Prehrana kod bolova u želucu: Evo što trebate jesti i piti, a što izbjegavati

Prehrana kod bolova u želucu

Suočavanje s bolovima u trbuhu može biti neugodno i ometati dnevnu rutinu. Bez obzira na to je li riječ o probavnim smetnjama, trovanju hranom ili drugim gastrointestinalnim problemima, ako znate kakva prehrana kod bolova u želucu treba biti, to može ubrzati oporavak.

Evo koje vam namirnice mogu pomoći u smirivanju želuca, a koje mogu pogoršati nelagodu.

Hrana protiv bolova u želucu

Ove namirnice biste trebali uklopiti u prehranu ako imate probleme sa želucem.

Blaga hrana

Kada vam je želudac uznemiren, najbolje je da se držite blage, lako probavljive hrane. Opcije poput obične riže, tosta, krekera i banana nježne su za želudac i hranjive bez pogoršanja simptoma.

Bistra tekućina

Hidratacija je ključna kada imate želučane tegobe. Pijuckajte vodu, biljni čaj, bistru juhu ili napitak s elektrolitima, kako biste ostali hidrirani i nadoknadili izgubljenu tekućinu. Izbjegavajte gazirana pića ili pića koja sadrže kofein jer mogu iritirati želučanu sluznicu.

Hrana protiv bolova u želucu
FOTO: Shutterstock

Đumbir

Đumbir se dugo koristi kao prirodni lijek za razne probavne probleme, uključujući mučninu i probavne smetnje. Razmislite o uključivanju čaja od đumbira, piva od đumbira (bez karbonizacije) ili svježih kriški đumbira u svoju prehranu kako biste smirili želučane probleme.

BRAT dijeta

Iako ovdje govorimo o namirnicama, neke od njih se mogu objediniti u BRAT dijetu. BRAT dijeta – koja se sastoji od banana, riže, umaka od jabuka i tosta – često se preporučuje osobama koje se oporavljaju od želučanih bolesti.

Ove namirnice imaju malo vlakana i lako se probavljaju, što ih čini nježnima za želudac, a istodobno osiguravaju bitne hranjive tvari.

Jogurt

Odlučite se za običan, nezaslađeni jogurt koji sadrži žive aktivne kulture, poput probiotika. Probiotici mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže korisnih bakterija u vašim crijevima, potencijalno ublažavajući simptome želučanih tegoba i promičući zdravlje probavnog sustava.

Hrana koju trebate izbjegavati kod bolova u želucu

Ove biste namirnice trebali izbjegavati dok se situacija sa želucem ne smiri.

Začinjena i kisela hrana

Začinjena hrana i ona s visokim udjelom kiselosti, kao što su agrumi, rajčice i preljevi na bazi octa, mogu iritirati ionako osjetljiv želudac i pogoršati nelagodu. Izbjegavajte konzumiranje ove hrane dok vam se želudac ne smiri.

Masna ili pržena hrana

Masnu hranu želudac teže probavlja i može pogoršati simptome probavnih smetnji ili refluksa kiseline. Klonite se pržene hrane, bogatih umaka i prerađenih grickalica dok vam želudac ne bude bolje.

Ograničite unos mlijeka, sira i sladoleda dok se želučane tegobe ne povuku
FOTO: Shutterstock

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi, osobito punomasni, mogu biti teško probavljivi za neke osobe, osobito ako pate od intolerancije na laktozu ili imaju želučane tegobe. Ograničite unos mlijeka, sira i sladoleda dok se želučane tegobe ne povuku.

Gazirana pića

Gazirana pića mogu uzrokovati plinove u vašem probavnom sustavu, što dovodi do nadutosti i povećane nelagode. Radije se odlučite za negazirana pića, kako biste spriječili daljnju iritaciju želuca.

Alkohol i kofein

I alkohol i kofein mogu iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome probavnih smetnji ili žgaravice. Najbolje je izbjegavati alkoholna pića i pića s kofeinom poput kave dok vam se želudac potpuno ne oporavi.

Ako bolovi u trbuhu potraju ili su popraćeni teškim simptomima, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prehrana kod vrijedi želuca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu