Alga Chlorella – zdravstvene prednosti i nuspojave

Chlorella alga

Alga Chlorella jednostanična je alga koja pripada skupini mikroalgi i koristi se kao dodatak prehrani. Mikroalge su raznolika skupina fotosintetskih prokariotskih ili eukariotskih mikroorganizama koji su vrlo jednostavni za uzgajanje i proizvodnju, a vrlo često se koriste kao dodaci prehrani.

Potražnja za mikroalgom Chlorella zbog njezinih povoljnih nutritivnih svojstava porasla je u zadnjih nekoliko godina. Uz Chlorellu vrlo poznata mikroalga je i spirulina. Više detalja o spirulini možete pročitati u članku Spirulina kao dodatak prehrani – ljekovita svojstva.

Budući da brzo raste i ne zahtijeva teško ostvarive uvjete za život, ranih 1950-ih godina započeo je uzgoj Chlorelle na industrijskoj razini u SAD-u, Japanu i Izraelu. Danas je ona široko rasprostranjena u cijelome svijetu. Upotrebljava se u razne svrhe pa je tako osim kao dodatak prehrani korisna i pri proizvodnji biogoriva, a svoju je upotrebu pronašla i u kozmetičkoj industriji.

Postoji preko 30 vrsta alge Chlorella, ali u prehrambenoj industriji i istraživanjima najčešće su korištene dvije vrste:

  • Chlorella vulgaris,
  • Chlorella pyrenoidosa.

Alga Chlorella ima čvrstu staničnu stijenku, tj. stanični omotač, kojega ljudski organizam ne može probaviti. Zbog toga, alga Chlorella unosi se u obliku dodataka prehrani jer su tako nutrijenti koje ona sadrži dostupni za apsorpciju u probavnom sustavu.

Alga Chlorella – sastav

Nutritivni sastav alge Chlorella ovisi o uvjetima uzgoja pa se zbog toga razlikuje među proizvodima. Ipak, dodatke prehrani s algom Chlorella općenito karakteriziraju sljedeći sastojci:

  • proteini – čine 50-60 % sastava Chlorelle. Značajno je da Chlorella sadrži potpune proteine. To znači da njezini proteini sadrže dovoljne količine svih 9 esencijalnih aminokiselina, tj. gradivnih blokova proteina koje ljudski organizam ne može sam proizvesti.
  • vitamin B12 – Chlorella je izvor aktivnog oblika vitamina B12 pa može biti koristan dodatak prehrani osoba čija se prehrana temelji na unosu namirnica biljnog podrijetla i koji ne unose dovoljnu količinu vitamina B12.
  • željezo i vitamin C – dodaci prehrani s algom Chlorella izvor su željeza, a njegova apsorpcija pospješena je zbog istovremene prisutnosti vitamina C.
  • antioksidansi – alga Chlorella obiluje mnogim sastojcima koji pokazuju antioksidacijsko, protuupalno i antikancerogeno djelovanje, poput astaksantina, luteina i klorofila.
  • omega-3 masne kiseline – općenito, alge su izvor omega-3 masnih kiselina. 3 g alge Chlorella sadrži prosječno 100 mg omega-3 masnih kiselina.
  • prehrambena vlakna – u većim količinama Chlorella može znatno doprinijeti unosu prehrambenih vlakana. Međutim, često se unosi tek u manjim količinama.

Alga Chlorella sadrži i neke druge minerale i vitamine u manjim količinama:

Alga Chlorella – zdravstvene prednosti

Zbog svog povoljnog nutritivnog sastava kao i do sada dokazanih pozitivnih učinaka proizvodnja i prodaja alge Chlorella je u porastu.

S obzirom na sastojke koje Chlorella sadrži, njezino uključivanje u prehranu ima potencijal:

  • antikancerogenog,
  • kemopreventivnog,
  • protuupalnog,
  • antimikrobnog,
  • antioksidacijskog djelovanja.

Slijedi kratki pregled pozitivnih učinaka alge Chlorella koji su do sada istraženi.

Potiče prirodni proces detoksikacije

Chlorella kao i druge mikroalge ima sposobnost poticanja prirodnih detoksikacijskih procesa u organizmu i smanjenja zadržavanja nekih toksikanata u tijelu.

Chlorella može smanjiti intoksikaciju teškim metalima, poput žive i kadmija. Iako intoksikacija teškim metalima nije učestala, pojedine osobe koje žive u okolišu sa zagađenim zrakom ili su na poslu izloženi izvorima teških metala mogle bi imati koristi od korištenja dodataka prehrani s algom Chlorella.

Osim u pokusnim životinjama, to je dokazano i u istraživanju s ljudima objavljenom 2019. godine u časopisu Antioxidants.

Nakon 90-dnevnog tretiranja 16 osoba koje su imale amalgamske plombe sa suplementima alge Chlorella i alge Fucus sp. došlo je do smanjenja razine žive, srebra, kositra i olova u krvi. Uz to, došlo je do povećanja razine antioksidacijskih enzima za koje se smatra da su pomogli u detoksikacijskom učinku.

Alga Chlorella pokazala se korisnom u smanjivanju udjela i nekih drugih kontaminanata koji mogu biti prisutni u hrani, poput dioksina.

Pomaže u liječenju bolesti jetre

Klorofil koji je prisutan u Chlorelli djeluje povoljno na jetru te se pokazao djelotvornim u tretiranju oštećene jetre.

Korištenje alge Chlorella kao pomoćna terapija tijekom liječenja nealkoholne masne jetre pokazala se korisnom zbog učinaka na:

Također, Chlorella može pomoći u mršavljenju i smanjivanju osjetljivosti pacijenata s masnom jetrom na CRP, što dodatno olakšava proces liječenja.

Chlorella je pokazala moguću korist kod mršavljenja. Razlog tome je utjecaj na razine hormona koji utječu na osjećaj gladi i sitosti.

Djeluje povoljno na lipidni profil i krvni tlak

Alga Chlorella pokazala se učinkovitom pri poboljšanju lipidnog profila kod osoba koje imaju povećane pojedine vrijednosti masnoća u krvi. Suplementacija Chlorellom može smanjiti povećane vrijednosti kolesterola i triglicerida.

Dnevni unos 5-10 g alge Chlorella može djelovati povoljno kod ljudi s hipertenzijom i blagom hiperkolesterolemijom. Neki od sastojaka za koje se smatra da su odgovorni za ovaj učinak su:

U istraživanju objavljenom 2014. godine u časopisu Nutrition Journal četverotjedna suplementacija s dodacima prehrani koji su sadržavali 1664 mg praha Chlorelle rezultirala je smanjenjem triglicerida i ukupnog kolesterola kod osoba s blagom hiperkolesterolemijom.

Alga Chlorella može djelovati i na smanjenje krvnoga tlaka.

Antioksidacijski i imunomodulatorni učinak

Chlorella sadrži mnoge sastojke koji djeluju kao antioksidansi:

  • vitamin C,
  • vitamin E,
  • karotenoidi,
  • klorofil.

Unos Chlorelle tijekom 6 tjedana povećao je antioksidacijski status pušača koji općenito imaju povećane potrebe za unošenjem antioksidansa jer su izloženi većem oksidacijskom stresu. Nedovoljan unos antioksidansa i oksidacijski stres mogu dovesti do pojave mnogih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i raka.

Chlorella ima potencijal podržavanja funkcioniranja imunosnog sustava. Međutim, i dalje nije razjašnjeno kod kojih ljudi ona može djelovati pozitivno.

Dodatak alge Chlorella u prehranu pacijenata s malignim tumorom na mozgu poboljšao je funkcioniranje imunosnog sustava i smanjio nuspojave uzrokovane kemoterapijom ili imunosupresivnim lijekovima. Uz to, došlo je i do smanjenja učestalosti respiratornih infekcija i gripe.

Ispitani su i antimikrobni učinci Chlorelle. Etanolni ekstrakt Chlorelle pokazao je potencijalnu antimikrobnu aktivnost jedino protiv gljivice Candida albicans.

Povećava aerobnu izdržljivost

Za sada je provedeno samo jedno istraživanje koje je ispitalo učinak suplementacije Chlorella algom na aerobnu izdržljivost. Chlorella alga pokazala se uspješnom u povećanju aerobne izdržljivosti, što može biti korisno prilikom nastojanja u poboljšanju sportske izvedbe.

Istraživanje je objavljeno 2014. godine u časopisu Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Sposobnost zasićenosti pluća s kisikom povećao se nakon četverotjedne suplementacije sa 6 g Chlorella alge kod mladih osoba.

Za pozitivan učinak odgovornima se smatraju razgranate aminokiseline koje su prisutne u chlorella algi.

Alga Chlorella – nuspojave 

Dodaci prehrani s Chlorella algom mogu biti koristan dodatak prehrani. Međutim, zbog mogućnosti pojave neželjenih simptoma nekim se osobama preporučuje veći oprez ili izbjegavanje Chlorella alge:

  • zbog visoke količine vitamina K Chlorella alga mogla bi smanjiti antikoagulacijski učinak lijeka varfarina,
  • zbog učinka na krvni tlak, Chlorella se ne preporučuje osobama koje imaju nizak krvni tlak kao i onima koji uzimaju lijekove za smanjivanje krvnog tlaka,
  • osobe na terapiji s imunosupresivnim lijekovima trebale bi izbjegavati unos dodataka prehrani s Chlorellom,
  • kombiniranje veliki količina češnjaka i Chlorelle mogao bi dovesti do neželjenog smanjivanja krvnog tlaka.

Osobe koje su na bilo kakvoj terapiji lijekovima svakako bi se prije uzimanja lijekova trebale posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Chlorella vs. spirulina – razlike

Chlorella i spirulina najpopularniji su dodaci prehrani s algama. Budući da su obje alge, sličnog su nutritivnog sastava i djelovanja:

  • povoljno djeluju na inzulinsku osjetljivost,
  • imaju povoljne učinke na zdravlje srca i krvnih žila,
  • sadrže približno jednake količine makronutrijenata.

Ipak, u određenoj se mjeri razlikuju:

  • Chlorella alga je veće energetske vrijednosti – 28 g Chlorella alge sadrži 115 kcal, dok ista količina spiruline sadrži prosječno 81 kcal,
  • Chlorella sadrži više omega-3 masnih kiselina, dok je spirulina bogatija omega-6 masnim kiselinama,
  • spirulina sadrži prosječno 10 % više proteina od Chlorella alge,
  • Chlorella sadrži više karotenoida,
  • Chlorella sadrži više riboflavina,
  • Chlorella sadrži više magnezija,
  • Chlorella sadrži više željeza,
  • Chlorella sadrži više cinka.

Zbog veće količine određenih sastojaka te općenito većeg broja provedenih istraživanja i dokazanih pozitivnih učinaka, Chlorella alga trenutno ima malu nutritivnu prednost nad spirulinom.

Alga Chlorella – oblici i gdje kupiti?

Chlorella

Alga Chlorella konzumira se najčešće u obliku dodataka prehrani, a na tržištu je dostupna kao:

  • prah,
  • tablete,
  • kapsule,
  • ekstrakt.

Osim toga, ekstrakt alge Chlorella može se koristiti i u proizvodnji nekih prehrambenih proizvoda, poput tjestenine i keksa.

Dnevno se preporučuje unositi 3-5 g Chlorella alge, što odgovara 1 čajnoj žličici Chlorella praha ili 6-10 tableta, ovisno o proizvodu.

Dodaci prehrani koji sadrže algu Chlorella mogu se kupiti u ljekarnama ali i u specijaliziranim trgovinama ekološke i zdrave hrane, poput:

  • bio&bio, 
  • Tvornica zdrave hrane,
  • Terra Organica.

Cijena varira ovisno o proizvođaču i kreće se u rasponu od 80 do 200 kuna. Organski dodaci prehrani i oni koji se prodaju u ljekarnama nešto su skuplji.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Merchant, R. E., Phillips, T. W., Udani, J. (2015) Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency. Journal of Medicinal Food, 18(12), 1357–1362.
  2. Merino, J. J., Parmigiani-Izquierdo, J. M., Toledano Gasca, A., Cabaña-Muñoz, M. E. (2019) The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(4), 101.
  3. Umemoto, S., Otsuki, T. (2014) Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 55(2), 143–146.
  4. Jennings, K.-A. (2017) 9 Impressive Health Benefits of Chlorella. Healthline.
  5. Bantilan, C. (2019) What’s the Difference Between Chlorella and Spirulina? Healthline.
  6. Silva, J., Alves, C., Pinteus, S., Reboleira, J., Pedrosa, R., Bernardino, S. (2019) Chlorella. Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, 187-193.
  7. Ryu, N. H., Lim, Y., Park, J. E., Kim, J., Kim, J. Y., Kwon, S. W., Kwon, O. (2014) Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutrition Journal, 13, 57.

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu