Ove namirnice za doručak povećavaju rizik od rane smrti

Istraživanja povezuju prerađeno meso s većim rizikom od raka debelog crijeva i ukupne smrtnosti

Nedavno objavljena 30-godišnja studija je otkrila vezu između ultraprerađene hrane, poput određenih namirnica za doručak, i povećanog rizika od rane smrti. Ova kategorija uključuje smrznute vafle, jogurt i žitarice. Trebate li preispitati ove namirnice za doručak?

Studija pokazuje da se ljudi koji konzumiraju najviše ultraprerađene hrane suočavaju s 4 % većim rizikom od rane smrti od svih uzroka i 9 % većim rizikom od drugih uzroka osim raka ili bolesti srca. Prethodna istraživanja također su povezivala ultraprerađenu hranu s rakom, dijabetesom tipa 2, debljanjem, upalom i promjenama u crijevnoj mikrobioti.

Razumijevanje ultraprerađene hrane

Iako ne postoji jedinstvena definicija za ultraprerađenu hranu, ona općenito uključuje aditive poput bojila, emulgatora i nenutritivnih zaslađivača, zajedno s visokim razinama dodanih šećera i zasićenih masti, kako je za Verywell Health objasnila Maya Vadiveloo, profesorica prehrane na Sveučilištu Rhode Island.

Vadiveloo sugerira da je potrebno više truda kako bi se riješili prevalencija i niska cijena nezdrave ultraprerađene hrane.

Budući da ove namirnice čine oko 71 % američke zalihe hrane, njihovo potpuno izbjegavanje je izazov.

Umjesto toga, Vadiveloo preporučuje postupno uključivanje više voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki u vašu prehranu na načine koji su ugodni i pristupačni.

Nisu sve ultraprerađene namirnice za doručak jednako štetne. Primjerice, jogurt i zobene pahuljice mogu biti zdravi izbori ako odaberete prave vrste.

prerađeno meso
FOTO: Shutterstock

Meso za doručak

Prerađeno meso poput slanine, šunke i kobasica smatra se nezdravim zbog aditiva kao što su nitrati i nitriti, koji se koriste za okus, boju i konzerviranje. Ovi dodaci, u kombinaciji s hemskim željezom u crvenom mesu, mogu povećati zdravstvene rizike.

Istraživanja povezuju prerađeno meso s većim rizikom od raka debelog crijeva i ukupne smrtnosti, a vodeće organizacije poput Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog društva za rak preporučuju minimalnu konzumaciju takvih proizvoda.

Jogurt

Jogurt, koji osigurava kalcij i proteine, može biti dio zdrave prehrane. Nedavna studija je pokazala da ultraprerađeni jogurti mogu biti zdravija opcija u ovoj kategoriji. Odabir nemasnih jogurta s manje dodanog šećera može ih učiniti boljom alternativom manje hranjivim namirnicama za doručak.

Zobena kaša

Dok se zobene pahuljice mogu smatrati ultraprerađenima ako su im dodane arome ili boje, obična, mljevena zob je minimalno prerađena i nudi zdravstvene prednosti. Dodavanje vlastitih zaslađivača običnoj zobenoj kaši zdravija je opcija u usporedbi s instant varijantama s dodatkom aroma i šećera.

Pročitajte članak “Zobena kaša s jogurtom: Moćna opcija za doručak koja kombinira zdravlje i kremasti užitak! Pripremite je sami uz ove recepte“.

Kruh

Neki komercijalno proizvedeni kruhovi od cjelovitih žitarica klasificiraju se kao ultraprerađeni, ali općenito su zdraviji od rafiniranih žitarica. Cjelovite žitarice su povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 te su bogate vlaknima, magnezijem i selenom koji podržavaju zdravlje srca i imunološki sustav.

Žitarice s dodanim šećerima, bojama i aditivima spadaju u kategoriju ultraprerađenih
FOTO: Shutterstock

Žitarice za doručak

Žitarice s dodanim šećerima, bojama i aditivima spadaju u kategoriju ultraprerađenih. Važno je pratiti sadržaj šećera i birati žitarice s najviše šest grama šećera na 30 g. Dok česta konzumacija slatkih žitarica može imati negativne učinke, povremeno uživanje općenito je prihvatljivo.

Pročitajte članak “Žitarice za doručak: Za prvi obrok u danu često birate žitne pahuljice? Evo što na to kaže nutricionistica i koje su najbolje“.

Mlijeko na biljnoj bazi

Biljna mlijeka, poput zobenog i bademovog, smatraju se ultraprerađenim zbog dodanih aroma i stabilizatora. Međutim, dobra su opcija za osobe s intolerancijom na laktozu, alergijama na hranu ili veganskom prehranom. Odabir nezaslađenih verzija može učiniti ove napitke nutritivnim izborom.

Granola pločice

Granola pločice kupljene u trgovini često su ultraprerađene. Kako biste ih učinili zdravijima, potražite pločice s orašastim plodovima i minimalno dodanog šećera ili razmislite o izradi vlastitih kod kuće.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu