Kako ubrzati rast noktiju?

jacanje noktiju

Suhi i ispucali nokti često ne izgledaju lijepo, ali ne moraju biti dio vaših problema. Postoje brojna jednostavna rješenja za poticanje rasta noktiju. Jedan od najbitnijih aspekata poticanja rasta je jačanje noktiju kroz prehranu i zdrave životne navike. Više o jačanju noktiju možete saznati ovdje.

U nastavku pročitajte kako možete ubrzati rast noktiju.

Zašto nokti sporo rastu?

Osim informiranja o poticanju rasta noktiju, bitno je i saznati moguće uzroke usporenijeg rasta noktiju. Postoji nekoliko najčešćih razloga:

 • nutritivni deficit,
 • dob (s godinama nokti sporije rastu),
 • hormonalne promjene.

Poznato je da su nokti ogledalo zdravlja, stoga pripazite na prehranu i zdrav život. U slučaju da imate ozbiljne probleme s noktima, savjetujte se s liječnikom kako biste otkrili uzrok.

Više o uzrocima slabih i ispucalih noktiju možete saznati ovdje.

Kako potaknuti rast noktiju?

Rast noktiju možete potaknuti konzumacijom određenih zdravih namirnica, upotrebom prirodnih pripravaka ili promjenom nekih loših navika. Više o savjetima za ubrzavanje rasta noktiju saznajte u nastavku.

Vitamini i minerali za rast noktiju

Zdrava i balansirana prehrana ključna je za sveopće zdravlje pa tako i za zdravlje noktiju. Određeni vitamini su posebno važni za poticanje rasta zdravih noktiju:

 • Biotin – vitamin B7, poznatiji kao Biotin, često se koristi kao suplement za poticanje rasta noktiju i kose. Neke od namirnica koje sadrže ovaj vitamin su avokado, žumanjci, bademi, batat, cvjetača, banane itd.
 • Vitamin B9 – ovaj vitamin potiče rast stanica, što posljedično potiče i rast noktiju. Neke od namirnica koje sadrže B9 vitamin su citrusi, zeleno lisnato povrće, cikla, cvjetača itd.
 • Kalcij – kao što je ključan za rast i jačanje kostiju, kalcij može imati ulogu i u jačanju noktiju. Kalcij možete dobiti konzumacijom sjemenki, jogurta, leće, zelenog lisnatog povrća itd.
 • Vitamin A – vitamin A je antioksidans koji jača kosti, zube, ali i nokte. Namirnice bogate vitaminom A su batat, mrkva, tikva, špinat itd.
 • Vitamin C – ovaj vitamin je također antioksidans koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv bakterija. Namirnice bogate vitaminom C su citrusi, kivi, paprike, jagode, brokula itd.
Avokado
Foto: Photostock Secrets

Iako se preporučuje unos navedenih (i ostalih) vitamina kroz hranu, kao dodatak prehrani možete uzimati suplemente zasebnih vitamina ili multivitaminske suplemente.

Prirodni pripravci za rast noktiju

Za brzi rast noktiju prirodnim putem preporučuje se upotreba limuna i maslinovog ulja. Pomiješajte 1 jušnu žlicu limunovog soka i 3 jušne žlice maslinovog ulja. Mješavinu je potrebno kratko ugrijati na sobnoj temperaturi, a potom držati nokte oko 10 minuta u mješavini. Ovaj pripravak možete koristiti svaki dan.

Nipošto nemojte koristiti limun ako imate porezotine, ozlijede na prstima ili oštećenja kože oko noktiju.

Nadalje, za poticanje rasta noktiju preporučuje se i upotreba kokosovog ulja koje njeguje nokte i kožu oko noktiju. Time potiče rast zdravih i čvrstih noktiju. Potrebno je svaku noć prije spavanja ugrijati malo ekstra djevičanskog kokosovog ulja i umasirati ga u svaki nokat. Masiranje također potiče cirkulaciju što ubrzava rast noktiju.

Proizvodi za rast noktiju

Postoje različiti specijalizirani prozirni lakovi za nokte koji su namijenjeni jačanju noktiju. Većina sadrže i upute koje je potrebno pratiti.

Ulje za kutikule također može pospješiti rast noktiju. Suhi nokti često pucaju, stoga se preporučuje nanošenje ulja za kutikule kako bi nokti bili hidratizirani i njegovani.

Lak za jačanje noktiju i ulje za kutikule možete potražiti u obližnjoj drogeriji.

Ljekovitost-limuna
Foto: Photospin

Što izbjegavati kod poticanja rasta noktiju?

Izbjegavajte upotrebu umjetnih noktiju i nanošenje gela na nokte. Korištenje navedenih proizvoda kroz duže vrijeme može oslabiti nokte i učiniti ih lako lomljivima.

Također se preporučuje izbjegavanje odstranjivača laka za nokte koji sadrže aceton.

Aceton može biti izrazito grub za nokte, čini ih slabima i uzrokuje pucanje noktiju. Umjesto odstranjivača laka za nokte s acetonom, možete odabrati odstranjivač na bazi ulja.

Nemojte noktima strugati lak jer time stružete i gornji sloj noktiju, što ih oslabljuje i čini podložnijima pucanju.

Smanjite doticaj noktiju s vodom i drugim tekućinama. Kod pranja suđa i ostalih kućanskih poslova koristite rukavice kako biste zaštitili nokte.

Članak uređen:

Izvori

 1. Cirino, E. (2017). Tips to Make Your Nails Grow Faster. Healthline
 2. Kaviliga, K. (2019). How To Grow Nails Faster And StrongerStylecraze
 3. Villines, Z. (2017). What can you do to make your nails grow faster? Medical News Today

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako ubrzati rast noktiju?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.