Ukiseljene šparoge: Kako ih spremiti za zimu?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Sezona šparoga traje kratko, ali njihovu svježinu i specifičan, pomalo orašast okus možete sačuvati puno dulje – uz jednostavan proces kiseljenja. Ukiseljene šparoge nisu samo praktično rješenje za zimu, već i iznimno ukusna delicija koja se odlično slaže uz salate, topla jela ili kao zdravi dodatak sendvičima.
Ako se pitate kako spremiti šparoge za zimu, u nastavku donosimo recept i male trikove za hrskave, aromatične ukiseljene šparoge koje će trajati mjesecima.
Ukiseljene šparoge – recepti
Uz predložene korake možete sami spremiti ukiseljene šparoge, no prije toga evo nekoliko informacija. Nakon što ste ih ukiselili, pričekajte tjedan – dva kako bi se povezali okusi.

Ukiseljene šparoge u zdravijoj verziji
Za dodatnu aromu poigrajte se s raznim dodacima kao što su list limuna, čili papričica ili sjemenke komorača. Ako želite malo zdraviju verziju šparoga, nemojte pretjerati sa soli, a bijeli šećer možete izostaviti ili ga zamijeniti medom.
Sastojci:
- 500 g svježih zelenih šparoga
- 250 ml jabučnog octa
- 250 ml vode
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica meda
- 2 režnja češnjaka
- pola čajne žličice zrna crnog papra
- pola čajne žličice sjemenki gorušice
- pola čajne žličice sjemenki korijandera
- komadić svježeg đumbira
- svježi kopar.
Priprema
- Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
- U velikom loncu zakuhajte vodu i kratko blanširajte šparoge, tek 30 – 60 sekundi, zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale boju i hrskavost.
- Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
- U manji lonac stavite vodu, ocat, sol i med pa zakuhajte. Kada tekućina zakipi, maknite s vatre.
- U svaku staklenku stavite po režanj češnjaka, malo papra, gorušicu, korijander i kopar.
- Posložite šparoge uspravno u staklenke i prelijte ih vrućom otopinom, pazeći da su potpuno prekrivene.
- Zatvorite staklenke čistim poklopcem, okrenite ih naopačke pet minuta da se vakumiraju, zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.
Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu, a otvorene staklenke u hladnjaku.

Mediteranske ukiseljene šparoge
Ova verzija koristi klasično kiseljenje, ali s dodatkom limuna, maslinova ulja i mediteranskih začina za aromatičan, gotovo gurmanski rezultat.
Okus je blago citrusan, kompleksan i odlično ide uz riblja jela, humus, sendviče ili kao dodatak uz sir.
Sastojci:
- 500 g zelenih šparoga
- 250 ml bijelog vinskog octa
- 250 ml vode
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica meda
- 1 limun (narezan na tanke ploške)
- 1 grančica svježeg ružmarina po staklenci
- 2 režnja češnjaka
- 4 – 5 zrna crnog papra
- nekoliko kapi maslinovog ulja.
Priprema
- Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
- U velikom loncu zakuhajte vodu i kratko blanširajte šparoge, tek 30 – 60 sekundi, zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale boju i hrskavost.
- Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
- U lončiću zagrijte vodu, ocat, sol i med dok ne zavrije.
- U sterilizirane staklenke stavite limun, češnjak, papar i ružmarin.
- Uspravno posložite šparoge, prelijte ih otopinom i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja na vrh.
- Zatvorite, ohladite i čuvajte na tamnom, hladnom mjestu.

Fermentirane šparoge bez octa
Prirodna fermentacija uz sol je zdravija verzija kiseljenja, bez octa. Šparoge ostaju hrskave, a okus je dublji i lagano pikantan. Fermentirane šparoge su izvrstan izvor prirodnih probiotika, a okus se razvija danima. Mogu trajati i više mjeseci u hladnjaku.
Sastojci:
- 500 g zelenih šparoga
- 1 l vode
- 1 ravna jušna žlica morske soli
- 2 režnja češnjaka
- pola čajne žličice sjemenki kopra
- nekoliko zrna papra.
Priprema
- Pripremite slanu otopinu – otopite sol u vodi, idealno prokuhanoj i ohlađenoj.
- Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
- Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
- Posložite šparoge u čistu staklenku. Dodajte začine i prelijte slanom vodom tako da su sve šparoge potpuno prekrivene.
- Opteretite šparoge – stavite stakleni uteg, sterilizirani kamenčić ili mali tanjurić kako bi bile potopljene.
- Pokrijte staklenku gazom ili labavim poklopcem i ostavite je na sobnoj temperaturi 5 – 7 dana, dok ne osjetite blagu kiselost.
- Kad su gotove, zatvorite poklopcem i čuvajte u hladnjaku.

Azijske ukiseljene šparoge s đumbirom i rižinim octom
Ovaj recept kombinira blagi okus šparoga s aromama Azije, idealno za ljubitelje egzotičnih okusa. Đumbir dodaje pikantnu notu, a rižin ocat i soja umak čine ih savršenim dodatkom uz sushi i azijske salate.
Sastojci:
- 500 g zelenih šparoga
- 200 ml rižinog octa
- 100 ml vode
- 2 čajne žličice šećera
- 1 čajna žličica soli
- 2 režnja češnjaka (narezani na sitne trakice)
- 2 jušne žlice soja umaka
- pola čajne žličice sjeckanog svježeg đumbira
- pola čajne žličice sjemenki sezama
- 2 – 3 kapi mirina (slatkog rižinog vina).
Priprema
- Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
- U velikom loncu zakuhajte vodu i kratko blanširajte šparoge, tek 30 – 60 sekundi, zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale boju i hrskavost.
- Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
- U manjoj posudi pomiješajte rižin ocat, vodu, šećer i sol. Zatim stavite ovu mješavinu na laganu vatru i miješajte dok se šećer i sol ne otope.
- Dodajte soja umak, đumbir i mirin. Kad sve zavrije, maknite s vatre.
- U sterilizirane staklenke stavite sjeckani češnjak, a zatim složite blanširane šparoge. Prelijte ih vrućom otopinom, pazeći da su sve šparoge potpuno prekrivene tekućinom.
- Zatvorite staklenke, okrenite ih naopako na pet minuta kako bi se stvorio vakum.
- Ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte u hladnjaku. Preporučljivo je ostaviti ih da odstoje najmanje 2 – 3 dana prije konzumacije, kako bi se okusi razvili.
Poslužite ukiseljene šparoge posute sjemenkama sezama kao laganu grickalicu ili ih dodajte u salate, uz sushi ili azijske rezance te kao prilog mesu ili tofuu.
Pročitajte i ove članke:
- 9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga
- Jela od šparoga: Imamo recepte za sva tri glavna obroka
- Jaja i šparoge: 4 recepta za ručak koja ćete htjeti raditi u krug ovog proljeća.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kako povećati HDL kolesterol? Evo osam načina
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja