Mladi krumpir: Recepti za priloge u kojima će svi uživati

Mladi krumpir - recepti

Mladi krumpir sadrži tanku koru koja se može oguliti običnim struganjem noža. Na 100 g sadrži tek 70 kalorija, po dva grama proteina i vlakana. Od vitamina se ističu vitamin C i vitamin B6, a od minerala kalij i magnezij

Mladi krumpir je svestrana namirnica koja se priprema na razne načine, pa ga tako možemo kuhati, peći, dodati u salate ili koristiti kao prilog.

Kada želite izvor ugljikohidrata s manje kalorija, a s dovoljno volumena na tanjuru, svakako odaberite mladi krumpir. 

Ako želite na razne načine pripremiti mladi krumpir, recepti u nastavku bi vam mogli pomoći.

Mladi krumpir – recepti 

Priprema mladog krumpira ovisi o recepturi. Možete ga spremiti u kombinaciji s ružmarinom, maslacem, pancetom ili u nekom kremastom umaku. Za hrskavu verziju spremite ga u pećnici. Evo nekoliko ideja. 

Zapečeni mladi krumpir - recept
FOTO: Shutterstock

Zapečeni mladi krumpir – recept 

Ovo su omiljeni recepti s mladim krumpirom – jer tko ne voli nešto zapečeno?

Naravno, napravit ćemo ga kao obrok koji nam daje brojne nutrijente kako bismo spojili uživanje u hrani i brigu za zdravlje. 
Sastojci:
Priprema
  1. Krumpir operite i narežite na četvrtine. 
  2. Potom, u zdjeli pomiješajte krumpir s maslinovim uljem, češnjakom, origanom, crnim paprom i soli
  3. Rasporedite krumpir na lim za pečenje i pecite ga na 200 °C u zagrijanoj pećnici do 35 minuta dok ne pozlati, a tijekom pečenja ga pomiješajte. 
  4. Kvinoju skuhajte prema uputama, a potom je začinite paprom, soli i limunovom koricom
  5. Zatim na jušnoj žlici maslinovog ulja oko tri minute dinstajte špinat dok ne uvene
  6. Kad je krumpir pečen, pomiješajte ga sa špinatom i kvinojom te pokapajte limunovim sokom
Pečeni mladi krumpir u tavi
FOTO: Shutterstock

Pečeni mladi krumpir u tavi 

Ako volite sve brzinski pripremati u tavi bez paljenja pećnice, slijedite ovaj recept. S nekoliko sastojaka i aromatičnim ružmarinom dobit ćete brzinski prilog za meso ili ribu

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi krumpir operite, a potom ga narežite na polovice ili četvrtine. Ako je sitan, ostavite ga cijelog. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte krumpir sa svih strana oko sedam minuta
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i ružmarin, a potom poklopite tavu i pustite da se krumpir peče još oko 20 minuta
  4. Kada je pečen, začinite mladi krumpir paprom i soli te posipajte svježim peršinom
Hrskavi mladi krumpir iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Hrskavi mladi krumpir iz pećnice 

Zbog svojeg neutralnog okusa mladi krumpir možemo začiniti po želji. Ovog puta biramo dimljenu papriku, ali i dodatak parmezana. 

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi krumpir operite, a potom ga narežite na polovice ili četvrtine. Ako je sitan, ostavite ga cijelog. 
  2. Stavite krumpir u vodu s malo soli i kuhajte ga oko 10 minuta kako bi omekšao, a potom ga ocijedite i pustite ga da se ohladi. 
  3. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sve začine i mladi krumpir te dobro pomiješajte. 
  4. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  5. Dodajte mladom krumpiru parmezan i dobro pomiješajte kako bi se parmezan rasporedio po krumpiru jer će to igrati ključnu ulogu u postizanju hrskavosti. 
  6. Rasporedite krumpir po limu za pečenje pazeći da krumpiri ne budu međusobno preklopljeni. 
  7. Pecite ga oko pola sata, a tijekom pečenja ga okrenite. 
  8. Prije posluživanja posipajte ga peršinom. 
Priprema mladog krumpira
FOTO: Shutterstock

Kuhani mladi krumpir s limetom

U ovom receptu nemojte guliti mladi krumpir, a ako je sitniji, ostavite ga cijelog.

Za vrijeme kuhanja pripremite marinadu za krumpir, a kad ste ga izmarinirali, poslužite ga kao prilog ribi, mesu ili mu dodajte svježeg povrća te kuhana jaja i tofu za kompletan obrok. 

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi krumpir operite, ako je veći narežite ga na četvrtine, a ako je manji, ostavite ga cijelog
  2. Stavite krumpir u vodu sa soli, poklopite i kuhajte ga oko 20 minuta na srednje jakoj vatri, a vilicom provjerite je li mekan. 
  3. Dok se krumpir kuha, pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, origano, sok limete i koricu limuna. 
  4. Kad je krumpir kuhan, pustite ga da se malo ohladi, a potom ga dodajte u marinadu zajedno s peršinom i pomiješajte
recepti s mladim krumpirom
FOTO: Shutterstock

Pečeni mladi krumpir s vrhnjem 

Za one koji ne mogu bez nekog kremastog umaka, a mladi krumpir je idealan za tu kombinaciju, evo recepta za slasni krumpir s vrhnjem, začinima i parmezanom. 

Sastojci:
Priprema
  1. Nakon što ste oprali mladi krumpir, ostavite ga cijelog ako je manji, a ako nije, narežite ga na četvrtine. 
  2. Zagrijte pećnicu na 200 °C s uključenim ventilatorom. 
  3. Rasporedite krumpir po limu za pečenje, a potom ga začinite maslinovim uljem i svim začinima
  4. Pomiješajte ga i rasporedite u jednom sloju na limu. 
  5. Pecite ga do pola sata, a tijekom pečenja ga okrenite. 
  6. Dok se peče, pripremite umak od vrhnja. Pomiješajte kiselo vrhnje sa senfom, paprom, soli i češnjakom, a potom umiješajte u vrhnje i parmezan. 
  7. Kad je krumpir pečen, pomiješajte ga s vrhnjem i vratite na još 5 – 10 minuta u pećnicu.
  8. Poslužite ga posipanog s peršinom. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu