspoloženje i na najkišniji dan
- Popečci od tikvica: Prefini su, jednostavno se pripremaju i serviraju na razne načine! Ovim ćete se receptima uvijek vraćati
- Zdrave punjene tikvice: Imamo recept za dobro izbalansirani obrok bez mesa za koji će se tražiti repete.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
9 pitanja o menopauzi koja trebate postaviti ginekologu
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- jela od tikvica bez mesa
- jela od tikvica i patlidžana bez mesa
- musaka od tikvica i krumpira bez mesa
- recepti
- ručak od tikvica za čas
- starinska jela bez mesa
- zdrava jela s tikvicama
- Broadfoot, R. (2023). Ratatouille. Tasty.
- Karadsheh, S. (2020). Best Vegetarian Moussaka Recipe. The Mediterranean Dish.