Mladi krumpir: Recepti za priloge u kojima će svi uživati
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Mladi krumpir sadrži tanku koru koja se može oguliti običnim struganjem noža. Na 100 g sadrži tek 70 kalorija, po dva grama proteina i vlakana. Od vitamina se ističu vitamin C i vitamin B6, a od minerala kalij i magnezij.
Mladi krumpir je svestrana namirnica koja se priprema na razne načine, pa ga tako možemo kuhati, peći, dodati u salate ili koristiti kao prilog.
Kada želite izvor ugljikohidrata s manje kalorija, a s dovoljno volumena na tanjuru, svakako odaberite mladi krumpir.
Ako želite na razne načine pripremiti mladi krumpir, recepti u nastavku bi vam mogli pomoći.
Mladi krumpir – recepti
Priprema mladog krumpira ovisi o recepturi. Možete ga spremiti u kombinaciji s ružmarinom, maslacem, pancetom ili u nekom kremastom umaku. Za hrskavu verziju spremite ga u pećnici. Evo nekoliko ideja.

Zapečeni mladi krumpir – recept
Ovo su omiljeni recepti s mladim krumpirom – jer tko ne voli nešto zapečeno?
Sastojci:
- 500 g mladog krumpira
- 100 g svježeg špinata
- 50 g kvinoje
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 korica limuna
- sok 1 limuna
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Krumpir operite i narežite na četvrtine.
- Potom, u zdjeli pomiješajte krumpir s maslinovim uljem, češnjakom, origanom, crnim paprom i soli.
- Rasporedite krumpir na lim za pečenje i pecite ga na 200 °C u zagrijanoj pećnici do 35 minuta dok ne pozlati, a tijekom pečenja ga pomiješajte.
- Kvinoju skuhajte prema uputama, a potom je začinite paprom, soli i limunovom koricom.
- Zatim na jušnoj žlici maslinovog ulja oko tri minute dinstajte špinat dok ne uvene.
- Kad je krumpir pečen, pomiješajte ga sa špinatom i kvinojom te pokapajte limunovim sokom.

Pečeni mladi krumpir u tavi
Ako volite sve brzinski pripremati u tavi bez paljenja pećnice, slijedite ovaj recept. S nekoliko sastojaka i aromatičnim ružmarinom dobit ćete brzinski prilog za meso ili ribu.
Sastojci:
- 500 g mladog krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 1 grančica svježeg ružmarina
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Mladi krumpir operite, a potom ga narežite na polovice ili četvrtine. Ako je sitan, ostavite ga cijelog.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte krumpir sa svih strana oko sedam minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i ružmarin, a potom poklopite tavu i pustite da se krumpir peče još oko 20 minuta.
- Kada je pečen, začinite mladi krumpir paprom i soli te posipajte svježim peršinom.

Hrskavi mladi krumpir iz pećnice
Zbog svojeg neutralnog okusa mladi krumpir možemo začiniti po želji. Ovog puta biramo dimljenu papriku, ali i dodatak parmezana.
Sastojci:
- 500 g mladog krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 50 g parmezana
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice origana
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- pola čajne žličice soli
- crni papar
- 1 jušna žlica svježeg peršina.
Priprema
- Mladi krumpir operite, a potom ga narežite na polovice ili četvrtine. Ako je sitan, ostavite ga cijelog.
- Stavite krumpir u vodu s malo soli i kuhajte ga oko 10 minuta kako bi omekšao, a potom ga ocijedite i pustite ga da se ohladi.
- Potom u velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sve začine i mladi krumpir te dobro pomiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Dodajte mladom krumpiru parmezan i dobro pomiješajte kako bi se parmezan rasporedio po krumpiru jer će to igrati ključnu ulogu u postizanju hrskavosti.
- Rasporedite krumpir po limu za pečenje pazeći da krumpiri ne budu međusobno preklopljeni.
- Pecite ga oko pola sata, a tijekom pečenja ga okrenite.
- Prije posluživanja posipajte ga peršinom.

Kuhani mladi krumpir s limetom
U ovom receptu nemojte guliti mladi krumpir, a ako je sitniji, ostavite ga cijelog.
Za vrijeme kuhanja pripremite marinadu za krumpir, a kad ste ga izmarinirali, poslužite ga kao prilog ribi, mesu ili mu dodajte svježeg povrća te kuhana jaja i tofu za kompletan obrok.
Sastojci:
- 500 g mladog krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok 1 limete
- korica 1 limuna
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- pola šalice sjeckanog peršina
- pola čajne žličice soli
- crni papar
- pola čajne žličice suhog origana.
Priprema
- Mladi krumpir operite, ako je veći narežite ga na četvrtine, a ako je manji, ostavite ga cijelog.
- Stavite krumpir u vodu sa soli, poklopite i kuhajte ga oko 20 minuta na srednje jakoj vatri, a vilicom provjerite je li mekan.
- Dok se krumpir kuha, pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, origano, sok limete i koricu limuna.
- Kad je krumpir kuhan, pustite ga da se malo ohladi, a potom ga dodajte u marinadu zajedno s peršinom i pomiješajte.

Pečeni mladi krumpir s vrhnjem
Za one koji ne mogu bez nekog kremastog umaka, a mladi krumpir je idealan za tu kombinaciju, evo recepta za slasni krumpir s vrhnjem, začinima i parmezanom.
Sastojci:
- 500 g mladog krumpira
- 200 ml kiselog vrhnja
- 50 g parmezana
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola čajne žličice timijana
- pola čajne žličice origana
- 1 čajna žličica senfa
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježeg peršina.
Priprema
- Nakon što ste oprali mladi krumpir, ostavite ga cijelog ako je manji, a ako nije, narežite ga na četvrtine.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C s uključenim ventilatorom.
- Rasporedite krumpir po limu za pečenje, a potom ga začinite maslinovim uljem i svim začinima.
- Pomiješajte ga i rasporedite u jednom sloju na limu.
- Pecite ga do pola sata, a tijekom pečenja ga okrenite.
- Dok se peče, pripremite umak od vrhnja. Pomiješajte kiselo vrhnje sa senfom, paprom, soli i češnjakom, a potom umiješajte u vrhnje i parmezan.
- Kad je krumpir pečen, pomiješajte ga s vrhnjem i vratite na još 5 – 10 minuta u pećnicu.
- Poslužite ga posipanog s peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- 7 recepata s krumpirom koji su zapravo dobri za vas
- Jela od krumpira i jaja koja podsjećaju na bakinu kuhinju
- 5 grešaka zbog kojih ne radimo dobar pire od krumpira.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Posna jela za Veliki petak: Što jesti na nemrs i post?
- Zrinka Babić
- 6 min čitanja