Sladoled bez jaja i mlijeka: Kad ljeto da najbolje što ima! Donosimo recept za sladoled od badema, smokava i lavande koji osvaja na prvu
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Bademi spadaju u najpopularnije orašaste plodove na svijetu. Vrlo su hranjivi i bogati zdravim mastima, vlaknima, proteinima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, posebno magnezijem.
Jedenje jedne ili dvije šake badema dnevno može dovesti do blagog smanjenja “lošeg” kolesterola i potencijalno smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Zdravstvene prednosti smokava su također mnoge i uključuju uporabu u liječenju seksualne disfunkcije, konstipacije i probavnih smetnji, dijabetesa, kašlja, bronhitisa te astme. Smokve se također koriste kao brz i zdrav način dobivanja na težini, dok su recimo bademi odlična hrana za mršavljenje zbog visokog udjela proteina i zdravih masnoća.
Smokve su još bogate i vlaknima, magnezijem, manganom, vitaminom B6, kalijem i kalcijem, a suhe smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Za ovu kombinaciju sladoleda, s bademima i smokvama, odlučila sam se dok sam sjedila u dvorištu i gledala predivnu rascvjetanu lavandu.
Razmišljajući u tom trenu kakav sladoled da napravim, sve se nekako samo od sebe posložilo. Lavanda je prizvala badem, badem smokvu, a vrući ljetni dan sladoled bez jaja i mlijeka.
Veganski sladoled treba masnoću, evo koje namirnice koristiti
Kod veganskih sladoleda jako se često koriste kokosovo gusto mlijeko iz konzerve, banane ili avokado. Da bi sladoled bez jaja i mlijeka bio kremastije strukture, potrebna mu je masnoća, odatle i taj izbor najčešćih namirnica.
Postigla sam to kombinirajući namočene indijske oraščiće koji su dali teksturu sladoledu, ali sam bademovo mlijeko radila sama jer sam htjela gusto mlijeko s visokom koncentracijom badema kako bi ono kompletno zasjenilo indijske oraščiće. Mogli bismo reći da je takvo mlijeko uz malenu pomoć arome badema asimiliralo kremu od indijskih oraščića.
Za dodatnu masnoću idealno je koristiti kokosovo ulje, ali sugeriram da to bude ono bez mirisa.
Sladoled bez jaja i mlijeka – recept
Ako imate aparat za sladoled, odmah kad je smjesa gotova, ulijte je u aparat i vaš posao je gotov, no ako nemate, a želite kremasti sladoled bez ledenih kristala koji se najčešće stvore kod izrade domaćih sladoleda, potrudila sam se iskušati i jedan drugi način izrade.
Pola smjese sam napravila u aparatu za sladoled, a pola sam zaledila odmah i dvaput ga u razmacima od dva sata vadila, rezala na kocke i ponovno blendala u blenderu. Rezultat je na kraju ispao takav da nisam uspjela naći razliku između onog iz aparata za sladoled i ovog iz blendera.
U nastavku vam donosim recept i sve sastojke dostatne za otprilike jednu litru sladoleda pa vi prilagodite sebi sukladno količini koju želite. Možda se na prvu sve opisano čini kompliciranim, no stvar je u dobroj organizaciji.
Sastojci:
- 100 g sirovih badema
- 250 ml vode
- 230 ml sojinog mlijeka
- 70 g indijskih oraščića
- 12 datulja
- 6 jušnih žlica kokosovog ulja bez mirisa
- 200 ml vrhnja za šlag (bez sastojaka životinjskog porijekla)
- 1 jušna žlica arome badema
- pola jušne žlice arome vanilije ili mahuna vanilije
- pola čajne žličice soli
- 4 zrele smokve (možete koristiti i suhe smokve)
- cvijet lavande (količina je po želji).
Priprema
- Bademe i indijske oraščiće je potrebno namočiti u vodi, zasebno, a najbolje je da to učinite večer prije pa da tako odstoje čitavu noć. Nije nikakav problem ni ako ostanu dulje u vodi tijekom drugog dana.
- Bademe zatim ocijedite, prebacite u blender (zajedno sa smeđom korom, nije ih potrebno ljuštiti), ubacite datulje i ulijte 250 ml vode i 230 ml sojinog mlijeka. Blendajte dok se sve ne usitni pa procijedite kroz gazu ili cjediljku s gustom mrežom. Za recept nam je potrebna samo ocijeđena tekućina, tj. mlijeko koje će biti iznimno guste teksture. Pulpu koja je ostala nemojte baciti, možete je koristiti i kao brašno kad se dobro prosuši.
- Tako dobiveno bademovo mlijeko vratite nazad u blender u koji zatim dodajte ocijeđene indijske oraščiće, aromu badema i vanilije, kokosovo ulje, vrhnje za šlag (bez da ga prethodno miksate) i sol. Blendajte dok ne dobijete glatku bijelu kremu.
- Smokve nasjeckajte na malene komadiće i ostavite po strani dok ne dobijete teksturu sladoleda.
- Ako koristite aparat za sladoled, dobivenu smjesu ulijte i ostavite da se sladoled radi sukladno uputama proizvođača aparata, a smokve dodajte pred sam kraj ili kad sladoled prebacite iz posude aparata u posudu u kojoj ćete ga držati u zamrzivaču. Samo ih lagano umiješajte u sladoled.
- Ako ne koristite aparat za sladoled, dobivenu smjesu prebacite u posudu u kojoj ćete ga zalediti, a kako bi ga lakše vadili, jer će taj proces biti potrebno ponoviti dva puta, možete posudu obložiti papirom za pečenje.
- Otprilike nakon dva sata ili ovisno o volumenu posude, možda će mu trebati manje ili više, kad je sladoled dovoljno otvrdnuo da ga možete rezati na npr. malene kocke veličine kockica leda, izvadite ga iz posude, izrežite i tako dobivene kocke stavite nazad u blender. Kratko blendajte, vratite nazad u posudu i ponovno zaledite. Taj proces ponovite dva puta, a nakon drugog puta, prije no što vratite sladoled u zamrzivač, umiješajte u njega komadiće smokava.
- Servirajte po želji, u kornetima ili posudicama od korneta koje po želji možete obogatiti umakanjem u bijelu čokoladu od soje ili riže i uvaljati u mak, zobene pahuljice, bademe ili nešto drugo, a odličan je i bez korneta. Po vrhu posipajte latice lavande.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja