Ovo su najbolji ayurvedski lijekovi za zimsku prehladu
- Budite prvi i komentirajte!
- 9 min čitanja
Zimski mjeseci, s hladnoćom i kratkim danima, nerijetko donose sa sobom neugodne prehlade, uporne grlobolje, razne upale dišnih puteva i osjećaj iscrpljenosti koji oslabljuje naš imunitet.
Ako ste u potrazi za prirodnim i nježnim rješenjima za jačanje organizma, ne morate tražiti dalje od svoje kuhinje – ona čuva tajne moćnih saveznika u borbi protiv zimskih tegoba.
U ovom ćemo članku zajedno istražiti fascinantan svijet prirodnih antibiotika i otkriti kako na učinkovit i siguran način suzbiti zimske boljke, izbjegavajući pritom moguće štetne nuspojave farmaceutskih antibiotika.
Ayurveda, drevni indijski medicinski sustav, od davnina prepoznaje iznimnu snagu prirode u liječenju i očuvanju cjelokupnog zdravlja. Njezin holistički pristup teži ravnoteži uma, tijela i duha kako bi se postigla optimalna dobrobit.
U borbi protiv sezonskih bolesti, ayurvedski lijekovi za zimsku prehladu često uključuju blagodati ljekovitih biljaka, aromatičnih začina i nutritivnih namirnica kako bi potaknuli prirodne procese ozdravljenja, ojačali imunitet i učinkovito spriječili pojavu bolesti.
Za razliku od sintetičkih, koji mogu poremetiti delikatnu ravnotežu crijevne flore, prirodni lijekovi osnažuju imunitet i jačaju prirodnu otpornost organizma.
Zahvaljujući holističkom pristupu, ayurveda ne tretira samo vanjske simptome bolesti, već se usredotočuje na njezin korijen, osiguravajući tako trajno i sveobuhvatno ozdravljenje.
Ayurvedski lijekovi za zimsku prehladu
Prednost prirodnih antibiotika očituje se u njihovoj izvanrednoj sposobnosti da osim što djeluju protiv infekcija i jačaju imunitet, oni ujedno podržavaju harmoničnu ravnotežu svih tjelesnih sustava i aktivno pridonose zdravlju i vitalnosti organizma.
Evo nekih od najboljih prirodnih antibiotika u ayurvedi koje možete isprobati:
1. Neem (Azadirachta indica)
Neem, poznat i kao “sveto drvo”, u ayurvedi se smatra jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Ovo drvo porijeklom iz Indije tisućama se godina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava.
Listovi, kora i ulje neema imaju snažna antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antiparazitska svojstva. Koristi se za liječenje kožnih bolesti, infekcija rana, probavnih problema te za jačanje imuniteta.
Znanstvena istraživanja su pokazala da neem inhibira rast različitih bakterija, uključujući sojeve otporne na antibiotike poput Staphylococcus aureus (uključujući MRSA), Escherichia coli i Salmonelle.
Ujedno pokazuje antivirusno djelovanje protiv virusa poput herpes simplexa, hepatitisa B i gripe.
Neem je također učinkovit protiv gljivica poput Candida albicans i Trichophyton (uzročnik atletskog stopala). Djeluje protiv parazita zbog čega se koristi u kurama čišćenja protiv crijevnih parazita.
Neem prah se tradicionalno koristi za detoksikaciju organizma u obliku čaja ili napitka. Također se može otopiti u vodi i koristiti za ispiranje rana. Neem ulje je namijenjeno za vanjsku primjenu. Nanosi se izravno na kožu za tretiranje akni i različitih gljivičnih infekcija.
2. Kurkuma (Curcuma longa)
Kurkuma ili “zlatni začin” je poznata po svojim snažnim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Njezin aktivni sastojak kurkumin djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica te jača imunološki sustav.
U ayurvedi se koristi za liječenje infekcija grla, kože, probavnog sustava i rana. Redovita konzumacija kurkume, primjerice u juhama, varivima ili smoothiejima, može pridonijeti jačanju imuniteta i prevenciji zimskih prehlada.
Istraživanja su pokazala da kurkuma i kurkumin inhibiraju rast različitih bakterija, uključujući sojeve otporne na antibiotike, poput Staphylococcus aureus, E. coli i Helicobacter pylori.
Snažnim antivirusnim djelovanjem bori se protiv virusa gripe, herpes simplexa i hepatitisa. Učinkovito suzbija određene gljivice poput Candida albicans.
Kurkumin poboljšava učinkovitost određenih antibiotika, smanjujući potrebu za visokim dozama i rizik od razvoja rezistencije.
Toplo mlijeko s kurkumom koristi se za smanjenje upala i jačanje imuniteta. Dodajte prstohvat kurkume u šalicu toplog mlijeka. Po želji možete dodati i malo meda ili crnog papra (koji poboljšava apsorpciju kurkumina).
Pasta od kurkume i meda priprema se za tretiranje manjih rana, ogrebotina i drugih kožnih iritacija. Napravite gustu pastu miješanjem kurkume u prahu s medom.
Nanesite pastu na zahvaćeno područje i ostavite da djeluje neko vrijeme. Voda s kurkumom je odlična za detoksikaciju organizma. Ujutro na prazan želudac popijte čašu tople vode s prstohvatom kurkume.
3. Tulsi (Ocimum sanctum)
Tulsi, poznat i kao sveti bosiljak, vrlo je cijenjena biljka zbog svojih snažnih antimikrobnih svojstava. Djeluje protiv bakterija i virusa, te se tradicionalno koristi u ayurvedi za ublažavanje simptoma respiratornih infekcija kao što su prehlada, kašalj i bronhitis.
Istraživanja su pokazala da tulsi može inhibirati rast različitih bakterija, uključujući E. coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis i neke sojeve otporne na antibiotike.
Pokazuje antivirusno djelovanje protiv virusa herpes simpleksa, hepatitisa B i gripe. Učinkovito se bori protiv nekih vrsta gljivica kao što su Candida albicans i Aspergillus niger.
Čaj od tulsija se koristi za smirivanje grlobolje, kašlja i jačanje dišnih puteva. Prelijte šaku svježih (ili suhih) listova tulsija vrućom vodom i ostavite da odstoji 10 – 15 minuta. Procijedite i pijte toplo. Po želji možete dodati med ili limun.
Inhalacija s tulsi uljem koristi se za ublažavanje začepljenog nosa i sinusitisa. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja svetog bosiljka u posudu s vrućom vodom. Pokrijte glavu ručnikom i udišite paru nekoliko minuta.
4. Češnjak (Allium sativum)
Češnjak s pravom nosi titulu jednog od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Njegova ljekovita svojstva, poznata stoljećima, temelje se na aktivnom spoju alicinu, koji mu daje karakterističan miris i okus.
Češnjak se preporučuje za liječenje respiratornih infekcija, probavnih tegoba i jačanje imuniteta jer potiče aktivnost imunoloških stanica i pomaže organizmu u borbi protiv infekcija. Može se konzumirati svjež, kao dodatak jelima, ili u obliku dodataka prehrani.
Istraživanja su pokazala da češnjak i njegov aktivni spoj alicin mogu inhibirati rast širokog spektra bakterija, uključujući sojeve otporne na antibiotike poput MRSA-e (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus), te bakterija poput E. coli, Salmonelle i Helicobacter pylori.
Češnjak pokazuje antivirusno djelovanje protiv virusa gripe, herpes simplexa i rinovirusa. Također je učinkovit protiv nekih gljivica, poput Candide albicans. Tradicionalno se koristi za borbu protiv crijevnih parazita.
Svježi češnjak se koristi za jačanje otpornosti organizma. Preporučuje se konzumacija 1 – 2 režnja svježeg češnjaka na prazan želudac, najbolje ujutro.
Pasta od češnjaka i meda je odlična za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja. Sitno nasjeckajte ili zgnječite 2 – 3 režnja svježeg češnjaka i pomiješajte s čajnom žličicom meda. Konzumirajte jednu čajnu žličicu paste 2 – 3 puta dnevno.
5. Đumbir (Zingiber officinale)
Glavni aktivni sastojak đumbira je gingerol, koji mu daje karakterističan okus i miris te snažna antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva. Upravo zbog gingerola, ali i drugih spojeva poput shogaola i zingerona, đumbir se koristi u ayurvedi za liječenje infekcija grla, probavnih problema, jačanje imuniteta te ublažavanje simptoma prehlade i gripe.
Istraživanja su potvrdila da đumbir i njegovi aktivni spojevi inhibiraju rast različitih bakterija, uključujući neke sojeve otporne na antibiotike, te bakterija koje uzrokuju probavne smetnje, poput E. coli i Salmonelle.
Ovaj aromatični korijen također pokazuje antivirusno djelovanje protiv virusa gripe i respiratornog sincicijskog virusa (RSV). Ujedno je učinkovit protiv određenih gljivica, poput Candida albicans.
Čaj od đumbira se koristi za smirivanje grlobolje i jačanje organizma. Narežite nekoliko tankih kriški svježeg đumbira ili naribajte otprilike jednu čajnu žličicu đumbira. Prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 10 – 15 minuta. Procijedite, dodajte sok od limuna i med po ukusu. Pijte toplo nekoliko puta dnevno.
Uključite đumbir u svakodnevnu prehranu – dodajte svježi ili mljeveni đumbir u razna jela, poput juha, variva, umaka, wok jela, smoothieja i slastica, za poboljšanje probave i jačanje imuniteta.
6. Med
Stoljećima se med cijeni kao prirodni lijek zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Njegova upotreba u ayurvedi i tradicionalnoj medicini dobro je poznata, a moderna znanost potvrdila je njegova antimikrobna svojstva. Med se stoga s pravom naziva prirodnim antibiotikom.
Osim što pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, med ublažava grlobolju, potiče zacjeljivanje rana te jača imunološki sustav, posebice kada se konzumira sirov jer tada zadržava najviše enzima i antioksidansa.
Znanstvena istraživanja su potvrdila da med djeluje na mikroorganizme jer svojim antibakterijskim djelovanjem inhibira rast širokog spektra bakterija, uključujući i neke sojeve otporne na antibiotike, kao što je MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus).
Također, pokazuje aktivnost protiv određenih virusa, među kojima je virus herpes simplexa. Svojim antigljivičnim djelovanjem učinkovit je u borbi protiv gljivica, uključujući Candidu albicans.
Med potiče zacjeljivanje rana stvarajući zaštitni sloj i vlažno okruženje koje smanjuje mogućnost infekcije.
Za jačanje imuniteta i detoksikaciju, u čašu tople (ne vruće!) vode dodajte 1 – 2 čajne žličice meda i sok od pola limuna. Pijte ujutro na prazan želudac ili između obroka. Topla voda pomaže otapanju meda i olakšava apsorpciju dok limun sadrži vitamin C i poboljšava okus.
Za manje rane i opekline nanesite tanak sloj meda direktno na očišćenu ranu ili opeklinu. Po potrebi prekrijte sterilnom gazom. Med je odličan melem jer potiče zacjeljivanje i sprječava infekciju.
7. Cimet (Cinnamomum verum)
Antimikrobna svojstva cimeta, zbog kojih se često naziva prirodnim antibiotikom, potječu od nekoliko aktivnih spojeva.
Najvažniji među njima je cimetni aldehid, glavni sastojak eteričnog ulja cimeta, zaslužan za njegov karakterističan miris i okus te snažno antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje. Eugenol, fenolni spoj prisutan i u klinčiću, dodatno pojačava antiseptička i protuupalna svojstva cimeta, čineći ga korisnim u liječenju infekcija dišnog i probavnog sustava te jačanju imuniteta.
Istraživanja su pokazala da cimet inhibira rast različitih bakterija, uključujući E. coli, Staphylococcus aureus i druge. Suzbija viruse, poput virusa gripe i učinkovit je u borbi protiv gljivica poput Candide albicans.
Ometa i sprječava stvaranje biofilma, zajednice mikroorganizama otpornije na antibiotike.
Za jačanje imuniteta, u šalicu toplog čaja (npr. crnog, zelenog ili biljnog) ili toplog mlijeka dodajte pola do jedne čajnu žličicu cimeta u prahu ili štapić cimeta. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pijte toplo jednom do dva puta dnevno.
Za prehladu i kašalj pomiješajte pola čajne žličice cimeta u prahu s jednom čajnom žličicom meda. Uzimajte nekoliko puta dnevno po jednu čajnu žličicu smjese. Cimet i med zajedno djeluju umirujuće na grlo i pomažu u ublažavanju simptoma prehlade i kašlja.
8. Triphala
Triphala, tradicionalna ayurvedska mješavina tri ploda (amalaki, haritaki i bibhitaki), poznata je po svojim blagotvornim učincima na probavni sustav, detoksikaciju i jačanje imuniteta.
Njezino djelovanje na probavu indirektno može utjecati i na imunološki sustav, s obzirom na važnost zdrave crijevne flore za imunitet. Iako se ne može izravno uspoređivati s antibioticima, triphala pokazuje određena antimikrobna svojstva koja mogu doprinijeti cjelokupnom zdravlju.
In vitro studije pokazale su da triphala može inhibirati rast različitih bakterija, uključujući neke sojeve otporne na antibiotike. Ograničena istraživanja također pokazuju antivirusno djelovanje triphale protiv određenih virusa. Triphala se također pokazala učinkovitom protiv nekih gljivica.
Za potporu detoksikaciji i probavi, preporučuje se uzimanje Triphala prah s toplom vodom prije spavanja. Pomiješajte pola do jedne čajne žličice Triphale s dva decilitra tople vode. Popijte mješavinu pola sata do sat vremena prije spavanja.
9. Klinčić (Syzygium aromaticum)
Klinčić, sušeni cvjetni pupoljak stabla Syzygium aromaticum, cijenjen je zbog svojeg glavnog aktivnog sastojka eugenola, fenolne tvari koja mu daje karakterističan miris i okus te snažna antibakterijska i antiseptička svojstva.
Tradicionalno se koristi za liječenje infekcija zuba, grla i probavnog sustava, a popularan je i kao začin i vrlo cijenjeno eterično ulje u aromaterapiji.
Eugenol u klinčiću posjeduje antibakterijsko djelovanje jer inhibira rast i razvoj različitih bakterija, uključujući one koje uzrokuju oralne infekcije, infekcije dišnih puteva i druge vrste infekcija. Istraživanja su pokazala da može biti učinkovit protiv nekih virusa, poput virusa herpes simplexa. Također, pokazuje aktivnost protiv nekih gljivica, uključujući vrste Candide.
Snažno protuupalno djelovanje klinčića ujedno je korisno kod različitih upalnih stanja jer antiseptičkim djelovanjem sprječava rast mikroorganizama na površini kože i sluznica.
Za ublažavanje boli u grlu i osvježenje daha žvačite cijeli klinčić nekoliko minuta. Nakon žvakanja, možete ga ispljunuti ili progutati. Za smanjenje upala i jačanje imuniteta dodajte nekoliko klinčića (2 – 3 pupoljka) u šalicu vrućeg čaja (npr. crni, zeleni ili biljni čaj) i ostavite da odstoji 10 – 15 minuta.
Napomena
Prije korištenja prirodnih antibiotika, konzultirajte se s liječnikom ili stručnjakom za ayurvedu, osobito ako uzimate druge lijekove ili imate kronične bolesti. Oni ne bi trebali zamijeniti konvencionalno liječenje antibioticima, pogotovo kod ozbiljnih infekcija.
Ayurveda nam pruža bogat arsenal prirodnih antibiotika koji su sigurni, učinkoviti i lako dostupni. Uključivanjem ovih biljaka i začina u svakodnevni život možemo spriječiti infekcije, podržati imunološki sustav i poboljšati cjelokupno zdravlje.
Priroda nam nudi svoje najbolje lijekove – sve što trebamo je iskoristiti ih mudro i u skladu s naslijeđem biljne tradicije.
Pročitajte i ove članke:
- Kako se riješiti prehlade ako nemate vremena biti bolesni?
- Kako se riješiti grlobolje? Pomažu ovi ayurvedski lijekovi
- Moćni saveznici imuniteta: Osam najboljih antibiotika iz prirode.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Zašto obiteljska druženja mogu biti prijetnja zdravlju?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Petre, A. (2024). 12 Powerful Ayurvedic Herbs and Spices with Health Benefits. Healthline.
- Sharma, S. (2024). Nature’s Defence: Expert Lists Natural Antibiotics For Battling Bacterial Infections. Onlymyhealth.
- Chowdhury, R. R. (2021). Ayurveda 101: Natural Antibiotics. The Art of Living Retreat Center.