Prehrana i mršavljenje po krvnim grupama

gubljenje kilograma

Dr. Petar D’Adamo posvetio je većinu svojeg života proučavanju povezanosti određenih namirnica i određenog tipa krvi. Njegova istraživanja su pokazala kako se u krvi javlja kemijska reakcija na hranu.

Ta reakcija ovisi o genetskom nasljeđu, a uzrokuju ju lektini, proteini koje nalazimo u hrani, a koji imaju svojstvo lijepljenja (aglutinacija). Ako pojedete protein lektin koji nije kompatibilan s vašom krvnom grupom doći će do lijepljenja krvnih stanica okolo tog proteina (što je loša vijest).

Dobra vijest je da veći dio lektina koje nalazimo u prehrani nisu jako opasni po zdravlje međutim mogu uzrokovati manje probleme.

95% lektina koje unesemo kroz prehranu ne ulaze u krvotok, ali preostalih 5% koji ulaze mogu izazvati reakciju ako nisu u skladu s vašom krvnom grupom. Prehrana po krvnoj grupi omogućuje, kako bi dr. Petar D’Adamo rekao, praćenje prirodnog ciklusa tijela.

Na Vama je da pratite znanstveno dokazani plan prehrane, a tijelo će vas zbog toga nagraditi boljim zdravljem. U nastavku vam donosimo pregled namirnica koje je potrebno jesti po krvnim grupama uz dodatak za one koji su na dijeti ili trebaju smršaviti. Dr D’Adamo za njih je izdvojio namirnice koje su pogodne za gubljenje kilograma kao i one kojih se treba čuvati.

krvna grupa prehrana

Krvne krupe podjela

Kako su se prvi humanoidi razvijali i nastanjivali zemlju jednako tako se razvijao i njihov način prehrane. Razvile su se četiri osnovne krvne grupe:

 1. Krvna grupa 0 – (lovci) nalaze se na vrhu hranidbenog lanca. Prehrana ovih osoba većinom je bazirana na mesu. Kako se populacija povećavala, počeli su se naseljavati nešto sjevernije i uzgajati poljoprivredne kulture.
 2. Krvna grupa A – (uzgajivači) razvila se s početkom razvoja poljoprivrede i procesa pripitomljavanja životinja. Krvna grupa A, najbrojnija je krvna grupa među zapadnim Europljanima.
 3. Krvna grupa B – (nomadi) razvila se tijekom selidbe ljudi iz Afrike prema ostalim kontinentima. Najbrojnija je u Aziji. 
 4. Krvna grupa AB – moderna mješavina krvnih grupa A i B, ujedno je riječ o najmlađoj krvnoj grupi.

Prehrana za krvnu grupu 0

Ova krvna grupa je najstarija, nastala je prije 42 000 godina. Osobe ove krvne grupe najbolje reagiraju na prehranu bogatu proteinima životinjskog podrijetla, oni su rođeni mesojedi.

Ugljikohidrate moraju konzumirati u umjerenim količinama jer ih ne mogu dobro probaviti, pogotovo one koji sadrže gluten. Dijeta krvne grupe 0 bazirana je na crvenom mesu, bijelom mesu i ribi. Žitarice kao i mliječni proizvodi nikako nisu odgovarajuće namirnice.

Prehrana po krvnoj grupi 0 pozitivna i 0 negativna

Donosimo vam popis namirnica koje trebate konzumirati ako ste krvna grupa 0:

 • Nemasno crveno meso i divljač preporučuje se konzumirati od 4-6 puta tjedno, a bijelo meso i ribu 2-3 puta tjedno.
 • Jaja su dozvoljena 3 puta tjedno. (1 komad)
 • Sir 60 grama tjedno.
 • Jogurt otprilike 150 grama do 3 puta tjedno.
 • 1 žlica ulja ili masti preporučuje se 4-8 puta tjedno.
 • Krvna grupa 0 bi trebala izbjegavati namirnice koje su bogate glutenom.

Što jesti, a što ne?

Donosimo vam popis namirnica koje je potrebno jesti, ali i onih koje je potrebno u potpunosti izbjegavati.

 1. Namirnice koje potiču mršavljenje kada je u pitanju krvna grupa 0 su: kelp, morski plodovi, jodirana sol, iznutrice, crveno meso, kelj, špinat, brokula.
 2. Namirnice koje potiču debljanje kod osoba koje su krvna grupa 0 su: gluten, slatki kukuruz, leća, grah, kupus, kelj, gorušica i cvjetača, senf. 
 3. Ljekovite namirnice: govedina, iznutrice, janjetina, ovčetina, teletina, divljač, plava riba (masnija), laneno ulje, orasi i bučine sjemenke.
 4. Otrovne namirnice: slanina, guščetina, šunka, svinjetina, kavijar, hobotnica, ukiseljene haringe, dimljeni losos, suncokretovo ulje, brazilski orasi, indijski oraščić, kikiriki i pistacija.
meso nula krvna grupa

Prehrana za krvnu grupu A

Krvna grupa A je nastala prije oko 20 000 godina, u trenucima kada je čovjek prešao s lovačke prehrane na agrarnu (kada je počeo uzgajati voće, povrće i žitarice). Osobe iz ove krvne grupe ne podnose najbolje proteine životinjskog podrijetla i imaju osjetljivi probavni sustav.

Njima najbolje odgovara lagana prehrana bogata žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem, dakle vegetarijanska prehrana. Krvnoj grupi A zapravo najbolje odgovaraju vegetarijanske dijete.

Dijeta po krvnim grupama A pozitivna

Donosimo vam popis namirnica i količinu u kojoj se smiju konzumirati na tjednoj razini:

 • Nemasno crveno meso i divljač potrebno je izbjegavati u potpunosti.
 • Bijelo meso i riba preporučljivi su za konzumaciju do 3 puta tjedno.
 • Najviše jedno jaje tjedno.
 • Sirevi do 60 grama tjedno.
 • Jogurt do 150 grama tjedno, točnije do 3 puta tjedno.
 • Orašasti plodovi dozvoljeni su u količini od pola šalice 2-5 puta tjedno.
 • Žličica masti ili ulja 2-6 puta tjedno.

Određene namirnice više odgovaraju krvnoj grupi A stoga se preporučuje unositi ih po 5-9 puta tjedno.

 1. Namirnice koje potiču mršavljenje kada je u pitanju krvna grupa A: nerafinirana biljna ulja, tofu, soja i ostale namirnice od soje, ananas, povrće.
 2. Namirnice koje uzrokuju debljanje kada je u pitanju krvna grupa A: previše žitarica, bob, grah, mliječni proizvodi, proteini iz mesa.
 3. Ljekovite namirnice: grašak, leća, sjemenke sezama, maslinovo ulje, laneno ulje, kozje mlijeko i sir, sardine, losos, oslić, bakalar, šaran.
 4. Otrovne namirnice: bob, grah, pistacija, indijski oraščići, brazilski orasi, sezamovo ulje, suncokretovo ulje, pšenica, kravlji sir i ostali masni sirevi, punomasno mlijeko, škampi, hobotnice, rakovi, školjke, iznutrice, sve vrste crvenog mesa.

Krvna grupa A pozitivna karakteristike

Prehrana krvne grupe A trebala bi biti bazirana na vegetarijanstvu. Vrlo je važno da se osobe koje su nosioci krvne grupe A hrane čistom, svježom i organskom hranom. Takav tip hrane može znatno ojačati imunološki sustav i spriječiti razvoj po život opasnih bolesti.

Pripadnici krvne grupe A imaju prirodno visoke razine hormona stresa – kortizola te ga samim time više i proizvode u stresnim situacijama.

Zbog prirodno povišenog kortizola stres se manifestira i na druge načine kao što su: problemi sa spavanjem, koncentracijom, povećanom viskoznosti krvi, gubitkom mišićne mase koju zamjenjuje salo.

U ekstremnim situacijama stres se manifestira na druge načine, uzrokujući opsesivno kompulzivni poremećaj, inzulinsku rezistenciju i hipotireozu.

Kako bi se razina kortizola uravnotežila potrebno je ograničiti unos šećera, kofeina, i alkohola. Pripadnici krvne grupe A ne bi smjeli preskakati doručak, trebali bi jesti češće, ali manje obroke.

Pripadnicima krvne grupe A posebno štete sljedeći faktori:

 • ekstremni vremenski uvjeti (izrazito toplo ili hladno vrijeme)
 • nesanica, nedostatak sna i kronični umor
 • nasilni filmovi i serije ili općenito uznemirujući sadržaj
 • izlaganje stresu i negativnim emocijama
 • preopterećenost i ubrzan tempo
 • prevelike količine šećera i škroba
 • snažni mirisi i parfemi
 • pušenje
 • prenapučenost i buka

Povišena razina kortizola čini oporavak od stresa znatno težim. Osobe koje su nositelji krvne grupe A najčešće su dobri slušatelji, analitičari, kreativci i izrazito su domišljati. Kako biste se ugodnije i zdravije osjećali donosimo vam i popis aktivnosti na koje biste trebali obratiti posebnu pažnju.

 • Budite kreativni u svakodnevno životu.
 • Organizirajte si dnevni raspored.
 • Idite spavati najkasnije u 23 sata i spavajte najmanje 8 sati dnevno. Kada se probudite tada i ustanite iz kreveta.
 • Ako osjetite da vas stres ”nagriza” uzmite pauzu.
 • Nipošto nemojte preskakati obroke.
 • Kada jedete, nastojte dobro prožvakati hranu. 
 • Više proteina konzumirajte na početku dana, a manje na kraju.
 • Redovite odlazite na preglede za bolesti srca i prevenciju raka.
tipovi krvi

Prehrana po krvnim grupama B

Ova krvna grupa javlja se prije oko 15 000 godina. Osobe s B krvnom grupom imaju tu sreću da im je probavni sustav vrlo prilagodljiv te dobro podnose skoro svu hranu uz nekoliko iznimki (kukuruz, heljda, leća, kikiriki i sezam).

Osobe s krvnom grupom B mogu vrlo dobro kombinirati namirnice životinjskog i biljnog porijekla. 

 • Nemasno crveno meso i divljač konzumirati 2-3 puta tjedno.
 • Bijelo meso se može konzumirati do 3 puta tjedno.
 • Morski plodovi također su dobrodošli i to u količini 3-5 puta tjedno.
 • Jaja se preporučuju u količini od 3-5 puta tjedno po jedan komad.
 • Sirevi su poželjni u količini do 60 grama tjedno.
 • Jogurt i ostali mliječni proizvodi  2-4 puta tjedno.
 • Mlijeko se može konzumirati 4-5 puta tjedno, što je znatno više nego dozvoljena količina u prethodne dvije krvne grupe.
 • 1 žlica masti i ulja preporučuje se u količini 4-6 puta tjedno.
 • Orašasti plodovi (pola šalice) 2-5 puta tjedno.
 • Mahunarke je poželjno unositi od 2-3 puta tjedno.

Neke namirnice posebno leže osobama krvne grupe B stoga ih je poželjno jesti češće:

 1. Namirnice koje potiču mršavljenje kada je u pitanju krvna grupa B: jaja, jetrica, meso, sve vrste zelenog povrća, jela od divljači, čajevi (čajevac i voćni).
 2. Namirnice koje potiču debljanje kada je u pitanju krvna grupa B: kukuruz, leća, kikiriki, sezam, sjemenke, heljda, pšenica te sve ostale namirnice koje su bogate glutenom
 3. Ljekovite namirnice: đumbir, curry, peršin, grah, bob, kesteni, laneno ulje, riblje ulje, maslinovo ulje, jogurt, mozzarella, feta sir, mlijeko, kozji sir, svježi kravlji sir, sardine, oslić, bakalar, zečetina, ovčetina, janjetina, sirutka.
 4. Namirnice koje djeluju kao otrov: slanina, piletina, guska, kečap, leća, tahini pasta, sjemenke sezama, sladoled, dimljeni losos, hobotnica, rakovi, inćuni, svinjetina, srce, šunka, pačetina. 
prehrana krvna grupa b

Prehrana po krvnim grupama AB

Ovo je najmlađa krvna grupa stara tek 1000 godina, a nastala je prilagodbom te pobrala svojstva A i B grupe (kako dobra, tako i loša svojstva).

Ova grupa poput grupe A ne proizvodi dovoljno hidroklorične želučane kiseline da bi se do kraja probavili životinjski proteini (pogotovo kod crvenog mesa). Ipak, grupa AB dobro reagira na umjerenu mesnu prehranu.

 • Nemasno crveno meso i divljač preporučuje se jesti 1-3 puta tjedno.
 • Bijelo meso se može konzumirati do 2 puta tjedno i to u kombinaciji s tofuom i povrćem.
 • Morski plodovi se preporučuju u količini 3-5 puta tjedno.
 • Jaja (komad) jednom tjedno.
 • Sirevi do 60 grama tjedno.
 • Jogurt 3-6 puta tjedno.
 • Mlijeko se može konzumirati više nego kod prethodne dvije grupe 4-6 puta tjedno.
 • 1 žličica ulja poželjna je u količini 4-8 puta tjedno.
 • Mahunarke se preporučuje konzumirati 2-3 puta tjedno.
 • Povrće se preporučuje konzumirati 3-5 puta dnevno cca 150 grama.
 • Voće se preporučuje konzumirati i do 4 puta dnevno.

Određene namirnice posebno leže osobama krvne grupe AB:

 1. Namirnice koje potiču mršavljenje kada je u pitanju krvna grupa AB: ananas, mliječni proizvodni, kelp, zeleno povrće, morski plodovi, tofu, meso, grah, mahunarke, žitarice, voće i povrće.
 2. Namirnice koje potiču debljanje kada je u pitanju krvna grupa AB: crveno meso, pšenica, bob, sjemenke, heljda, slatki kukuruz.
 3. Ljekovite namirnice: peršin, zob, kesten, kikiriki, leća, orasi, maslinovo ulje, mozzarella, kozji sir i mlijeko, svježi kravlji sir, sardine, oslić, endivija, špinat, tikvice, sojino mlijeko, pistacija.
 4. Otrovne namirnice: slanina, govedina, pačetina, piletina, guska, šunka, svinjetina, inćuni, rakovi, losos, maslac, sladoled, lješnjaci, avokado, tahini pasta, radič.

Bitno je napomenuti da namirnice koje smo navodili kao ”otrovne namirnice” nisu u punom smislu te riječi ”otrovne”, već da se radi o namirnicama koje je potrebno što manje konzumirati jer u prevelikim količinama mogu izazvati probavne tegobe ili neku drugu štetu u organizmu koja će s vremenom biti vidljiva kao npr. kolesterol na krvnim žilama.

Imajte na umu da ovakva prehrana ne godi svima prvenstveno zbog toga što su neke osobe intolerantne na određene namirnice. Ako se odlučite konzumirati ovakvu vrstu prehrane, moguće su vidljive promjene u probavi.

Tijelu je potrebno da se navikne na namirnice koje inače ne konzumirate. Na gotovo svaku prehrambenu promjenu organizam će reagirati, što nužno ne znači da se radi o namirnicama koje vam nisu namijenjene.

Pokušajte se hraniti namirnicama koje su preporučene za vašu krvnu grupu. Hranite se ali u manjim količinama s namirnicama koje su navedene kao ”otrovne”.

zdrava prehrana grupa ab

Dijeta po krvnim grupama iskustva

Dijeta po krvnim grupama iskustvo:”Prehrana po krvnim grupama je odlična stvar, smršavila sam pomoću nje 20 kila bez neke velike aktivnosti…samo šetnjica svaku večer po pola sata. Probala sam i vježbati, ali što sam više vježbala imala sam veću potrebu jesti.

Uzmite si dosta vremena, zadajte si manje ciljeve (naprimjer ovaj tjedan ću smršaviti jednu kilu). Bilježite promjene koje vidite na svom tijelu. Dogodi se period u dijeti kad težina stagnira bez obzira koliko gladujemo. Tada je lako pasti u krizu i prekinuti s dijetom.”

Dijeta po krvnim grupama iskustvo:”Evo i mene. Počela sam s prehranom po krvnim grupama (inače, grupa sam A) prije dva tjedna, evo mojih iskustava:

 1. Nikada mi nije bilo jasno ono – jedi pet puta na dan, jer oduvijek sam mogla pojesti samo 2 obroka, doručak i ručak jer bih se strašno napuhala i cijeli dan bih bila kilava. Hrana bi me umarala, bez obzira na to što su to sve bili mali obroci. Sada, bez problema imam 4-5 obroka (štoviše, svaka 2-3 sata sam gladna) i nemam problema s napuhivanjem.
 2. Imam problema s kožom, akne, čirevi, već se godinama borim s tim, sada se sve polako povlači.
 3. U dva tjedna, izgubila sam 2 kile.
 4. Probava je i dalje malo klimava, ali vjerujem da će se i to regulirati. Eto, za sada toliko od mene..;)”

Dijeta po krvnim grupama iskustvo:”Zbog želučanih problema sam i ja pribjegla prehrani po krvnoj grupi, ne znam jesam li umislila ili je koincidencija ali meni godi. Ja sam A+, smeta mi meso, mliječni proizvodi i skoro sve što se navodi….radila sam i gastroskopiju, imam manjak želučane kiseline, ne mogu preraditi masnu i tešku hranu.

Pitala sam ljude koje poznajem koja su krvna grupa, do sada sve (oko 10-tak) koji su krvna grupa kao i ja imaju slične probleme i na istu hranu isto reagiraju…možda je sve slučajno ali meni paše zelenilo, piletina, prirodni kefir. Ništa ne košta probati promijeniti prehranu, pogotovo kad vidiš promjene na bolje…što šareniji tanjur to je zdravije.”

Imate li vi kakvo iskustvo s prehranom i mršavljenjem po krvnim grupama? 

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prehrana po krvnim grupama, dijeta po krvnim grupama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu