Gorke namirnice: Zašto biste ih trebali češće jesti?

Gorke namirnice

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice pa i ako nam gorka hrana nije po volji – bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

Od pet različitih vrsta okusa – slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija – gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica.

Gorke namirnice mogu imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće ili kiselosti.

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili predjelo.

Gorke namirnice – zašto ih tako puno ljudi ne voli?

Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment, objašnjava:

To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora. No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvom gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

Što čini gorku hranu tako zdravom?

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. Pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale. Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente. Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

gorka hrana
FOTO: Shutterstock

Gorke namirnice – mogu li biti štetne?

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, npr. ako su tikvice, krastavac ili bundeva gorkog okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa, imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate. To se npr. odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari. Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

Još jedna stvar koju treba imati na umu – kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan.

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, “mišancija”, jabučni ocat, zeleni čaj itd.

Gorke namirnice i nutrijenti

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A, CE, kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu