Top devet namirnica koje će ublažiti bolove

đumbir je poznat po svojim svojstvima protiv mučnine i umirivanju želuca

Jeste li znali da hrana koju jedemo može igrati važnu ulogu u ublažavanju boli i upale? Od svakodnevnih sastojaka poput đumbira i mente do nutritivnih supernamirnica poput borovnica i lososa, određene namirnice poznate su po svojim prirodnim svojstvima za ublažavanje boli.

Namirnice koje pomažu u borbi protiv boli

Evo pregleda najboljih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju nelagode i podržati cjelokupno zdravlje.

Đumbir

Kao temelj tradicionalne medicine, đumbir je poznat po svojim svojstvima protiv mučnine i umirivanju želuca. Dokazano je da može ublažiti menstrualne grčeve, što ga čini svestranim prirodnim lijekom.

Borovnice

Prepune fitonutrijenata, borovnice pomažu u borbi protiv upale i smanjenju boli. Čak su i zamrznute borovnice bogate nutrijentima i pružaju slične prednosti. Jagode, naranče i drugo voće bogato antioksidansima također može imati umirujući učinak.

borovnice pomažu u borbi protiv upale i smanjenju boli
FOTO: Shutterstock

Sjemenke bundeve

Kao odličan izvor magnezija, sjemenke bundeve mogu smanjiti učestalost migrena i podržati zdravlje kostiju, iako vjerojatno neće spriječiti noćne grčeve u nogama.

Za dodatni unos magnezija u prehranu dodajte bademe, indijske oraščiće, zeleno lisnato povrće, grah i leću.

Losos

Bogat omega-3 masnim kiselinama, losos je odličan izbor za smanjenje upale. Može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima kod osoba s reumatoidnim artritisom.

Ostala riba iz hladnih voda, poput tune i srdela, također donosi slične prednosti, dok bi trebalo izbjegavati tilapiju i soma zbog većeg udjela omega-6 masnih kiselina koje potiču upalu.

Kurkuma

Aktivni spoj kurkume, kurkumin, pomaže u smanjenju upale i poboljšava pokretljivost kod osoba s artritisom. Kombiniranje kurkume s crnim paprom poboljšava apsorpciju, što je čini snažnim dodatkom čaju ili curryju.

Višnje

Dokazano je da sok od kiselih višanja može smanjiti bolove u mišićima, osobito kod sportaša, zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Dokazano je da sok od kiselih višanja može smanjiti bolove u mišićima
FOTO: Shutterstock

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, spoj s protuupalnim svojstvima, te lubricin, protein koji štiti hrskavicu.

Koristite ga pri kuhanju na nižim temperaturama kako biste zadržali njegove zdravstvene prednosti.

Čili papričice

Kapsaicin, spoj koji daje ljutinu čili papričicama, poznat je po tome što blokira bol kada se nanosi na kožu, a može smanjiti upalu i kada se konzumira. Osim toga, potiče oslobađanje endorfina, prirodnih blokatora boli.

Menta

Ulje paprene metvice može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva, dok čaj od mente umiruje povremene probavne smetnje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Drillinger, M. (2024). Which Foods Can Help Aches and Pains? Healthline.
  2. Foods That Fight Pain. (2024). Franciscan Health.
  3. Foods That Fight Pain. (2023). WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu