12 bolesti koje vam prijete ako jedete previše prerađene hrane

Posljednjih nekoliko godina brojna istraživanja upozoravaju na zdravstvene rizike povezane s velikim udjelom ultraprerađene hrane u prehrani

Posljednjih nekoliko godina brojna istraživanja upozoravaju na zdravstvene rizike povezane s velikim udjelom ultraprerađene hrane u prehrani. Ova hrana uključuje proizvode poput konzerviranih juha, industrijski pripremljenih jela, prerađenog mesa, gaziranih pića, grickalica i zaslađenih žitarica za doručak.

Nedavna studija objavljena u časopisu The Lancet pokazuje da je unos ultraprerađene hrane u porastu diljem svijeta. Primjerice, u SAD-u i Velikoj Britaniji više od polovice kućanstava konzumira prehrambene proizvode koji su većinski ultraprerađeni.

U Španjolskoj i Kini udio ovih proizvoda u prehrani se u tri godine gotovo utrostručio, dok je u Meksiku i Brazilu u posljednje četiri godine porastao s 10 % na 23 %.

Carlos A. Monteiro, profesor nutricionizma i javnog zdravstva sa Sveučilišta u São Paulu, za Medical News Today ističe da globalne korporacije svojim marketinškim strategijama i lobiranjem potiču konzumaciju ultraprerađene hrane, zamjenjujući svježe i minimalno prerađene namirnice.

Povezanost ultraprerađene hrane s 12 zdravstvenih rizika

Analiza 104 dugoročne studije otkrila je da 92 pokazuju vezu između konzumacije ultraprerađene hrane i povećanog rizika za:

Nedavna studija objavljena u časopisu The Lancet pokazuje da je unos ultraprerađene hrane u porastu diljem svijeta
FOTO: Shutterstock

Mir Ali, kirurg i medicinski direktor MemorialCare Surgical Weight Loss Centera u Kaliforniji, naglašava:

Sve veća konzumacija ultraprerađene hrane diljem svijeta znači da će liječnici gotovo svih specijalnosti susretati posljedice ove promjene u prehrani. Istraživanja pomažu da se bolje razumije zašto bi ove proizvode trebalo smanjiti u prehrani.

Kako smanjiti unos ultraprerađene hrane?

Prehrambena stručnjakinja Monique Richard savjetuje da se promjene uvode postupno i realno:

  • dodajte prije nego što uklonite – umjesto da se fokusirate samo na izbacivanje hrane, počnite s dodavanjem namirnica bogatih nutrijentima poput voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki
  • pametne zamjene – zamijenite slatka pića vodom s voćem ili začinima, birajte minimalno prerađene proteine (piletina, riba, jogurt, tofu), pečena ili kuhana jela umjesto pohanih ili prženih, grickalice zamijenite mješavinom orašastih plodova i suhog voća
  • više kuhanja kod kuće – i jedno kućno pripremljeno jelo dnevno ima pozitivan učinak; fokusirajte se na stvarne namirnice – povrće, jaja, cjelovite žitarice, začine i bilje.

Richard ističe da ovakve promjene, iako male, dugoročno značajno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu