Zašto kašljete tjednima nakon prehlade? Stručnjaci otkrivaju što bi mogao biti razlog

Dugotrajni kašalj nakon oporavka od prehlade uobičajena je pojava

Dugotrajni kašalj nakon oporavka od prehlade uobičajena je pojava, objašnjeno je u studiji objavljenoj u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Statistike pokazuju da se otprilike 11 – 25 % odraslih osoba može susresti s postinfektivnim kašljem nakon respiratorne bolesti, pri čemu simptomi traju 3 – 8 tjedana.

Postvirusni kašalj

Dr. Omid Mehdizadeh, otorinolaringolog i laringolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici, objašnjava da je ova vrsta kašlja, također poznata kao postvirusni kašalj, često posljedica pojačane upale u dišnom sustavu, koja utječe na područja poput nosa, grla, glasnica i pluća.

Upala može dovesti do povećane osjetljivosti bronhijalnih cijevi i prekomjerne proizvodnje sluzi, što pogoršava kašalj.

Za liječenje postinfektivnog kašlja dr. Chantel Strachan, liječnica primarne zdravstvene zaštite i internistica na Medicinskom centru Irving Sveučilišta Columbia, preporučuje konzervativne tretmane kao što su lijekovi za suzbijanje kašlja koji se izdaju bez recepta, intranazalni steroidi za postnazalno kapanje, ovlaživači zraka i pastile.

Antibiotici ili steroidi obično se ne preporučuju, budući da se većina slučajeva poboljša s vremenom bez lijekova, a korištenje inhalatora s odmjerenim dozama može imati implikacije na okoliš i opskrbni lanac.

Postvirusni kašalj
FOTO: Shutterstock

Postvirusni kašalj ili ozbiljnije zdravstveno stanje?

Razlikovanje postinfektivnog kašlja i ozbiljnijeg stanja uključuje razmatranje prirode kašlja. Suhi, nadražujući kašalj karakterističan je za postinfektivni kašalj, dok mokri kašalj popraćen simptomima kao što su otežano disanje, bol u prsima ili krv u sluzi zahtijeva liječničku procjenu, uključujući i rendgensko snimanje prsnog koša.

Kašalj koji traje duže od osam tjedana može ukazivati na kronično stanje poput astme ili KOPB-a, zbog čega su potrebna daljnja testiranja.

Ukratko, dok je postinfektivni kašalj uobičajena i općenito benigna pojava nakon infekcije dišnog sustava, savjetuje se praćenje simptoma i traženje liječničke pomoći u slučaju dugotrajnog ili zabrinjavajućeg kašlja, kako bi se isključili bilo kakvi temeljni zdravstveni problemi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Liang, K. i sur. (2024). Postinfectious cough in adults. CMAJ, 196(5): e157.
  2. Seladi-Schulman, J. (2024). Why Am I Still Coughing Weeks After Getting Over a Cold? Healthline.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu