5 ultraprerađenih namirnica koje je u redu povremeno jesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ultraprerađena hrana povezuje se s velikim zdravstvenim rizicima, poput srčanih bolesti, pretilosti i raka, na temelju brojnih studija. Međutim, stručnjaci tvrde da nisu sve ultraprerađene namirnice jednako štetne.
Studija iz 2024. godine objavljena u The Lancet Regional Health – Americas je pokazala da hrana poput kruha, hladnih žitarica, jogurta, mliječnih deserata i slanih grickalica nije bila povezana s lošim kardiovaskularnim zdravljem na isti način kao što su to zaslađeni napitci i prerađeno meso.
Navedeno sugerira da sve ultraprerađene namirnice nemaju isti utjecaj na zdravlje, kako za Health kaže Bonnie Taub-Dix, registrirana dijetetičarka i autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table.
Taub-Dix ističe da, iako pojam “ultraprerađeno” može biti zbunjujuć, općenito označava hranu koja se značajno mijenja tijekom proizvodnje i sadrži dodane šećere, nezdrave masti, natrij i umjetne sastojke.
Ako ove godine želite ograničiti unos ultraprerađene hrane, nema potrebe da je potpuno izbjegavate. Neke namirnice i dalje mogu pružiti nutritivnu vrijednost i praktičnost. Evo pet primjera ultraprerađene hrane koja je bolja opcija.
Integralni kruh
Iako je kruh prerađen, integralne varijante i dalje nude značajne zdravstvene prednosti. Integralni kruh zadržava više nutrijenata nego rafinirani kruh i pruža vlakna, vitamine B skupine i esencijalne nutrijente.
Birajte kruh u kojem je cjelovita žitarica prvi sastojak, a sastojci poput šećera, soli i ulja su minimalni. Kruh s maslinovim uljem bolja je opcija od onog s uljem soje.
Prerađeno meso životinja hranjenih travom
Prerađeno meso životinja hranjenih travom bolja je opcija od onog životinja hranjenih žitaricama. Istraživanje je pokazalo da meso životinja s pašnjaka sadrži više omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca. Odaberite mesne proizvode poput narezaka ili slanine za bolji nutritivni profil.
Humus
Iako neki komercijalni humusi sadrže konzervanse i dodatke, jednostavan humus na bazi slanutka obično sadrži samo nekoliko sastojaka i pruža vlakna i proteine.
Za dodatni zdravstveni učinak birajte humus napravljen s maslinovim uljem ili uljem s oleinskom kiselinom, koje je bogato omega-9 masnim kiselinama, poznatim po tome što smanjuju upale i mogu imati antikancerogena svojstva.
Jogurt
Jogurt je prerađena hrana, ali može biti zdrav izbor, osobito ako odaberete obične, nezaslađene vrste. Pruža probiotike, kalcij i proteine, a povezivan je s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 i drugim zdravstvenim koristima. Za zdraviju opciju odaberite obični grčki jogurt i dodajte vlastito voće ili med za okus.
Konzervirane mahunarke
Iako se konzervirane mahunarke mogu smatrati ultraprerađenima, ostaju jedna od najzdravijih i najpraktičnijih namirnica. Bogate su biljnim proteinima, vlaknima, željezom i magnezijem. Da biste smanjili unos natrija, birajte konzervirane mahunarke s niskim udjelom soli i isperite ih nakon otvaranja konzerve.
Pročitajte i ove članke:
- Ovo su tri najopasnije ultraprerađene namirnice za zdravlje!
- Ove namirnice za doručak povećavaju rizik od rane smrti
- “Nezdrava hrana”: Imamo popis namirnica! Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Prirodno snižavanje tlaka: Uvedite ovih 7 promjena kod kuće
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Garone, S. (2025). 5 Ultra-Processed Foods You Can Actually Feel OK About Eating, According to Experts. Health.
- Mendoza, K. i sur. (2024). Ultra-processed foods and cardiovascular disease: analysis of three large US prospective cohorts and a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. The Lancet Regional Health – Americas, 37: 100859.
- Davis, H. i sur. (2022). Nutritional Benefits from Fatty Acids in Organic and Grass-Fed Beef. Foods, 11: 646.