Ukiseljene šparoge: Kako ih spremiti za zimu?

Ukiseljene šparoge

Sezona šparoga traje kratko, ali njihovu svježinu i specifičan, pomalo orašast okus možete sačuvati puno dulje – uz jednostavan proces kiseljenja. Ukiseljene šparoge nisu samo praktično rješenje za zimu, već i iznimno ukusna delicija koja se odlično slaže uz salate, topla jela ili kao zdravi dodatak sendvičima.

Ako se pitate kako spremiti šparoge za zimu, u nastavku donosimo recept i male trikove za hrskave, aromatične ukiseljene šparoge koje će trajati mjesecima.

Ukiseljene šparoge – recepti

Uz predložene korake možete sami spremiti ukiseljene šparoge, no prije toga evo nekoliko informacija. Nakon što ste ih ukiselili, pričekajte tjedan – dva kako bi se povezali okusi.

Ako ste pravilno zatvorili staklenke, tada ih možete iskoristiti u sljedećih šest mjeseci.
Ukiseljene šparoge - recepti
FOTO: Shutterstock

Ukiseljene šparoge u zdravijoj verziji

Za dodatnu aromu poigrajte se s raznim dodacima kao što su list limuna, čili papričica ili sjemenke komorača. Ako želite malo zdraviju verziju šparoga, nemojte pretjerati sa soli, a bijeli šećer možete izostaviti ili ga zamijeniti medom.

Sastojci:
Priprema
  1. Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
  2. U velikom loncu zakuhajte vodu i kratko blanširajte šparoge, tek 30 – 60 sekundi, zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale boju i hrskavost.
  3. Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
  4. U manji lonac stavite vodu, ocat, sol i med pa zakuhajte. Kada tekućina zakipi, maknite s vatre.
  5. U svaku staklenku stavite po režanj češnjaka, malo papra, gorušicu, korijander i kopar.
  6. Posložite šparoge uspravno u staklenke i prelijte ih vrućom otopinom, pazeći da su potpuno prekrivene.
  7. Zatvorite staklenke čistim poklopcem, okrenite ih naopačke pet minuta da se vakumiraju, zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu, a otvorene staklenke u hladnjaku.

kako spremiti šparoge za zimu
FOTO: Shutterstock

Mediteranske ukiseljene šparoge

Ova verzija koristi klasično kiseljenje, ali s dodatkom limuna, maslinova ulja i mediteranskih začina za aromatičan, gotovo gurmanski rezultat.

Okus je blago citrusan, kompleksan i odlično ide uz riblja jela, humus, sendviče ili kao dodatak uz sir.

Sastojci:
Priprema
  1. Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
  2. U velikom loncu zakuhajte vodu i kratko blanširajte šparoge, tek 30 – 60 sekundi, zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale boju i hrskavost.
  3. Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
  4. U lončiću zagrijte vodu, ocat, sol i med dok ne zavrije.
  5. U sterilizirane staklenke stavite limun, češnjak, papar i ružmarin.
  6. Uspravno posložite šparoge, prelijte ih otopinom i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja na vrh.
  7. Zatvorite, ohladite i čuvajte na tamnom, hladnom mjestu.
Fermentirane šparoge bez octa
FOTO: Shutterstock

Fermentirane šparoge bez octa

Prirodna fermentacija uz sol je zdravija verzija kiseljenja, bez octa. Šparoge ostaju hrskave, a okus je dublji i lagano pikantan. Fermentirane šparoge su izvrstan izvor prirodnih probiotika, a okus se razvija danima. Mogu trajati i više mjeseci u hladnjaku.

Sastojci:
Priprema
  1. Pripremite slanu otopinu – otopite sol u vodi, idealno prokuhanoj i ohlađenoj.
  2. Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
  3. Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
  4. Posložite šparoge u čistu staklenku. Dodajte začine i prelijte slanom vodom tako da su sve šparoge potpuno prekrivene.
  5. Opteretite šparoge – stavite stakleni uteg, sterilizirani kamenčić ili mali tanjurić kako bi bile potopljene.
  6. Pokrijte staklenku gazom ili labavim poklopcem i ostavite je na sobnoj temperaturi 5 – 7 dana, dok ne osjetite blagu kiselost.
  7. Kad su gotove, zatvorite poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Azijske ukiseljene šparoge s đumbirom i rižinim octom
FOTO: Shutterstock

Azijske ukiseljene šparoge s đumbirom i rižinim octom

Ovaj recept kombinira blagi okus šparoga s aromama Azije, idealno za ljubitelje egzotičnih okusa. Đumbir dodaje pikantnu notu, a rižin ocat i soja umak čine ih savršenim dodatkom uz sushi i azijske salate.

Sastojci:
  • 500 g zelenih šparoga
  • 200 ml rižinog octa
  • 100 ml vode
  • 2 čajne žličice šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 režnja češnjaka (narezani na sitne trakice)
  • 2 jušne žlice soja umaka
  • pola čajne žličice sjeckanog svježeg đumbira
  • pola čajne žličice sjemenki sezama
  • 2 – 3 kapi mirina (slatkog rižinog vina).
Priprema
  1. Operite šparoge i odrežite donji, drvenasti dio. Ako su jako dugačke, prerežite ih tako da stanu uspravno u staklenku.
  2. U velikom loncu zakuhajte vodu i kratko blanširajte šparoge, tek 30 – 60 sekundi, zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale boju i hrskavost.
  3. Pripremite staklenke tako da ih operete i sterilizirate 10 minuta grijući ih u pećnici na 100 °C.
  4. U manjoj posudi pomiješajte rižin ocat, vodu, šećer i sol. Zatim stavite ovu mješavinu na laganu vatru i miješajte dok se šećer i sol ne otope.
  5. Dodajte soja umak, đumbir i mirin. Kad sve zavrije, maknite s vatre.
  6. U sterilizirane staklenke stavite sjeckani češnjak, a zatim složite blanširane šparoge. Prelijte ih vrućom otopinom, pazeći da su sve šparoge potpuno prekrivene tekućinom.
  7. Zatvorite staklenke, okrenite ih naopako na pet minuta kako bi se stvorio vakum.
  8. Ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte u hladnjaku. Preporučljivo je ostaviti ih da odstoje najmanje 2 – 3 dana prije konzumacije, kako bi se okusi razvili.

Poslužite ukiseljene šparoge posute sjemenkama sezama kao laganu grickalicu ili ih dodajte u salate, uz sushi ili azijske rezance te kao prilog mesu ili tofuu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu